|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Какво всъщност преставляват нишите?
|
|
Автор |
Slunze () |
Публикувано | 03.08.05 19:28 |
|
Някой може ли да каже нещо различно от това, че са използвани за урни?
Каквото правите, правете го с Любов
| |
Тема
|
Re: Какво всъщност преставляват нишите?
[re: Slunze]
|
|
Автор |
Per Per (От Плисков) |
Публикувано | 03.08.05 23:48 |
|
Имате прекрасни снимки.
Нишите (урните) са всъщност ДАХМИ.
По-големите - за трупове на хора и кучета.
По-малките - за "голите кости" (holo kost?)
Дахмите се построяват и ползват според предписанията на погребалния ритуал на DAENA MAZDIJASNA или, по-ясно казано според зороастризма.
За кучетата е сериозно. Тези животинки според святост са веднага след хората.
| |
Тема
|
[re: Per Per]
|
|
Автор |
Per Per (От Плисков) |
Публикувано | 03.08.05 23:59 |
|
Забравих за естествените "навеси", които се виждат на снимките.
Тяхната функция е да защитават труповете или костите в дахмите от дъждовните капки, или по-скоро - обратното.
Така се избягва замърсяването на свещения елемент/стихия - водата с "демона на смъртта".
| |
Тема
|
|
|
Автор |
jari (нещотърсач) |
Публикувано | 04.08.05 10:20 |
|
Скоро" Експедиционен Клуб Природа и Наука"-Пловдив проведохме експедиция в район изключително богат от към тракииски мегалити.При това,май все още не популярни.Поне братята копачи още не са се проявили./разбираемо няма да спомена на всеослушание мястото./И така,представи си:Свещено място...1,2...Н+1 жреци и тълкуватели...Всеки се кланя на съответния бог...Всеки според възможностите и статуса си сече ниши в скалата...Ти си поклонник,или човек имащ нужда от едно рамо от боговете.Идваш с куп дарове,плащаш си на съответния жрец,които ти отстъпва група нишички за определено време,да си оставиш даровете,за да бъдат приети от боговетеВтори вариант-перфектното място за поставяне ня идоли-колкото по-високо,толкова по-близо до боговете...А ако някой ме научи да поставям снимки тук,ще мога да покажа изключително запазени ниши,снимани от близо,като използвахме алпииска техника.Впечатляващо е!И не се сърди на тона миДнес не ми се говори сериозно
| |
Тема
|
[re: Per Per]
|
|
Автор |
Slunze () |
Публикувано | 04.08.05 13:17 |
|
Интересно...
Скоро спорихме с едни приятели и се оформи въпроса: Защо е било нужно да са на такива в повечето случаи недостъпни места?
Ще си позволя още един въпрос: Вярно ли е, че нишите са насочени винаги срещу Слънцето / Бог/?
| |
Тема
|
[re: jari]
|
|
Автор |
Slunze () |
Публикувано | 04.08.05 13:21 |
|
Скоро , съвсем "случайно" попаднахме на ниши издълбани на едни скали покрити с мъх! / северно изложение" в резерват между Попово и Стражица.
Струва ми се, че целта на нишите е била друга...
| |
Тема
|
|
|
Автор |
jari (нещотърсач) |
Публикувано | 04.08.05 14:22 |
|
Препоръката ми е,да не даваш информация за местонахождението на неща от такъв характер!За човек който е заинтересован,даже и повърхностната информация може да е достатъчна и познай какво ще се случи с мястотоКато пример,преди време в пресата излезе статия за нашия клуб,като се коментираше,че в пещерата"Х" сме попаднали на останки,грубо датирани от неолит,през всички епохи, до желязо.До края на сезона бяха преровени и обърнати с главата на долу всички пещери в които бяхме ходили през годинатаА иначе,от описанието на нишата,не мога да си съставя никакво мнение какво може да е.А за траките,ако говорим за тях,май азимутната ориентация е била без значение.Във всеки случай,нужно е по-обстойно описание на обекта и непосредствената околност.Но по-добре не го прави тук!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Slunze () |
Публикувано | 04.08.05 17:32 |
|
Съгласен съм с теб.
Много често даже си задавам и въпроса, дали развитието на "селския туризъм" няма да повлияе негативно на естествената самобитност в съотвените селски райони.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
jari (нещотърсач) |
Публикувано | 05.08.05 09:50 |
|
За съжаление,май точно така ще се получи.Да не говорим за тези,които наивно си въобразяват,че въпросния"селски туризъм" ще им оправи дереджето.И той,както и всички отрасли на развлекателната индустрия,в крайна сметка ще отидат в ръцете на играчите.Селският туризъм който някои си мислят,че правят сега,не е нищо по-различно от гаражните магазинчета които се нароиха през последните 15 години и които едно по едно започнаха вече да ги затварят.В прочем,това не е тема на този форум!А ако мога да ти бъда полезен с нещо,пиши ми!Включително и на E-MAILa ми.
| |
Тема
|
|
|
Автор | и (Нерегистриран) |
Публикувано | 05.08.05 11:15 |
|
Това не го знаех.
Никакви имена пове4е.Изоб6то не си и помислях,4е някой толкова живо се интересува от този клуб.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|