Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:08 08.12.25 
Техника
   >> Audio/Video & HiFi
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема ЕДНА ОБШИРНА ТЕМАнови  
Автор Cтaниcлaв! (културтрегер)
Публикувано10.03.06 13:04

Здравейте всички!

Радвам се че меренето на някои органи от мъжкото тяло престана и форумът наистина доби вид, който четящите и пишещите очакват.

Стана дума вече за компресиите, стандартите и пр. Тук очевидно мненията пак се разминават. Дадоха ми се примери с компресиране на текстов файл в RAR или ZIP формат, което мисля че не е много точно.

Когато излезна МР3 преди около 8-9 години (моите спомени поне са такива), те се правеха по няколко начина. Основно така: една програмка сваля до WAV, а втора, като 8 Hz от WAV обръща към MP3. Друг е въпрсът, че моето AMD 200 MHz едно MP3 тогава го правеше за около 7-8 мин. Излезнаха други програмки, по-бързи. Както и да е. Исках да кажа каква еуфория беше тогава - видите ли нямало загуба на качеството и пр. Е, ако слушаш на компютърни колонки няма да хванеш разликата. И защо по дяволите когато музикалните компании издават дискографии не го правят в МР3, а на 5-6-7-8 диска? Очевидно идеята не е само от финансови съображения.

Излезна FLAC - пак еуфория. И пак нямало разлика. Вече компресията не е 10 пъти, а само 2. Да, слагам си ръка на сърцето - звучи много добре. Но дали от предразсъдъци, дали от друго... аз разликата си я хващам, при това на не чак толкова претенциозна техника и тонколони. Пък и гледам WinAmp-а - той си показва какъв е bitrate-а - на тая салса дето я слушам в момента варира от 600 до 800 kbit/s.

Както вече споменах, музиката записана на оригинален диск е вече с компресия. И това не си го измислям аз. В специализираните списания си го пише. Това беше и причина за поява на SACD - звук с минимална компресия или свободен от такава!

DivX - компресия ли е или стандарт? Тъп въпрос, нали? Ами, според мен си е и двете. Компресия си е, защото от 5-6 GB, става на 1.37 GB, например. А си е стандарт, защото обикновен DVD плеер не го чете. И какво се получава в крайна сметка? Ние тук искаме всяко нещо да го изтискаме до дупка, за да можем на 1 DVD да запишем 3 филма, а хората от цивилизацията създават DVD носители, които вече събират между 20 и 25 GB. Защо бе хора? Аз ли съм ограничен? Тия дето ги създават ли? Ами нали това е идеята - максимална реалност в изображението и звука. Ма, то нямало разлика. В САЩ дори не са чували за DivX DVD плеер. Предполагам всеки може да си обясни защо.

За мен има. Аз продължавам да си записвам CD-та и DVD-та... вече и двуслойни. И защо не. Те носителите (с някои малки изключения) вече са без пари. Място имам достатъчно. Не виждам причина защо трябва да икономисвам и защо на черното трябва да казвам бяло.

Моля, не ме разбирайте неправилно. Не отричам копресиите, новите стандарти или както там ги наричате. Нещата се правят така, че да задоволят определен пазарен сегмент.

Такава тема за стандартите и бъдещето имаше преди време. Повече от ясно е че нещата отиват към раздуване, отколкото към сбиване. Максимална реалност, това е което иска потребителя.

Един харесва лампи, хорни, рупори и не знам си още какво.
Друг обича транзисторната техника и n-лентови колони.
Трети се задоволява с обикновен CRT телевизор.
Четвърти държи на плазмите...

Цяло изкуство е да разбереш вкуса на човека срещу теб, а още по-голямо изкуство е да не го изкараш некадърник и малоумник, само защото той не се вписва в твоята рамка и не харесва това, което ти харесваш и приемаш за нормално.

Очаквам културни коментарии по темата без реплики от типа на:

- ти нищо не разбираш
- проверявай преди да пишеш
- отвори книгите и чети

Не е нужно да си корифей в музиката, за да прецениш, че ЕВРОВИЗИЯ си беше провал, нали? Или го чуваш, или не го чуваш... или го виждаш, или не го виждаш. Така съм и аз. Нещата при мен опират до слух и нагласа, а не до суха теория.

Съжалявам, ако философският ми подход не се харесва на някой, но не съм си и поставял за цел да пиша нещо, което да изнася на всички. Уважавам всеки един от Вас, колкото и да не Ви се вярва.

Поздрави,
Станислав

Красотата е въпрос на светлосянка.

