Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:45 15.05.26 
Спорт
   >> Бойни изкуства
*Кратък преглед

Тема Въпрос:  
Автор !Roxana! (Libertarian)
Публикувано22.09.10 19:59

Имам за приятел, хм, приятел, ама друг вид приятелство...по-скоро духовно...един специален възрастен човек в Уелс.

Има ужасни болки в краката, след тежка катастрофа. През последните 15 години къде успешно, но по-скоро неуспешно се е лекувал, но вероятно е на път да умре от старост и от травмите...това звучи зле, а всъщност ме боли да го гледам как се мъчи и е ясно и скоро ни намекна, че края на материалното му съществуване идва.

Бил е майстор по martial arts, с черен колан. Бил е известен и прочут. Сега, след десетилетия, просто доживява дните си, на около 72.

Не коментирам живота му, искам само да спомена нещо странно и да чуя мнения.

Предложих да му изчистя стаята, когато му бяхме на гости, и направих вечеря...както и да е приятелска вечер. Когато чистих (което НИКОЙ ДРУГ досега не се е осмелявал да направи ....както и да е, тук се гледа по друг начин на личното пространство...) намерих катана, той я нарича така, която му принадлежи лично.

Не зная как се пише на латиница или на друг език. Звучи така, катана.

С червена декорация, с копринена обвивка, с дръжка с инкрустации, с очевидно стари надписи, дори не можах да разчета всички детайли, така се смутих. Сабята не беше пипана сигурно поне 10 години, ножницата даже беше покрита с прах и паяжини, дебел слой и много боклуци отгоре, според мен да бъде скрита за любопитни погледи.

Тази сабя легна в ръката ми по невероятен начин и много ме смути. Размахах я, безупречен баланс. Лека, гъвкава, около метър дълга, слаба и деликатна и очевидно за изискан воин с опит.

Намерих и книги, но е ясно защо, книгите не обясняват такива неща.

Някой да знае какво означава катана, в кое изкуство се използва, и повече подробности?

Ще се опитам да направя снимка, като попадна там отново, което не се очаква през следващите 6 месеца. По принцип съм добре дошла, но тук се прави специален апойнтмент, иначе ако отидеш без уговорен ден и час, просто си нежелан.

Този човек има минало, и аз почувствах нещо, когато хванах тази катана. Искам да разбера защо така се развълнувах и ...ако може, нещо повече.

Тази сабя има история, и аз почувствах нещо. Да не говорим как ми легна в ръката, а аз никога не съм тренирала маршъл артс, за мое огромно съжаление, макар да познавам частично философиите и традициите на някои бойни изкуства, но по-скоро познавателно.

Моля, ако някой има поглед върху нещата, ще бъда благодарна за всеки коментар, дори негативен.

Тема Re: Въпрос:нови [re: !Roxana!]  
Авторmonkey (Нерегистриран)
Публикувано22.09.10 21:27

Катана (katana) е японски дълъг меч. Острието е едностранно, дълго 60-70см. Най-комерсиалния му вариант е "самурайската" катана. Бойното изкуство на японските самураи се нарича бушидо (bushido), но употребата на дълъг меч далеч не се изчерпва до там, има го и в други японски системи.

Ако бях на теб, просто бих разпитала притежателя на катаната с какво се е занимавал. "Черен колан по martial arts" е безсмислица, израз, който в днешно време може да значи каквото си искаш.

Тема Re: Въпрос:нови [re: monkey]  
Публикувано23.09.10 18:48

Питах го, не казва. Той си има маниер, и намира начин да отклони обяснения.

Няма как да го накарам да говори ако не иска. Не иска.

За пръв път в живота си видях истинско, а не театрално, бойно оръжие.

Благодаря.

Редактирано от !Roxana! на 23.09.10 21:21.

Тема Re: Въпрос:нови [re: !Roxana!]  
Автор Alfa Dog (единак)
Публикувано27.12.10 23:29

Роксана,

Мечът и душата на война са едно. Ако е прашен, забравен, ръждясал - човекът е стъпил на друг път. Различен от войнския. Не го критикувам, възможно е да е на по-високо ниво от нас смъртните.

