|
Тема
|
За котките и рибата
|
|
Автор | justine1 (Нерегистриран) |
Публикувано | 08.04.05 10:46 |
|
Това е вторият форум, в който изпращам въпроса си, така че моля за извинение за повторението онези, които ще го видят и в abv. И така: моля да ми помогнете кой с каквото може, за да си изясня въпроса за храненето на котките с риба. Имам мъжки котарак на 8 месеца. Допитвала съм се до ветеринари, които категорично са ми заявявали, че рибата е вредна за котките, особено мъжките. Разбира се, подробни разяснения не са ми давали. Интересува ме всякаква информация по темата, може да ми изпращате линкове към български, руски и френски сайтове, както и да ми препоръчате всякакви издания, включително специализирана литература. Предварително благодаря на всички, които откликнат на молбата ми!
| |
|
Вредна е редовната консумация на риба, рибата в консерва, както и суравата риба. Не е вредно ако 2 пъти в седмицата му даваш прясна, добре сварена без сол, олио и подправки, добре обезкостена риба.
За линкове и повече инфо дано се включи някой друг, че днес нямам никакво време 
| |
Тема
|
Re: За котките и рибата
[re: justine1]
|
|
Автор |
netcat (mishkoqd) |
Публикувано | 08.04.05 12:27 |
|
Същото съм чувала, че всякаква консумация на риба освен тяхната си котешка храна е вредна, без значение варена, печена или пък от човешка консерва. За суровата обяснението е просто - съдържащия се в рибата ензим тиаминаза (или нещо подобно) разгражда наличния в котешкия организъм вит. Б1 и се получава недоимък. За другите обяснения не мога да ти дам, но не е зле да имаш предвид това, което се говори.
The only way of finding the limits of the possible is by going beyond them into the impossible.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
ike () |
Публикувано | 08.04.05 13:06 |
|
Котките обичат риба.
Котките ловят риба.
Котките ядат риба.
Има вид котки които
живеят край водоемите
и се хранят с риба.
Има котешки храни с риба.
Рибата за котките трябва задалжително да е безсолна.
Може да е варена може и да е сурова (в океана няма заболяванията които ги има в суровото месо). Нашите предпочитат Мерлуза и попчета.
За храната важното е да е разнообразна.
Пилета свине телета зайци пуйки риби.
Храната за котки от магазините не е подходяша за котки.
ако някой пита защо ICQ то ми е 31795945
| |
Тема
|
[re: ike]
|
|
Автор |
netcat (mishkoqd) |
Публикувано | 08.04.05 13:15 |
|
Рибата разнася множество тениози.
В месото на рибата най-бързо се размножеват болестотворните микроорганизми и салмонели.
Солта не се изкарва така лесно от рибата, както навярно ти си мислиш.
В дивата природа от всички видове котки (които не са 5 или 10) само 2 вида се хранят с лов на риба, и най-вероятно са се приспособили със съответните защитни механизми, към което. От другите котки никоя няма да видиш плуваща в езерото и гонеща рибки
Така, като не знаеш какво говориш... по-добре си премълчи 
The only way of finding the limits of the possible is by going beyond them into the impossible.
| |
Тема
|
Малка статийка за млякото и рибата
|
|
Автор |
netcat (mishkoqd) |
Публикувано | 08.04.05 13:38 |
|
(които невероятно защо винаги ги свързват с котката)
Рибата и млякото
Рибата съдържа витамините А и D, както и доста белтъчини. Но не трябва да се предлага в суров вид, тя трябва да е минала през топлинна обработка. Специалистите препоръчват да се използват само "рибните" котешки консерви, а не консервите, предназначени за консумация от хората. Някой народи предлагат на гостите си екзотични рибни деликатеси - японците предлагат например суровата риба "суши". Дали обаче такава риба е добра и за котките?
