Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:20 13.07.25 
Спорт
   >> Велосипедизъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Смазване на вериганови  
Автор Spidercho (Audi Entusiast)
Публикувано09.08.01 12:26

Смазвам веригата си с фино машино масло, но особено сега през лятото то се изпарява за по-малко от месец и тя започва да издава звук от триенето.

Кажете ми, моля ви, с какво да смазвам веригата и как да се сдобия с лубриканта.

Vorsprung durch Technik

Тема Re: Смазване на вериганови [re: Spidercho]  
АвторMastora (Нерегистриран)
Публикувано09.08.01 14:03

ami Po princip verigata triabva da se smazva po 4esto.
Ako karash aktivno jelatelno e da si po4istvash i smazvash verigata pone vednash v sedmicata ili naj mnogo na 10 dena.To masloto ne sa izpariava, a se polepva prah po nego i to stava na kasha i posle pada ot verigata.Za zmazvane na verigi prodavat razni sprej4eta / kato naprimer WD40/ , no i s mashinno maslo stava , stiga da ne e mnogo gusto.

Автор Alexander4o ()
Публикувано09.08.01 23:25

Става и с масло за шевни машини. То е почти прозрачно и доста по рядко от машинното и прахоляка не се лепи толкова по веригата.

Автор ella (baikalka)
Публикувано10.08.01 12:42

Като е станало дума за тва искам да питам.Преди време един приятел ми препоръча на Quilube-синтетичен лубрикант с Teflon.Ползвам го ве4е доста време и съм доволна от него и прах не лови много много,ама аз да си питам нещо по добро да ми препоръчате тва като свърши,или пак него да си ползвам,но наистина съм доволна

Автор XTR (ама на сън...)
Публикувано11.08.01 15:28

За смазките послушай колегите и колежката, но най-важното е преди да сложиш каквато и да е смазка ДОБРЕ да почистиш веригата. Нямам предвид да я забършеш с някакъв парцал отгоре! Сваляш я измиваш я с разтворител за да се разтворят всякакви органични налепи и да изпадне финния прах (пясък) от триещите се повърхности. След това сушиш, смазваш отстраняваш излишната смазка, така че (в идеалния случай) веригата да е суха от външната страна.

Ако само слагаш смазка единствено помагаш на абразивните частици да се набутат по-навътре около нитовете. И съответно да си скапеш по-бързо веригата...

Ride Safe!

Тема Това ми е любимата тема:)нови [re: Spidercho]  
Автор X_Country (байк будала)
Публикувано12.08.01 12:44

