Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 06:17 17.05.26 
Хуманитарни науки
   >> Археология
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Перпериконнови  
Автор desy9O (непознат )
Публикувано25.05.06 21:34

Какво мислите за наскоро открития древно тракийски град Перперикон? Ходили ли сте там и какви са впечатленията ви?

Перперикон е на 3500 години, доказаха археолози
Свещеният тракийски град Перперикон е бил построен преди повече от 3500 години, 3 века преди описаната от Омир в "Илияда" Троянска война.
Това доказаха археолози, 2 седмици след началото на поредния етап от разкопките в култовия комплекс.
Перперикон е бил столица на изчезнала цивилизация, условно наричана от археолозите “Скалните хора”.
Един от нейните символи е бил петолъчката.
Свидетелство за това е откритият фрагмент от глинен съд с изобразена петолъчка с излизащи от нея слънчеви лъчи, завършващи с корона от пламъци, което се определя от ръководителя на разкопките проф. Овчаров като сензационна находка.
Фрагментът е открит в отводнителния канал на сградата заедно с друга керамика, която датира от къснобронзовата епоха(15 - 12 век преди н. е.) и доказва, че монументалното строителство е започнало десет века преди досега смятаното начало през 5 - 4 век преди Христа.
За 2 седмици учените са успели да проучат изсечена в скалата монументална сграда. Зидовете й са запазени на височина над 5 метра и се предполага, че тя е имала представителни функции.
Намерен е голям античен храм с мраморни колони и част от огромен капител с изображения.
В хода на разкопките археолозите попаднаха на човешки скелет в неестествена поза, близо до останките от древна стражева кула.
Предполага се, че скелетът е на един от последните защитници на Перперикон, съобщава БНР.
news.bg

Тема Re: Перпериконнови [re: desy9O]  
Автор Last roman (PRAEFECTUS URBI)
Публикувано26.05.06 01:11

след две седмици ще имам удоволствието да посетя това светилище.
Колкото до "изчезнали цивилизации" и "скални хора" - откога на тракийците им викат така? Все пак Перперикон доказано е имал връзка с Троя и Минойската култура. Странно що все глупости за протоцивилизации и пра- пра се трактуват в научните ни среди?

Roma locuta, causa finita

АвторБapoн (Нерегистриран)
Публикувано26.05.06 10:23

Тази новина е от 24.07.2004
Линк:

Има разлика между казването и доказването на тези твърдения.

Тези "сензации" са за медиите (и обществото). Нито Овчаров, нито някой от екипа му би представил така нещата в археологическите среди. Според някои, обаче, това е допустимо, за да могат да получават още средства... не знам...

По същество: връзката между архитектурата и находките от пред- късноримския период виси във въздуха.

До скоро

Авторviky (Нерегистриран)
Публикувано26.05.06 10:23

аз имах удоволствието да отида там два пъти, мисля да го повторя и тази година. Обекта е уникален, но мисля, че разкопвача е гола вода, сигурна съм в това, не може човек който е средновековец сам да пролучва толкова много епохи. На всички други обекти се канят отедлни специалисти отговарящи за определини проблеми, а тука не е така. Друг е въпроса за консервацията на обекта, която се отлага с толкова време, при наличието на толкова много посетители е задължително определяне на маршрути по които те да минават, за да не разрушат обекта. А главното за което мисли Н.Овчаров е как да се изяви възможно най - често в медиите, омръзна ми да виждам наглата му мутра на всякъде .

Авторkiril (Нерегистриран)
Публикувано27.05.06 22:23

Predi dva dena bqh v regiona i go vidqh otnovo. Ot zemetreseniqta se e napukal, mnogo lo6o. apublikuvan e po obstoino v Perperek i prileja6tiqt mu mikroregion, izdanie na NBU, ima go v knijarnitchata na 6ipka 6.
Ama ima v mediite za ne6to ot gabaritite na Perperikon v stranja, no ne razbrah ni6to pove4e. Ov4arob e kato ... Alen Dalon, ama neka da deistva,lo6o nqma

Автор deLake (sir)
Публикувано28.05.06 10:03

В отговор на:

Перперикон е бил столица на изчезнала цивилизация, условно наричана от археолозите “Скалните хора”.
Един от нейните символи е бил петолъчката.
Свидетелство за това е откритият фрагмент от глинен съд с изобразена петолъчка с излизащи от нея слънчеви лъчи, завършващи с корона от пламъци, което се определя от ръководителя на разкопките проф. Овчаров като сензационна находка.

Митьовото синче пак нещо е фантазирало. Не е гледал хубаво: петолъчка - корона - а онова не са пламъци, а червено знаме с полумесец - символ на днешната българска цивилизация.

АвторЧoвek (Нерегистриран)
Публикувано04.06.06 21:18

Ходих там точно около датата на новината - края на юли 2004 година. Направих доста снимки, но за съжаление не разполагах с дигитален фотоапарат. Беше разкопана малка част - южния "склон", който представлява една почти гигантска стълба от камък. Имам чувството, че целият "градеж" е всъщност пирамида. Копаеше се усилено на билото. Там има останки от крепостна кула, която явно е много по-нов градеж. Има резервоар за вода - яма с размери около 3 на 3 метра /не мога да гарантирам, че на око съм ги определил правилно/. Скоро четох, че за улеснение на посетителите ще направят паркинг за над 100 автомобила. Мисля, че това ще съсипе обекта. При това няма начин долу в подножието му да не е имало селище. Правя си аналогия от Кабиле, до Ямбол. Там разкопките са на селището, но е възможно хълмът от запад /може би югозапад/ да е също някакво светилище. Цялата "конструкция" на Перперикон е от огромни каменни блокове. По всяка вероятност тези от тях, които са "натъркаляни" около "стълбата", са се "откъснали" при силен земен трус. /Надали роби с лостове са били в състояние да ги "бутнат" отгоре. / Заслужава си да се види, още повече, че сигурно е разкопан и северния склон вече...

Тема Re: Перпериконнови [re: Чoвek]  
Авторвиkи (Нерегистриран)
Публикувано05.06.06 07:51

"Правя си аналогия от Кабиле, до Ямбол. Там разкопките са на селището, но е възможно хълмът от запад /може би югозапад/ да е също някакво светилище."

Ами то си е светилще т.е. на хълма наречен "Зайчи връх".

Тема Re: Перпериконнови [re: виkи]  
Автор lubo_583OO (Новак в занаята)
Публикувано15.06.06 21:34

няма ли да се сетите за сайта

www.perperikon.bg

Редактирано от lubo_583OO на 15.06.06 21:34.

Тема Re: Перпериконнови [re: lubo_583OO]  
Авторmozak (Нерегистриран)
Публикувано16.06.06 21:51

Ne

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.