Тема Re: ЕДНА ОБШИРНА ТЕМАнови [re: Cтaниcлaв!]  
Автор Любитeл (Лукав Благинар)
Публикувано10.03.06 15:34

Нема скоро да се спре тоя спор ;)
Все още имам познати дето казват че звука от колонките на лаптопа ми не бил по-лош от този на домашната ми аудио система и предполагам, че те няма да направят разлика между ЦД и МП3. Друг голям проблем е че има много ЦД-та дето се продават за такива, но реално в "предния си живот" са били МП3 и както всички знаем резултата от МП3 никога не може да стане като оригинала ( за разлика от ФЛАК). Това обаче не значи че няма загуба на качество при МП3. Има и винаги е имало. При ФЛАК обаче не е така. И след като може от флак да получиш обратно оригиналния некомпресиран УАВ (госопод да убие създателите на наглия кредор) мисля няма как да има загуба на качество. И затова смятам че сравнението с РАР и ЗИП си е напълно уместно.

Защо музиката записана на ЦД да е компресирана??? Тя просто има крайна "резолюция".

За ДивХ и ДВД - и при двете има компресия. Ако имаш миниДВ камера може да си забелязал, че филм от 1 час е 13ГБ, което е към 20ГБ за час и половина. Ти кажи колко е за същия филм на ДВД. Просто са приели че това е приемливо качество. ДивХ не е с такова приемливо качество, но пък се сваля от нета бързо. А защо в САЩ не са чували за ДивХ - ами полицейска държава - веднага ще те опандизят. Те и за пиратски софт не са чували. И тъй като аз по твойте критерии съм "човек втора употреба" ми се случва да гледам по някой филм на ДивХ. Не защото така ми харесва, а защото до там ми се простира чергата

И това с раздуването дето го казваш според мен за сега е донякъде вярно за аудио, но за видео не ми се вярва. Ако сравниш НДТВ 1080 с ПАЛ ще видиш, че компресията се запазва и при новите НД ДВД или блу рей...

Тема Re: ЕДНА ОБШИРНА ТЕМАнови [re: Любитeл]  
Автор Cтaниcлaв! (културтрегер)
Публикувано10.03.06 16:39

1. WAV е компресиран, защото оригиналът е доста по-раздут.

2. В САЩ за DivX плеери не са чували не защото са полицейска държава. Все пак там плеерите също четат МР3. Явно причините са други. Мога само да гадая, но предполагам е защото поддръжката на такъв плеер е прекалено голяма хамалогия за горкичкия американски потребител - кви обновления, кви малки субтитри, ква липса на звук... отива до най-близката Hollywood Video и за 1 долар взима квото си иска. Защо са му допълнителни главоболия с видеото?

3. DivX-а далеч не е въпрос на черга си мисля, а на мироглед и свободно време.

И пак казвам - когато сравнявам нещо се абстрахирам напълно от всякакви статии и компетентни мнения на списания и организации. Все пак не те слушат домашното кино у нас, а аз и моето семейство. Но математиката си е математика. Липсата на bitrate у FLAC-а е повече от показателна.

Като завършек казвам за кой ли път - всеки да слуша и гледа каквото му изнася. Просто да не прекалява с убеждаванията (не се касае за теб).

Красотата е въпрос на светлосянка.

Тема Re: ЕДНА ОБШИРНА ТЕМАнови [re: Любитeл]  
Автор V. Grig (антиМОНАРХИСТ)
Публикувано10.03.06 16:54

Лошо MP3, Лошо MP3, Лошо MP3,

Лош DıvX, Лош DıvX, Лош DıvX, Лош DıvX,

Пичове всичко е въпрос до приоритети ... може пък слуха ви наистина да е толкова изтънчен и чувствителен и наистина да намирате разлика между MP3 на 320к постоянен битрейт и оригиналното СД със средно статистическо качество ... но лично според мен в 90% от случаите всичко това е пълен фасон

Същото се отнася и до ДИВХ формата ... дето се вика баба си само ХД ДВД и БлуРей филми е гледала, та е забравила VHS касетите с намачкани ленти от близкия пиратски видеорент ...

Всичко е въпрос до гледна точка и приоритети. Едни имат за приоритет да говорят за музикалните си уредби, компонентите от които са направени и да описват как музиката ги обгръща, ритва ги в задника и изживяването е цялостно и напълно реално все едно църен циганин ти прави анално сефте

Други пък са непретенциозни и искат просто да слушат музика или да гледат филми ... колкото може повече, толкова по-добре, и тъй като цената на един "оригинален" филм или музикален албум си е принципно висока за която и да е точка на света то ... решението е ясно ...