Първо, искам да започна с това, че няма определен пробег в дни, часове или километри, на които да се маже веригата. Ако трябва ще се смазва след всяко каране. Зависи от терените, по които караш. При градско каране респ. по асфалтирани терени и при сухо време можеш да я караш по 10 - 15 дни. Тогава може да си позволиш също да я караш, докато не се появи шум. Все пак добре е да я мажеш и без да се появява шум.
Ако караш по тежки за веригата терени (кал, сняг, прах) е добре да я почистваш и смазваш след всяко каране.
Преди смазване е задължително да се промива. Промиването може да става със и без сваляне на веригата. Ако имаш инструментчето, с което се сваля, може да си я сваляш всеки път. Аз го имам, но я свалям само след тежки карания предимно зимата и когато е кално. Ако нямаш инструмент - забрави за сваляне:)
За промиването са ти необходими само 2 неща - разредител и стара четка за зъби. Като разредител е най-добре да ползваш газ за осветление (личен опит), но може да го замениш с АМВ или безоловен бензин. Евентуално може да ползваш Кореселин, обаче той не се отразява добре на четката - буквално пластмасата се втечнява и четката оплешивява за отрицателно време:)
И така - взимаш четчицата и изтъркваш всички прешлени от горната страна, после от долната. Може и обратното:) След тази операция веригата става почти като нова:) Взимаш един парцал и я избърсваш доколкото може. Целта е да е суха, но това е почти невъзможно:) За да не полееш цялото колело с газ е добре да увиеш с някаква хартия (вестник или амбалажна примерно) по местата на които ще тече.
След това смазваш и излиташ с 200 да караш:)
За смазките - финото машинно масло не е подходящо. Тази зима си правих експерименти с какви ли не смазки вкл. и това масло. Много е рядко и водата му вижда сметката за 5км. Друг недостатък - пръска. При по-високи обороти на въртене цялата задна шина и всички тръби около веригата стават на черни точки, които са особено гадни, ако колелото е светъл цвят.
Масло за шевни машини - без коментар:)
Масло за скоростни кутии и диференциали - ако ползваш масло, това е най-доброто. 80W90 е перфектно:) Гъсто е и не пръска. За мокро време е чудесно, при сухо привлича прах като магнит желязо:)
WD 40 - не е препоръчително за смазване. Има добри качества - почиства, предпазва от корозия и отблъсква влагата, но маже съвсем слабо и не е достатъчно за веригата.
STP Stop Squeaks - добро е при "мокро" каране, но при сухо събира много прах, защото е лепкаво. Трудно се почиства от веригата и плочите.
Buddy - добро спрейче. Не лепне, лесно се чисти. Одобрено е от военните стандарти на НАТО:) В момента ползвам него и съм доволен. На сухо е идеално, на мокро досега не съм го ползвал. Събира прах в границите на нормалното.
Масло Gist - малко по-добро от обикновено машинно масло. Прозрачно е, уж пригодено само за велосипедни вериги. Не си заслужава парите.
Спрей Gist - добро действие, но отново цената е по-височка. Има гадното свойство да лепне, както писах за STP. На сухо събира много прах, на мокро пък бързо спира да маже. Имало е случаи, когато излизам със смазана верига, отивам да карам и даже преди да съм се прибрал вкъщи веригата почва да се обажда. Става въпрос за доста екстремни условия за веригата, но все пак бързо спира да действа.
Грес Gist - отново прозрачна. Перфектното решение за сняг и кал. На сухо - не помисляй въобще за нея:) Събира толкова прах, че колелото става 2кг по-тежко:)
Ползвал съм и други смазки - някакъв зелен италиански спрей от Веломания. Лепне яко и не смазва хубаво. Един приятел пък кара кросарка и веднъж си пръснах от неговия спрей Valvoline - останах безмълвен! Просто перфектно. Издържа на всякакви зверски изпитания. Дори след 3 кални спускания веригата се държи като нова, не шуми, не скърца и превключва перфектно. Казаха ми, че на пл. "Македония" имало магазин на Valvoline и след като се върна в София там ще е първото място където ще отида:)
Смазките Gist се продават във Веломания, WD 40 можеш да си купиш почти от всеки магазин за автоаксесоари, автокозметика и т.н., Buddy се продава в Метро, а пък STP има на бензиностанцията на Cyclon до Булвария в Люлин.
За зимата също е хубаво да си купиш спрей, който разтваря ръжда. Ползва се за стари болтове и всякакви ръждясали панти, инструменти и други глупости. Прониква много добре навсякъде. Продава се във всеки автомагазин. Аз го ползвам, когато не мога да почистя веригата непосредствено след карането. Тогава калта или водата съхне на нея и тя става златиста на места. Пръскаш с този спрей след почистване. Чакаш малко да подейства и да му се изпари разредителя и смазваш.
Това е:) Успех с мазането и карането:)

Wear your helmet! Bicycle safety is important!

Тема Re: Това ми е любимата тема:)нови [re: X_Country]  
Автор TheSaint (advanced user)
Публикувано12.08.01 13:02

Пак ни смая!
Благодаря за изчерпателното инфо.!

Join the freeride everybody!

Тема Хехе:)нови [re: TheSaint]  
Автор X_Country (байк будала)
Публикувано12.08.01 13:20

Моля, моля:)
Това е то лошото време - вместо да изтягам на плажа, аз пиша за смазки:) И това, ако е живот:)

Wear your helmet! Bicycle safety is important!

Тема Re: Хехе:)нови [re: X_Country]  
Автор TheSaint (advanced user)
Публикувано12.08.01 13:52

Хич не си за оплакване, аз се пържа в София и няма изгледи да се топна в морето.

Join the freeride everybody!

Тема Re: Това ми е любимата тема:)нови [re: X_Country]  
Автор Downhill (потрошен)
Публикувано12.08.01 14:29

Впечатлен съм! Ако се разровя из постингите, сигурно ще се събере материал за сериозна книга. Направо се чудя как може толкова много да разбираш

по-бързо, още по-бързо... изгорях

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.