Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:36 11.05.24 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | (покажи всички)
Тема Re: Има ли в БГ истинско кисело мляко?нови [re: bejb]  
Автор ronika77 (veche mama)
Публикувано29.04.04 20:14



и аз де се включа в темата
години наред купувах "Здравец" обаче го развалиха и на вкус и стана доста рядко. Реших да го сменя, купих "Родопея" като отворих кофичката явно не се беше заквасило и си беше точно като прясно.х Смених го с "На баба", хареса ми на вкус, гъстичко,....като се загледах на опаковката с дребни букви пиши "Произведено то Данон - Сердика"....
В крайна сметка и аз незнам какво мляко да купувам, на Данон поне се правят при отлични хигиени условия.

Една позната която е лаборат и се занимава с изследване на храни, изрази мнение, че колкото по евтино е млякото, толкова консервантите са по-малко, но пък се питам при какви условия се прави тогава.



Тема Re: Има ли в БГ истинско кисело мляко?нови [re: ronika77]  
Автор gioia (мамата на Жужи)
Публикувано29.04.04 21:24



Само и аз да се включа. От доста време вечерям само Пършевица - 2% и понеже не го обичам студено, не го държа в хладилника. Веднъж го бях забравила и наистина за пръв път от доста години си припомних вкуса на леко вкисналото кис. мляко от детството ми. Не знам как го правят, но само то ми напомня на истинското.
Виж, мен прясното мляко ме притеснява повече особено през лятото...

Иначе Данон не го приемам като кис. мляко, по-скоро млечен десерт на тема кис. мляко. А и много им се дразня колко са еднообразни, в другите страни се изтрепват да пускат нови видове, а тук ...



Тема Re: Има ли в БГ истинско кисело мляко?нови [re: gioia]  
Автор .Lady. (defender)
Публикувано29.04.04 21:44



Прясното мляко аз лично винаги си го варя. Дори да се предполага, че може да се пие така.

"I had hoped for better of thee!"
"This isn't exactly the Olympic Games"


Тема Re: Има ли в БГ истинско кисело мляко?нови [re: Пaлмиpa]  
Автор ET (Rocka Rolla)
Публикувано29.04.04 23:23



благодаря, търсех други две, ама са изчезнали - едната я има пре-постната тука



а другата не мога да я намеря, жалко, щото тям имаше начетен участник


в тая, дето я давам, доста се псуват, но имаше поне за мен интересни неща

Какими намерениями вымощена дорога в рай?

Тема Re: чудя сенови [re: saroni]  
Автор миз (боса под дъжда)
Публикувано30.04.04 00:10



е, ако не еволюира, ще мутира ...
но при всички случаи, ще се нагоди един ден
аз си имам една теория, че животът на земята, и човекът в това число, ще оцелее независимо по какъв начин хората се опитват да го унищожат...

Редактирано от миз на 30.04.04 00:14.



Тема Re: ти вярно ли мислиш, че слагат сухо мляко ?нови [re: Vache]  
Автор Topбaлaн (любопитко)
Публикувано30.04.04 08:10



това, че някъде умирали от рак заради чернобил е пълна глупост...;-)



Тема сигурно....нови [re: saroni]  
Автор Topбaлaн (любопитко)
Публикувано30.04.04 08:50



помисли си за хлебарките....

почваш да ги тровиш с нещо, а след седмица - две те вече го ползват за храна това, с което си ги тровил в началото....



Тема Re: Вчера си говорихме...нови [re: bejb]  
Автор dara (osobena)
Публикувано30.04.04 08:52



Бейб, аз също квасех в буркани от 700 мл. от тези с винтовите капачки. Млякото го затоплям, да е топло, но като си сложиш пръста да не ти пари, а да се търпи. И на такъв буркан слагам две супени лъжици к.мляко, но със сериозен връх. После увивам в един вълнен шал и одеало. Не ги слагам около радиатор или печка.Просто ги оставям така. Т на стаята у нас обикновено е към 25-26 градуса. Оставям ги късно вечер и към 7.00 сутринта ги отварям. Досега нямам фал с млякото. Става невероятно. Но и аз само в началото ползвам Данон. После си използвам за закваска от моето си производство.

Ние не знаем какво е самотата
И до къде се простира тя...



Тема Re: Има ли в БГ истинско кисело мляко?нови [re: ET]  
Автор Пaлмиpa ()
Публикувано30.04.04 10:50













Тема Re: Има ли в БГ истинско кисело мляко?нови [re: Пaлмиpa]  
Автор mania4ka (madness)
Публикувано30.04.04 11:14



Ето още малко простотии от Европейската комисия и Данон, според които такова животно, като българско кисело мляко, няма и не е имало. До сега сме ядяли векове само йогурт, без да знаем.

Европа обсъжда какво е "йогурт"
ЕЛИЦА ЗЛАТЕВА, МИРОСЛАВ ИВАНОВ22/10 - 21:23 ч.




Европейската комисия работи над проект за директива, която да даде дефиниция на понятието "йогурт", предаде "Ройтерс". Тя ще уеднакви стандартите за начина на производство, състава и качеството на този продукт в 15-те държави членки и ще се прилага при вноса му от трети страни в евросъюза.

В момента в Европейския съюз всяка държава членка има собствен стандарт за качество на продуктите, наричани "йогурт". По рафтовете на магазините с такъв етикет се продават както млека, съдържащи живи култури, така и получени под въздействието на допълнителни добавки. Съответно в различните държави членки регистрацията на наименованието "йогурт" се отнася за храни с различни характеристики.

