Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:54 12.07.25 
Спорт
   >> Бойни изкуства
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема Ушу - какво мислите за него?нови  
Автор 4O roдишeн (минаващ)
Публикувано25.05.01 10:53

Като чуете думата "ушу", какво е първото, което ви идва наум? Моля, пишете смело - вашето мнение ме интересува! Поздрави!

Тема Re: Ушу - какво мислите за него?нови [re: 4O roдишeн]  
Автор SWAN (фърчи)
Публикувано25.05.01 15:33

"море"
на архетипи ли ще си играем ?

радвам се че ти помогнах да се включиш в разговор с младите.. (за "бла бла" говоря... много се смях като го прочетох онзи твой постинг...)

Тема Re: Ушу - какво мислите за него?нови [re: SWAN]  
Автор Kontra (неграмотник)
Публикувано26.05.01 07:48

Нали съм си прост човек вторият абзац на въпросният му постинг трябваше да го прочета два пъти. Все пак накрая ми се изясни основната идея за козата / къщата и възможностите , и желанията.

По-скоро "небе" , защото веднага се сещам за фей - ин.

Тема Re: Ушу - какво мислите за него?нови [re: 4O roдишeн]  
АвторG.T. (Нерегистриран)
Публикувано27.05.01 19:01

Mnogo raboti! Tebe kakwo po-to4no te interesuwa? :-)

Тема Всъщност,нови [re: G.T.]  
Публикувано28.05.01 12:23

Става въпрос за съвсем прости работи - аз като чуя за ушу и се сещам за млад човек, който изпълнява някаква сложна акробатична форма / не знам що е облечен в лъскава светлосиня или жълта униформа - зависи от състоянието на ума ми в момента... знаете там по психология.../ Моят учител ползваше думите
"народно БИ" и "държавно БИ" - това пък ми представя други неща в ума, като имаме предвид традиционните и съвременните видове ... В интерес на истината ме интересуваше и продължава да ме интересува, малко повече мнението на представителите на другите видове БИ - и този ми кво беше там "поустинг" ли, беше насочен основно към тях! Но се радвам, че откликнахте и дадохте информация - щото и това ми върши работа, пък се надявам, че по-нататък пак ще се чуем нееднократно! Поздрави!

