Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:37 10.11.25 
Техника
   >> Audio/Video & HiFi
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема 2.1 channelнови  
АвторMilenus (Нерегистриран)
Публикувано29.08.04 14:24

Здравеите,

Въпросът ми сигурно е прекалено тъп за компетентните в областта но .. Ако разполагам със Stereo сигнал, мога ли да го разклоня някак си на 2.1 канала (стеро + суббас канал)? Питам защото имам стерео усилвател (стар - респром) на които съм закачил 2 колони които си скалъпих (43,6 литрови двубасови с ВКН10311, ОДТ19-508 и ВКС2532 но още не съм ги демпнал и не съм решил дали да са затворени) но искам сега и суббас да си скалъпя но сигнала които приемам е стерео (от звуковата карта ESS1868, както и един стар стеро тунер Hitachi FT-3500). Дали ще стане да разклоня всеки от двата канала и в последствие два канала към респрома а другите два да ги съединя в едно и те да отиват към втори усилвател (моно) за суббаса?
Другия ми въпрос е ако в респрома влиза стерео сигнал но му натисна копчето "моно" то той събира ли 2та канала в 1 или просто единия канал го разклонява на 2

Предварително благодаря ако някои реши да си загуби времето с мен

Тема Re: 2.1 channelнови [re: Milenus]  
АвторbigASSyou (Нерегистриран)
Публикувано29.08.04 20:55

можеш без проблем , това което ти трябва се нарича "low pass filter" , обикновенно схемата е от няколко опампа , закача се м/у изхода на дадено устройство и входа на усилвателя . пиши в google.com "low pass filter" и виж какво ще излезе .изкарва 1 обединен нискочестотен канал без да влияе на L и R канала. оттам в моно усилвател и на суб-а

Другия ми въпрос е ако в респрома влиза стерео сигнал но му натисна копчето "моно" то той събира ли 2та канала в 1 - събира ги и оттам еднакъв сигнал в двете крайни стъпала.

Автор bezobraznia (игривко...)
Публикувано29.08.04 21:02

По принцип няма да имаш проблеми ако сигнала от звуковата си карта го предадеш на двата усилвателя едновременно, но без да смесваш двата сигнала на левия и десния канал. ако пък искаш да направиш само един субууфер и да ползваш само един усилвател за него, то тогава имаш две възможности - първата е да пуснеш сигнала само на единия канал към суб-а, което според мен е неприемливо, а втората е да си направиш обединител на двата сигнала... за съжаление в момента не мога да се сетя за схемата, но в нета има подобни..
Другият генерално по-добър вариант е да разделиш сигнала още след нискочестотния изход на звуковата си карта с активни филтри, които представляват комбинация от малки усилвателчета и пасивни елементи от рода на кондензатори, резистори и т.н. като целта на тези филтри е да ти разделят сигнала на високочестотен и нискочестотен според твоите предпочитания и най-вече според възможностите на отделните крайни компоненти (дано да съм бил ясен). Предимството на този вариант, е че самият той представлява по-горе споменатия обединител и разделянето става много прецизно.... Недостатъка е че има опастност при силен изходен сигнал от звуковата карта да се получат много изкривявания на звука.
За съжаление нямам впечатление от Респрома за който питаш, но по пътя на логиката смея да предположа, че можеш да направиш така:
Използвай новия усилвател който ще направиш за старите си ляв и десен говорители, а Респрома ползвай като го включиш на МОНО възпроизвеждане а към него включиш суб-а .. без да правиш активни филтри ... като суб-а естествено ще свири на половин мощност... Слушай и ако това те задоволява като качество, то остави си системата така - това е най-евтиния вариант според мен...
Поздрави!

p.s. Благодаря на bigASSyou за дефиниране на по-горе споменатия "обединител" от мен, като явно едновременно сме писали отговорите с него ;-)

Редактирано от bezobraznia на 29.08.04 21:04.