Проектът на директивата, с копие от който разполага "Ройтерс", прави разлика между "йогурт" и "ферментирало мляко" и вероятно ще предизвика дебат не само между страните членки, но и недоволство сред много от вносителите на млечни продукти. Според агенцията конфликтът ще се върти около евентуалното изискване "йогурт" да се наричат само продуктите с живи микроорганизми, но не и тези, които са преминали термична обработка.

Такава дефиниция би противоречала на изискванията, залегнали в "Кодекс алиментариус" на ООН, който определя задължителните световни стандарти за качество на различните видове храни. В него понятието ферментирало мляко обхваща продуктите, получени чрез ферментация на сурово мляко под въздействието на определени микроорганизми. Йогуртът е само един от видовете ферментирало мляко, получен под въздействието на Streptococcus thermophilus и Lactobacillus bulgaricus, без значение дали е правена термична обработка.

Киселото мляко, което се продава в България, се произвежда и по двете технологии. Според Боян Илиев, изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум", българското кисело мляко е продукт, различен от йогурта, и местните производители ще настояват пред правителството да се бори за налагане на отделно определение по европейските стандарти, което да предвижда, че то се произвежда с български закваски.

Оригиналното българско кисело мляко се прави със закваски от специална комбинация между двете бактерии, които формират такива вкусови качества и особености само у нас - навсякъде другаде по света двете бактерии имат други свойства и не се получава същият продукт, каза той. Илиев допълни, че през ноември ще има конференция на млечния бранш в България, за да се даде определение на българско кисело мляко и от какво се произвежда то. Според друго виждане оттук нататък българското кисело мляко трудно ще бъде наложено като наименование за произход.

Евгения Стоичкова, маркетинг мениджър в "Данон - Сердика", заяви за "Дневник", че киселото мляко в България съответства на световната дефиниция за йогурт. Киселото мляко се нарича така само от България, Сърбия, Македония, докато навсякъде другаде е йогурт, твърди Стоичкова.

"Йогурт" и кисело мляко е едно и също, обясни Георги Георгиев, изпълнителен директор на предприятието за производство за биологични продукти на млечна основа "Лактина", Банкя, и бивш изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум". Мляко, което е ферментирало под въздействието на бактериите Lactobacillus Bulgaricus и Streptococcus Thermophilus, може да се нарече йогурт или в превод на български - кисело мляко, даде определение Георгиев. Според него другото определение - само за ферментирали млека, е това мляко, в което има добавки - сухо мляко, нишесте, плодове и др. В ЕС се произвежда само ферментирало мляко, такова каквото прави "Данон" и у нас, каза той.

"Не съществува лиценз за правене на българско кисело мляко. Това е легенда. Има процес с технологии, рецептура и ползване на определени съставки. Използваме в продуктите си Lactobacillus Bulgaricus и Streptococcus Thermophilus и това го правим от един век в "Данон"", заяви наскоро в интервю за "Дневник" изпълнителният директор на "Данон - Сердика" Жак Понти. Според него компанията произвежда кисело мляко в целия свят по този начин. "Всъщност по стандарт няма нещо, което се казва българско кисело мляко. Има стандарт за кисело мляко. Всички производители в България правят българско кисело мляко", обясни той. Понти твърди, че бактерията Lactobacillus Bulgaricus вирее навсякъде по света и съществува от около 100 години. "Бактерията е била открита тук и в основата на откриването й стои един българин. За първи път тук е заквасено киселото мляко, но няма никакъв проблем с нея да се произвежда в целия свят", каза Понти. "Ако трябва да дефинираме българското кисело мляко, това е всъщност натурално кисело мляко без захар, добавки или плодове", допълни той.

Въвеждането на единен стандарт за качество на млечния продукт с наименование "йогурт" ще принуди стотици производители да пререгистрират имената на продуктите си, прогнозира Ройтерс. Това ще засегне не само първичните продукти с наименование йогурт, а и тези, в които той е добавка (бонбони, шоколади, мюсли, бебешки храни, сосове за салата, сладоледи, масло, маргарин и бисквити).

Някои производители се отнасят резервирано и към въвеждането на понятието "ферментирало мляко". Това наименование ще бъде непривлекателно за потребителите, заявява пред Ройтерс мениджърът на испанския млекопроизводителен гигант Grupo Leche Pascual Мириам Искиердо. Според Ройтерс Испания, която като производител на млечни продукти в Европейския съюз се конкурира единствено с Франция, ще се противопостави категорично на ограничаването на наименованието йогурт само до продукти, съдържащи живи култури.

Изработването на европейска дефиниция за йогурт ще предизвика недоволството и на държавите, вносителки на млечни продукти в Европейския съюз. В момента само 26 държави имат разрешение да внасят млечни продукти в страните от ЕС. Освен България, чието разрешително беше подновено през август тази година, лиценз за внос имат производители от почти всички страни, кандидатки за членство в ЕС, Македония, Турция, Швейцария, Аржентина, Австралия и Нова Зеландия, Канада, САЩ, Сингапур, Израел, Исландия, ЮАР и Уругвай. Лиценз за внос от България имат общо 16 фирми, които са доказали, че могат да произвеждат и обработват мляко по европейските правила и стандарти.






Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.