Тема Re: Всъщност,нови [re: 4O roдишeн]  
Публикувано29.05.01 12:07

Здрасти 40-год...Съдейки по фантазиите ти, мога да направя един анализ и да се опитам да ги разтълкувам. Значи младия човек с акробатичните движения изразяват твоя стремеж към движения и то към такива, които не се ограничават от земната гравитация и даже от строежа на тялото(т.е. анатомията му) Лъскавата му униформа отразява стремеж към парадност, войнственост и инициативност( дано не я бъркам с агресивност :)) Цветовете - светлосиньо - символ на небето, движението и интелекта, на овладяния ум; жълто - мънннннничко ревност, желание за топлина и светина...:))) Толкова за фантазиите ти. Не го приемай този анализ на сериозно:)))( защото го направих на шега :) )). Сега сериозно - гледал си по състезанията млади хора с лъскави униформи с акробатични движения - т.е. външни стилове т.е. спортно ушу, т.е. външни ефекти :( Нямам думи, но това е като цяло техническото равнище. Пример - новоасоциирания клуб и ръководителя му от Русе.
Другите направления - т. нар. вътрешни стилове - едно време по- ги имаше... Те играят с по-тъмни дрехи( не е задължително) и като цяло имат и други прояви - Бутащи ръце, Сан Шоу и т.н... " Преди време имах удоволствието да срещна един човек, който е участвал на Лей-тай турнир и е бил победител в абсолютната категория с нокаут - Д.Дохърти. Той недвусмислено( на проведения семинар )каза, че това което се преподава, като цяло е външната( видимата) страна на БИ(техника, форми ит.н.) Вътрешната, невидимата се получава от Учителя след "Бай Шъ" - "Посвещение"... Е сега вече мога да направя паралел с по-горните си писания - виждаме по състезанията повече външни изяви( акробатика) отколкото вътрешни (стабилност, координация, работа с енергия, ит.н.) Веднага ще се надигне ВОЙ (даже го чувам) че в България си имаме майстори, които могат и го преподават това Вътрешното. Спор няма - има, и аз съм работил и искам да продължа да работя с някои от тях. Само че трябва да има и ученици - такива които да искат да навлязат навътре в нещата. Най-трудния момент в преподаването, за мен е да разчупиш стереотипа на ученика.Този стереотип, който е наложен от обществото - пример - ако го накараш да заобли гърба и прибере гърдите, той ти казва че му е неудобно и иначе му е по-лесно... "Удобно, но не е велико" - както е казал един епископ, т.е нямат желание да положат УМСТВЕНО усилие.По-лесно е да се положи физическо усилие - прави всеки ден по 100 лицеви опори и ще си най- великия :).
Така че, ако искаме равнище в Ушу ни трябват нови ЗНАНИЯ, и ученици, решени да работят т.е. да полагат усилия. И то умствени усилия! Да припомня, че кунгфу, означава непрекъсната, задълбочена, целеустремена работа :) Ама не само с крайниците, а преди всичко с главата. Нека цитирам един автор - Чжоу Цзунхуа - който твърди че има три нива на владеене на БИ :
1. Силата се генерира от краиниците, като тялото почти не участва т.е. тя е външна, повърхностна. На този етап са всички БИ в началото. Има широки движения, много хабене на енергия
2. Силата се генерира от тялото, а крайниците само провеждат. Какво да ти кажа - чудя се какво да приведа за пример. Легенди бол ... но пък ше цитирам поговорката за новака който замахва яростно, но няма сила в удара му, а майстора, докосва, но със силата на планина. Малко хора го могат. Това означава да вкараш в боя освен ръцете и краката, и трупа, и енергията на вътрешните органи. Тогава не е необходимо голямо разстояние за да се нанесе мощен удар.
3. Силата идва от съзнанието - при удара няма дистанция, при боя няма движение. Не знам как става - виждал съм го, но все още не мога да си го обясня :)
За новите видове БИ и другите миксове - това си е от времето, а то е комерсиално. Не можем да го променим. Не трябва да се забравя, че основните състезатели са от традиционните, а не от спортните стилове. Ако БФУШУ обръща внимание само на състезателните стилове, то Ушу че започне да линее и ще изчезне. Защо - защото само с форми и подскачане се задържа трениращ 2-3 години. После му писва. Трябва му "Магия", качествен растеж, израстване и то вътрешно...тогава може и да продължи. А сега - погледни състезателите с каква средна възраст са - и тя намаля ежегодно ;)

В заключение, бих казал че е време да се преосмислят много наши позиции и ценности и да се работи, за да има качествено израстване, и качественото израстване да доведе Изкуството - иначе ще си останем занаятчии, добри, ама занаятчии...:)

п.п. Очаквам мнения. Не се шашкайте от обема и страстта,не го приемайте лично - просто излях душата си. :)
Поздрави на всички практикуващи

Тема Re: Всъщност,нови [re: G.T.]  
Автор nobody_ (минаващ)
Публикувано29.05.01 13:01

Ami pyrvo nai-vetche triabva da se praktikuva, zachtoto praktikata e edinstvenia natchin...
Vtoro boinite izkustva vinagi sa bili elitarni, taka tche ako nabarach svesten utchenik na 10000 po-malko svestni tova si e vetche uspeh...
Treto otchevidno, tche v systezania chte utchastvat nai-vetche predstaviteli na systezatelnite stilove, chtot na tiah tova im e rabotata v kraina smetka, a v sychtoto vreme federatziata triabva da organizira zrelichta i mladej, koito pravi zadno salto s vint e kyde, kyde po zrelichten, ot niakoi demonstriracht zabaveni dvijenia i t.n.t.
Taka tche vsitchko si e v reda na nechtata...
Pozdravi.

Тема Ушу - какво мислите за него? [re: 4O roдишeн]  
Автор valsodar (Чародей)
Публикувано31.05.01 21:20

Хармония.

Истината е някъде там ! - реплика на очния ми лекар.

