|
|
|
Тема
|
“Кремиковци” 2 никне до Бургаското езеро
|
|
| Автор |
Aurin (минаващ) |
| Публикувано | 10.09.08 00:04 |
|
|
"Кремиковци" 2 може да изникне край Бургаското езеро. Това е вероятният терен, на който металургичният гигант "Фьост Алпине" ще издигне завода си у нас.
Австрийците избират за инвестицията си между България, Румъния, Турция и Украйна, като изборът им ще е ясен до края на годината, съобщава в. "Стандарт".
Меморандум за разбирателство подписаха вчера министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и Алфред Дюзинг, член на борда на австрийската компания. Плановете на "Фьост Алпине" са за инвестиции около 5 млрд. евро и разкриване на 4500 работни места.
България няма голям опит в стоманодобива и липсват подготвени кадри, коментира след церемонията Дюзинг. Според него обаче кадрите можело да се обучат по време на строежа. Проблем е инфраструктурата - пристанищата все още не са на очакваното ниво, посочи той. Като добри страни за България Дюзинг посочи снабдяването с енергия, както и връзката със завода на компанията в Линц по Дунав. Ако страната ни бъде предпочетена, в допълнително споразумение ще се запише задължение да бъдат модернизирани около 50 км пътища, а други 45 км да се построят. Близо 700 км жп линии също трябва да бъдат осъвременени, каза Петър Димитров.
Проблем при избора на място за инвестицията са ниските квоти на България за вредни газове. Румъния има по-високи квоти, а в Турция и Украйна няма подобни екологични изисквания, тъй като те са извън Евросъюза.
На терена в Бургас ще бъде построена индустриална зона, за която чрез открит търг или конкурс ще кандидатства австрийската компания. Ако дружеството спечели конкурса, ще получи правото да изгради новата мощност. В зоната могат да присъстват и други компании.
Меморандум за разбирателство между България и Voestalpine по традиция бе полят с шампанско от министър Петър Димитров и Алфред Дюзинг
Редактирано от Aurin на 10.09.08 00:07.
| |
|
Тема
|
Re: “Кремиковци” 2 никне до Бургаското езеро
[re: Aurin]
|
|
| Автор |
KpucaHa (питбул териер) |
| Публикувано | 10.09.08 10:54 |
|
|
МОЖЕ, пиле, МОЖЕ. Вестникарските заглавия са за да продават. Като прочетеш статията, ще разбереш, че хората даже не са решили в коя държава да го правят, а не да се локализират точно на бургаското езеро.
Бай дъ уей, кое езеро е Бургаското???? Питам сериозно.
Antes muerta que sencilla
| |
|
Тема
|
[re: KpucaHa]
|
|
| Автор |
Koдий (оптимист) |
| Публикувано | 10.09.08 11:19 |
|
|
Принципно под този термин се разбира Вая... поне така присъстваше на разни карти.
| |
|
Тема
|
[re: Koдий]
|
|
| Автор |
| Публикувано | 10.09.08 11:26 |
|
|
Благодаря :) Щото и Мандренското, и Вая си имат други имена и винаги съм се чудела като кажат Бургаско за кое говорят. А и се чувствам обидена така- все едно си имаме само едно езеро. Амчи срамота!
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
WARGREYMON (steel and fire) |
| Публикувано | 10.09.08 11:28 |
|
|
Бургаското езеро е Вая :)
Проекта си има както много плюсове, така и не малко минуси.
Аз лично съм по-скоро "ЗА" - икономическият тласък от подобен завод ще е много сериозен (нямам предвид само хилядите работни места в завода, а и поне още два пъти по толкова свързани директно или индиректно с него), ще привлече вниманието и на други фирми, желаещи да инвестират в производства, а и (може би прекалено наивно) вярвам, че няма да има много общо със соц-кошмара "Кремиковци". Все пак, независимо че произвеждат едно и също, чудовището до София и хипотетичният нов завод ще са строени при коренно различни условия и стандарти.
упс... изпреварили са ме за езерото
Редактирано от WARGREYMON на 10.09.08 11:30.
| |
|
Тема
|
[re: WARGREYMON]
|
|
| Автор |
| Публикувано | 10.09.08 11:36 |
|
|
Нищо, че са те изпреварили, важното е, че даде своя принос в ограмотяването ми :)
Аз съм на принципа да не връзваме каруцата пред коня. Нека първо хората да решат в коя държава ще го правят, пък после ще го мислим :)
И аз смятам, че Бургас е подходящ за Кремиковци 2. Имаме си тренинга от Кроношпан и ЛукОил ;)
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Koдий (оптимист) |
| Публикувано | 10.09.08 11:51 |
|
|
Дебелт е по-точния пример... Не е вярно, че нямаме опит в стоманодобива, е гледайте Промет. Както и да е, принципно сте прав, че Бургас е удобен, че ще има развитие и прочее, ама на мен ми поомръзнаха замърсяващите производства в околията... дайте да правим нещо хай-тек... Плюс това бургаските езера в "натурата"... познайте дали ще станат индустриална зона
| |
|
Тема
|
[re: Aurin]
|
|
| Автор |
marta_s (справедлива) |
| Публикувано | 10.09.08 13:10 |
|
|
Много хубаво! Австрийците сигурно адски се надъхват от факта, че на около 20 км. от бъдещия им "Кремиковци2" е разположен друг, вече съществуващ, работещ и доста амбициозен да се развива металургичен комбинат! Представям си как потрива ръце шефът на цех "Прокат" /ще кажа на шефа - шефе, дай 6 бона, иначе одим при австрийците/!
А иначе съм очарована от това, че ще се построят 45 километра пътища! Божкелей, толкова много път, надали шгу извървим в един живот!
пп. Я да си бегат в Австрия! Вая е защитена територия:)
Език кости няма - кости троши!
| |
|
|
|
|