Тема Re: Въпрос:нови [re: Alfa Dog]  
Публикувано02.01.11 22:08

Alfa,

този човек е на 72, ако трябва да бъда точна, и преди 6 или нещо такова години е имал катастрофа с кола.

Не мога да кажа колко е било зле, той самия казва, в началото е имал травма на тазобедрените стави и още нещо по тялото, което после уж е зараснало и уж се оправило.

Преди три години травмите му са се влошили изведнъж и рязко е загубил възможност да се движи и да живее нормално.

В момента се редуваме няколко семейства и близки хора, които имат възможност, да му ходят на гости и да го наглеждат.

Той живее в централната част на Уелс, което едва ли ти говори много....хората там са разпръснати в малки селища, понякога отдалечени на по повече от 50 мили едни хора от други хора...знаеш ли колко е 50 мили до най-близкия човек за него, човек на възраст и с подобна травма, след която той ходи с патерици, въпреки цялата си воля и тренировки на боец цял живот?

Той се бори неистово, и упорито се държи. За което евала му правя.

За да стигне до тоалетната, понякога лази...в лошите дни на неистова болка. Да спомена, че той не вярва в медикаменти и взима само витамини и безобидни неща като например билки и естествени суплименти.

Дори сол не яде...просто човека си е такъв, има си вяра, верую, воля, и разчита на волята си и на духа си.

На тези години една травма може да те убие. Аз почти повярвах, че той се кани да умира, когато последно го видях през пролетта.

Ето, почти една година по-късно, той още е жив.

Сабята си стоеше забравена, аз се съмнявам, че той може реално да се упражнява. Как, ако понякога не може да стане на краката си.....проблем му е сам да си обува чорапите, както и всяко движение, при което движи тазобедрените стави.

Не мога да ти кажа диагнозата на такава травма, знам само онова, което виждам. За съжаление не съм лекар.

Сабята беше нарочно сложена така, че да не се вижда. Беше грижливо опакована във всякакви парцали и обвивки, и опаковката беше прашна, да. Но отвътре сабята си беше безупречно чиста и лъскава, и недокосната, сякаш съвсем нова.

Нека повторя, че бях много впечатлена, емоционална и ...разтърсена, когато видях какво има в ножницата. Не очаквах да я намеря, и изобщо нямаше и да ровя в нещата му. Исках да му почистя стаята и почнах да чистя....размествах, прахосмучих, бърсах прах, подреждах чаршафи и пранета, особено тежките неща той не може сам да върши това, затова приятелите му идват да го наглеждат.

Сабята беше според мен нарочно навряна между някакви стари и грозни парчета дървени пръчки, цяла купчина, така че да бъде скрита.

Той знае, че хора му се разхождат из къщата. Вероятно е искал да я сложи на скрито място, далеч от любопитковци.

твърде много се отплеснах в описания.

Основното за мен беше онова почти мистично усещане, когато хванеш такова нещо в ръцете си.

Толкова бях развълнувана....толкова емоционална....просто не ми се случва всеки ден.

Той е онова, за което се представя. И аз не вярвах в началото. Само че един ден по време на това гостуване се случи да готвя, изпуснах един картоф а той го хвана във въздуха....ръцете му още са силни и ловки, но краката не.

Разбирам как звучи това тук.

Бих искала някак да ви покажа това, но....не виждам как.

Доколкото знам, придовиването на такава сабя е огромна чест, и не става дума за купуване.

Напълно съм сигурна, че не е някаква декорация. Това е бойна сабя с история. Бих искала някак да успея да опиша това впечатление, това вълнение, когато я докоснах....то ме блъсна направо!

Трудно е да се опише такова нещо с думи. Опитвам, но не е същото като усещането, за съжаление.

Робът се бори за свобода. Свободният - за съвършенство.

Редактирано от !Roxana! на 02.01.11 22:17.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.