Котка, която се опитва да хване златната рибка от аквариума и при това се намокря - един любим мотив на карикатуристите! Въпреки, че на някой домашни котки суровата риба е вкусна, това носи своите рискове. Освен, че съществуват опасности от инфекция, месото на сладководните риби съдържа ензима тиаминаза, който унищожава тиамина, по-известен като витамин В1. Вярно е, че заради еднократното удоволствие от суровата риба, котката едва ли ще получи някакви поражения, но такава храна не бива да става част от ежедневното й меню. Освен това, трябва да се знае, че има и друг "разрушител" на витамин В1 - това е варенето. Който храни домашната си котка с готвена храна, винаги трябва да прибавя този витамин към нея. Добре е на животното да се дава и бирена мая, която е много богата на В1. А в готовите храни, които се продават, този витамин е в достатъчно количество. Котето, което расте, дневно се нуждае от около 2 мг витамин В1 на 1 кг живо тегло, а възрастната котка - от 1 мг. Липсата на витамин В1 води до безапетитие и отслабване на организма. И нервната система се нуждае много от този витамин и при липсата му понякога се появяват неврологични симптоми - несигурност в движенията, странно държане на главата и дори смущение в сърдечния ритъм. Състоянието на кожата също зависи от количеството на поглъщания витамин В1.
А млякото? Вярно е, че то е източник на белтъчини, калций и много микроелементи, но в състава му липсват желязо и таурин. Някой котки не могат да се "справят" с лактозата и малко след консумирането му получават диария, дори започват да повръщат. За да се избегнат тези неприятности, добре е да имате под ръка пълноценно сухо мляко (на пазара се намират продукти на известни фирми), което е много удобно за употреба, защото така се приготвя лесно количеството, нужно за една консумация (и в него липсва гореспоменатата лактоза). Не забравяйте обаче, че млякото не замества водата и не се дава като добавка - то е храна!
Лактозата причинява разстройство
В повечето селски стопанства храненето на котката с мляко е нещо съвсем нормално. За учудване е обаче, че все още съществуват и голям брой градски домакинства, чиито членове също предполагат, че за котката е особено полезна купичката с мляко. Това е странно, тъй като стопанинът би трябвало да забележи последвалото разстройство или силно подуване.
Котешкото мляко отговаря по своя състав на потребностите на котешкия организъм. Но кравето мляко има висока концентрация на млечна захар (лактоза). Лактозата съставлява главна част от въглехидратите в кравето мляко. Тя представлява "двойна" захар, която се състои от галактоза и глюкоза. За разтварянето й е необходим ензимът лактаза. Ако този ензим не е налице, или ако неговата концентрация в организма е малка, той не може да преработи тази млечна захар. А при повечето котки ензимът изцяло липсва или присъства в съвсем малко количество.
Кравето мляко се състои в голямата си част от въглехидрати (37.7%). Котешкото мляко има доста по-малко въглехидрати (25%). В него най-голям дял имат суровите протеини (44.4%), докато кравето мляко остава далече назад със своите 26.9%. Другата съставна част на котешкото мляко е суровата мазнина - 31.5. И тук кравето мляко не може да му съперничи със своите 26.3%. Котешкото мляко отговаря 100% на нуждите на котешкия организъм и става ясно, колко малко кравето мляко задоволява индивидуалните потребности на котката. От време на време, като допълнение или лакомство, са подходящи мътеницата и киселото мляко.
В края на краищата, с какво ще храните вашия мъркащ любимец - решавате само вие! Но не трябва да забравяте, че в храната му задължително трябва да присъстват съставките, за които става дума по-надолу.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Bambi* (усмивчица!) |
Публикувано | 08.04.05 15:42 |
|
Моят сиамец (почивай в мир, Бобче мое eдинствено!) предпочиташе да ръфа краставици пред рибата. Изумително, но факт! 
Dolce vita!
| |
Тема
|
|
|
Автор | justine1 (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.04.05 00:24 |
|
Благодаря на всички, които ми писаха! Междувременно научих това онова от някои руски сайтове. За съжаление малко прегрях, така че си запазвам правото за допълнителни въпроси след като "смеля" информацията - май малко множко ми дойде четенето !
| |
|
|
|
|