|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Тонколони - любителско изпълнение
|
|
Автор |
kилиkaндзep (Wishful Sinful) |
Публикувано | 18.02.06 11:04 |
|
Преди да ми кажете да не се занимавам с глупости, а да си купя готови от магазина, аз пък да кажа, че така и така повечето материали вече са ми под ръка, та ще ги правя какъвто и да е крайния резултат. Ако не друго, поне опит се придобива. Та да почвам с въпросите.
Става въпрос за 2 двулентови тонколони на които мисля да слушам музиката от компютъра. Разполагам със следното:
1. Много готини, дебели дървени кутии (многопластови) с обем 4,75 литра, още нищо не съм рязал и пробивал по тях
2. Два басови високоговорителя, по 30W (всъщност, те май не са басови, а общи, но аз поне мисля за басови да ги ползвам), български на Респром.
3. Вата, кабели, различни видове чинчове.
Първото което се чудя, подходящ ли е обема на кутиите за тези високоговорители? Намерих една програма на JBL за изчисляване на обема, но нещо не ми стана ясно как се работи с нея. Второто - има ли някакво правило колко горе-долу в % трябва да е мощноста на пищялките от тези на басовите говорители? Трето - какъви филтри трябват и как да ги направя? Достатъчни ли са просто по 1 кондензатор да сложа (и то какъв да бъде?) за високите честоти, та да не изгоря високоговорителчетата? Четвърто - ако тези параметри въобще са подходящи за реализиране, какъв горе-доле трябва да е усилвателят за тях? Става въпрос не за нещо професионално, просто искам някаква популярна схема, която да вади що годе приличен звук без много изкривявания. И така, моля за съвети, всякакви мнеия (и критики) ще са ми от полза.
П\п И ако може без подигравки, лаик съм в областта, но поне имам желание да опитам да направя нещо сам.
| |
Тема
|
Първо тигана!,после яйцата :))
[re: kилиkaндзep]
|
|
Автор |
ngs (временНо...) |
Публикувано | 18.02.06 15:56 |
|
малко разбъркано даваш информацията.
,за да ти стане по-ясно ,а и да не ти се правят разни типове на по-отворени отиди във http://bgaudio.org Там ще намериш достатъчно информация ,че да станеш много навътре в материала ,дори по-навътре.
Виждам ,че въпроса ти е частен ,но едва ли някой ще ти даде компетентно мнение и ще пише ,нещо което да ти е истинско полезно ,освен да се подиграе или просто да подмине темата. А всеки има право да се учи и да използва това ,което има!
Преди да питаш ,научи!, после няма да питаш ,защото питат Мързеливите ,а ти си Пич и ще се научиш да създаваш! ,освен ако наистина те мързи
Хайде със здраве и успех в начинанията!
По добре рано ,отколкото всеки път!
| |
Тема
|
Re: Тонколони - любителско изпълнение
|
|
Автор |
ampex (не се заяждам!) |
Публикувано | 18.02.06 18:53 |
|
За да се определи обема на кутиите за колони е необходимо да се знаят някои параметри на нискочестотния говорител!Та ти не си дал тук дори и диаметъра му,по който приблизително може да се каже каква кутия ще е добра.Трябва да знаеш и резонансната му честота.Кутиите с басрефлекс ли ще са или затворен обем?Защо ако е широколентов говорителя ще ползваш високочестотни драйвери?Какви ще са те?Каквито и пищялки да сложиш в твоя случай нямаш проблем стига импеданса и чувствителноста,както и долната граница да са в съответствие с нискочестотния!За филтрите е рано но и там трябва да уточниш от кой тип ще са според дълбочината на среза и разделителната честота,мощноста и съпротивлението.Също трябва да си решиш сам каква мощност и какво качество ти трябват за да се спреш на усилвател и според него да правиш колони.Какво,как и къде ще слушаш?С всичко това трябва да си наясно,останалото е лесно-ще ти помогнем!Успехи!!!!
 Редактирано от ampex на 18.02.06 18:55.
| |
Тема
|
Re: Първо тигана!,после яйцата :))
[re: ngs]
|
|
Автор |
quadbg (непознат
) |
Публикувано | 18.02.06 22:34 |
|
Лош съвет, не ходи в бгаудио.орг там ще се опитват само да ти продадат боклуците си на безсрамни цени и ще те заринат от реклама, като капак могат да използват паролата, която си им дал за да пишат по други форуми/майли от твое име и без твоето съгласие.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Alpen (непознат
) |
Публикувано | 19.02.06 10:07 |
|
Крайно недостатъчни данни.
В тези малки кутии събират ли се говорителите?
Всяка програма за сметки на боксове иска изходни данни, които ти нямаш. Така че, можеш само да се помъчиш да събереш говорителите в кутиите и ако остане място за пищялка - още по-добре. Иначе може и в отделна външна кутийка да я сложиш.
На първо време - затворени боксове. Като тръгне, ще мислиш за отвор с тръба /фазоинвертор/. Но май кутията е твърде малка.
За филтри - поне импеданса трябва да знаеш. Но горе-долу 2-3мкф кондензатори и бобини според импеданса. Т.н. филтър от 2-ри ред е най-универсален.
За усилвател може да използваш схеми с много популярната LM3875. Много малко допълнителни елементи, като за начинаещ. Чудесно звучене, не достатъчно добро за навлезлите в "аудиофилството", но прекалено добро за колоните, които смяташ да правиш.
Този усилвател ще го ползваш и с бъдещи колони, ако се запалиш по истинската музика. Докато не чуеш и не се захванеш с по-качествени проекти.
| |
|
Благодаря на всички за съветите и информацията. Нещата малко в обратен ред се получиха при мен. Един колега (хобито му е дърводелство) ми подари първо четирите кутии, та аз от там тръгнах, т.е. трябваха ми високоговорители за тези кутии, а не обратното.Вярно, че са малки като обем (4,75 литра), но на харизан кон зъбите не са гледат. Двата високоговорителя, които имам за съжаление, нямат никакви означения :(. Разбрах само, че са 30W, а диаметъра им е 14,5 cm. Влизат в кутиите , а остава място и за пищялка (която както казах не ми е ясно с каква мощност трябва да е). Това е цялата информация с която разполагам. Явно без много четене няма да мине, благодаря още веднъж за помоща.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
3aropka (ентусиаст) |
Публикувано | 20.02.06 10:31 |
|
С толкова малко информация шансът да направиш добри кутии е минимален, да не кажа нулев!
| |
|
Ако ми дадеш точните вътрешни рамери на кутиите ще се опитам да ти предложа нещо като вариант.
| |
|
пробвай пък квото стане
пищялките поне 10-15 Вт
като начало и кондензатор стига 4-8 мкф / 160 В, хартиен
няма да е кой знае какво като качество ама все отнякъде се почва
Аха, UNIX - досеща се Щирлиц.
- Аха, Щирлиц - досеща се UNIX-а
| |
Тема
|
|
|
Автор |
V. Grig (антиМОНАРХИСТ) |
Публикувано | 21.02.06 17:36 |
|
Абе ти сигурен ли си за обема на кутиите?? Кутия с размери 0.2 х 0.2 х 0.2 м прави обем 8 литра ??
Дядо Мраз умря застрелян в гръб от Дядо Коледа
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|