Тема Re: 2.1 channelнови [re: bezobraznia]  
АвторbigASSyou (Нерегистриран)
Публикувано29.08.04 22:26

Тема Re: 2.1 channel [re: bigASSyou]  
Авторmilenus (Нерегистриран)
Публикувано29.08.04 23:13

Много съм ви благодарен за отговорите !!!
Варианта на Bezobraznia да ползвам респрома за суббаса е перфектен за временно отначало! Генерално по-дбория вариант ми е непонятен щото не разбирам много от тези неща (като ви гледам постовете тук а и във bgaudio.org направо се шашкам колко сте навътре)
Ще ми се да имам и Low pass filter'а на bigASSyou :-)

Добре че има разбирачи като вас щото ианче такива като мен са за никъде !!!!
Още веднъж много благодаря

Тема Re: 2.1 channelнови [re: milenus]  
АвторMilenus (Нерегистриран)
Публикувано29.08.04 23:32

Още един досаден въпрос
тъй като при 5.1 каналния сигнал си има отделен канал само за баса питам се има ли смисъл от нещо което да обира баса от 5те канала?

Автор DrmR (глупак)
Публикувано30.08.04 00:21

така гледам, че не си съвсем зле с материята, така че ще ти постна едно линкче за образование (честно казано оттам за пръв път разбрах какво горе-долу е споменатия опамп и добих представа как се използва и най-важното май какво горе-долу приложение има той в аудиотехниката).

Автор bezobraznia (игривко...)
Публикувано30.08.04 09:31

хе,хе, усещам че искаш да научиш повече, а не просто да си "закърпиш" системката...
При стандартния 5.1 канален звук не само баса има отделен канал, а всичките шест канала са независими, (а сега да ти пусна "мухата" ) което не изключва варианта от един стерео сигнал да направиш по много елементарен начин (псевдо) 5.1 канален звук...
А да отговоря и на твоят въпрос: Естествено, че има смисъл от разделяне на басите и то според мен най-вече поради причината, че по този начин разходите по системата значително намаляват... Естествено като не забравяме, че самото разделяне само по себе си представлява нещо подобно на активните филтри в следствие на което значително се подобрява динамиката на цялата система...
Аз лично не съм привърженик на "тоталното" разделяне на каналите защото смятам, че едни "сателитки" които възпроизвеждат в "орязан" от към ниски честотен диапазон просто не струват... но пък си е много приемлив вариант
Недостатъка е че трябва да се използва 6 канален усилвател или шест отделни усилващи моноблока...
Та моето предложение е много елементарно особено във вариант на 4 + 1 канален усилвател... Ако искаш драсни тук или в бгаудио.орг форума някой ред за да ти обясня как ще стане това... единственото допълнително което ще трябва да направиш са задните "сателитки" и суб-а който си замислил.... Като предполагам, че за двата задни при най-скъпия "нормален" вариант ще ти трябват не повече от 20-40 лева (и пак в зависимост от материалите)
REM: съжалявам за думите в кавички, но нали езика трябва да е понятен...
Поздрави!

Тема Re: 2.1 channelнови [re: bezobraznia]  
Автор PeteRHR (C18NZ)
Публикувано30.08.04 12:19

Я кажете как да се направи 5.1.
На мен също ми е интересна темата
Имам много тонколони в нас и мога да си скалъпя такова озвучаване. Бас нямам но за идеята бих си направил.

Как мога да свържа каналите от стерео към 5.1?
За баса вече ми се изясни. Остават останалите 5.

Тема Re: 2.1 channelнови [re: PeteRHR]  
Автор DrmR (глупак)
Публикувано30.08.04 13:08

забележка: някъде имаше как се прехвърляше стерео към задните

ами предните леви и десни са си стерео сигнала
задните леви и десни също
за централния говорител стерео сигнала се смесва
за баса, пак се смесва и се изрязва до към 120Hz

aко питаш за изпълнение без помощта на допълнителни елементи и спояване мисля че няма да стане

въпреки, че сега се замислих дали нема такова животно на интеграл, вкарваш 2 сигнала и ти изкарва 6:) само че някой друг да обади по тоя въпрос

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.