Тема Re: Всъщност,нови [re: nobody_]  
Публикувано01.06.01 20:07

Twa za praktikata e taka... Samo deto wlastwa edno mnenie, 4e kolkoto powe4e - tolkowa powe4e...Wjarno, ama sam wijdal hora s po 10 godini staj da ne znajat kade da si slojat racete i krakata - zashtoto praktikuwat kato papagali... Ako ne se osmisljat neshtata, krajniat rezultat e haos, t.e. njama rezultat. (zad towa si twyrdenie se podpiswam s dwe race, dwa kraka i kakwoto pojelaesh :))
Wtoro - BI ne sa elitarni - elitarni sa metodite na prepodawane. BI trqbwa da nosjat polza na shirokite masi - wij kitajcite ( po celia swjat), japoncite i t. n. Te sa izraz na towa deto na nas , balgarite wse ni e deficit - WISOK DUH - w poslednite godini. Taka 4e, kojto iska ne samo da se due i pe4eli, trjabwa da se postarae da go razberat powe4e hora w zalata. Zashtoto pokazatel za uspeha e srednoto niwo, a ne edini4ni projawi. Primer : Swetownoto 1994 w USA po futbol!
Treto - ako na systezania shte hodim samo za zrelishta, a ne za da obmenim opit, da se splotjawame i zarejdanme entusiazym za nowa rabota - pishi ja begala taja cqlata rabota... Pyk i koj e kazal 4e wytreshnite stilowe igrajat samo bawno?... Towa 4e ne se igrajat dinami4ni formi ne ozna4awa 4e gi njama?! Gledal sam izpalnenie na Sin I i T'ai Chi , dobri kolkoto na ShaoLinski monasi... Zatowa kazwah 4e trjabwat nowi znania i instruktori.
I na kraja - w u4ebnicite po menidjmant pishe 4e potrebitelja , a ne biznesmena e dwigatelja na ikonomikata(w 4ujdite u4ebnici, na zapad ot nashia raj). Towa go e kazal i Ostap Bender, ako si go 4el.. Towa malko ili mnogo waji i za nashia swjat na BI.
Towa e moeto mnenie, koeto dosta se razli4awa ot twoeto. Opitah se da sam iskren. Dano ne go priemesh li4no :) i nawatre :)))). S cjaloto mi uwajenie!

Тема Съгласен съм...нови [re: G.T.]  
Публикувано05.06.01 10:33

Неотдавна един Ди Джей ми каза една приказка на английски, която в общи линии звучеше, че ъндърграундът не ражда големи работи... Това , дето го пишеш за учебника по мениджмънт - да, в аспект БИ го имам като личен опит! Колкото до това, отношенията "ученик - учител"... Моето мнение е, че трябва да се даде възможност за свободен избор и на единия и на другия - т.е. ученикът да приеме определен човек за авторитет и да учи от него, както и учителят - да даде знанията и уменията си на определен човек, отговарящ на определени , да го наречем изисквания. Това е много сложен въпрос и можем да говорим за ниво на развитие / и при този дето го визираме като "ученик", и при другия индивид, дето му даваме обозначение "учител"/, с всички произтичащи от това взаимовръзки и противоборства... Когато преди време разговарях с един учител по този въпрос, той се пошегува, че "... докато при нас на Изток, ученикът търси учител, то тук при вас учителят си търси ученици
..." Толкова за учителя, а по отношение на ученика бих цитирал, не зная кого -
че, "... насила можеш да вземеш, но насила не можеш да дадеш..." Толкова и за ученика. Това, че има слаби, на средно ниво и добри ученици, както и слаби, на средно ниво и добри инструктори и учители е факт - всеки от нас ги е виждал,мнозина са участвали в техни семинари и курсове /имам предвид категорията преподаватели, естествено/, и това го има във всяка организация, независимо от вида БИ, който развива! Ако не съм прав и има някъде само отличници, моля да бъда извинен. Това го има не само у нас, но и навън , по Изтока и Запада и не мисля, че ние сме с нещо по-лоши и като ученици и като учители... Мнозина ще се усмихнат на думите ми и ще ми завидят на самочувствието, но аз мисля, че българите не сме с нищо по-долу в каквото и да е отношение - да не говорим при какви условия успяваме да се справим с всичко това, дето ни атакува ежечасно /все си мисля, че ако поставят в подобни условия на живот тези, дето идват да ни учат на това-онова, доста програми ще се променят тотално.../ Отплеснах се, а това е знак, че трябва да свършвам - за кво заговорих, къде се забих, ама... Поздрави!
П.П. Това ,че ни са необходими нови знания и нови лица...съгласен съм, при условие, че старите знания и старите лица също ще са подръка,току виж се окаже, че новото е добре забравено старо!

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.