А сега сериозно за репликата за САЩ ... та те може и да не знаят какво е то пиратско това или онова, но преди няколко дни в страницата на майкрософт имаше признание че над половината софт в САЩ е пиратски ... а и интересно как става това с плейърите, при условие, че като отвориш щатската страница на Филипс примерно и изкачат 5 модела плейъри с дивх ...

Като стана въпрос за ДивХ пък - не мисля че има сериозна разлика в качеството на добре направен ДивХ и средностатистическото ДВД ... когато пиша филм за себе си решавам кое си струва повече - да го запиша на двд9, да го стрипна от екстрите и да го сплескам до двд5 и евентуално да загубя още няколко часа за добавяне на субтитри ако няма български или да го намачкам до 2 х 700 МБ с АЦ3 5 канален звук ...

Малко пръснато и объркано май излезе но в общи линии предполагам разбрахте какво имам предвид

Дядо Мраз умря застрелян в гръб от Дядо Коледа

Автор Любитeл (Лукав Благинар)
Публикувано10.03.06 17:14

1. Спрямо кой оригинал е компресиран WAV-a?
2. Невярвам американец да има проблем със субтитрите, по простата причина че не гледат филми със субтитри. За два месеца там по новините не се спомена нищо за света извън САЩ, освен за войниците в ирак. Как си представяш да гледат чуждестранни филми. Другата причина да нямаш ДивХ е че филмите ти ги носят в къщи и пак от там си ги вземат. Ако искаш и тук да не излизаш от вкъщи - само ДивХ ти е спасението.

Айде лека и полека ;)

Автор wideboy (непознат )
Публикувано10.03.06 18:31

Виж сега Станиславе. Нямам нищо против теб, но в поста си правиш твърдения които са неверни и това може да вкара в заблуда някой новак във форума. Визирам "WAV е компресиран" и "Липсата на bitrate у FLAC-а е повече от показателна". Ако искаш направи си труд, поразрови се в нета и навлез в материята за да си обясниш кое как е. Например в

нещата са обяснени на достъпен език.

Автор end ()
Публикувано11.03.06 21:37

Излезна FLAC - пак еуфория. И пак нямало разлика. Вече компресията не е 10 пъти, а само 2. Да, слагам си ръка на сърцето - звучи много добре. Но дали от предразсъдъци, дали от друго... аз разликата си я хващам, при това на не чак толкова претенциозна техника и тонколони. Пък и гледам WinAmp-а - той си показва какъв е bitrate-а - на тая салса дето я слушам в момента варира от 600 до 800 kbit/s.
Много си далеч от истината - има огромна разлика между mp3 и flac. И тя съвсем не е в битрейта - при mp3 компресията е с загуба на качеството, като се изхвърлят повече или по-малко данни в зависимост от зададения битрейт или при VBR в зависимост от търсеното качество и избрания психоакустичен модел.

FLAC е архиватор, но за разлика от zip, rar и тн. е оптимизиран за работа с звукова информация като в формата са предвидени и данни за таговете и тн.
Копресирай някой wav в flac, после направи обратното и сравни побитово оригиналния wav и декодирания flac - ако намериш и един бит разлика обади се на автора - има награда. Всъщност декодера няма да декодира обратно изобщо flac файл при който не излиза md5 проверката.

А за това, че Audio CD формата е с компресия дори не ми се говори - имаш доста да четеш.

Автор venom (непознат )
Публикувано11.03.06 23:31

Излезна FLAC - пак еуфория. И пак нямало разлика. Вече компресията не е 10 пъти, а само 2. Да, слагам си ръка на сърцето - звучи много добре. Но дали от предразсъдъци, дали от друго... аз разликата си я хващам,

Е как я хфащаш бе станиславчо като няма след декомпресия и едно битче разлика с оригинала а? Аман от такива тикви като алнико-олигофренчето дето и баба му правела разлика между мп3 320кбпс и wave и остроумни клоуни като теб.

Тема Re: ЕДНА ОБШИРНА ТЕМАнови [re: venom]  
Автор Eнтycиacт (голям)
Публикувано12.03.06 13:31

не се изхвърляй!!! Станислав е пич и няма нищо общо с ония другия и баба му!

Автор Alpen (непознат )
Публикувано12.03.06 17:44

Станиславе, дай един мейл да ти пратя Скайп ник и да изясним въпроса.
Защото виждаш, че и тук се появиха хората с перманентна диария.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.