| 
	
 | 
	
          
            
              
                | Тема | 
                   Кажете какво става с виното ми... | 
                 |  
| Автор | 
dido1966 (непознат) | 
 |  
| Публикувано | 09.10.09 19:42 | 
 
 |  
 
 |  
        | 
         
        
  
        
					
				
			 
				Здравейте,реших да се допитам до по-опитните,тъй като имам чувството,че нещо нередно става с ферментацията на гроздето ми тази година...
 Та ето хронологията:
 В понеделник набрах от асмата 70кг(то е от това дето не се пръска),захарност 15%,сложих 9кг захар и 16 л. вода та я догодих до 23%.
 Както и миналата година,така и сега реших да го бъркав 3-4 пъти,а през останалото време да е завито с найлон и ластик хлабаво.
 Вторник и сряда нямаше признаци да започва ферментация,в мазето е около 18-24 градуса.
 В сряда вечер реших да позатопля мъстта като използвах бутилка 10л. от минерална вода пълна с гореща вода и потопена  в бидона.
 В четвъртък сутринта вече имаше резултат-шапката изплува и бълбукаше добре.Вечерта към 8 отивайки да го разбъркам усетих странна миризма...не мога да я определя,но не е като на бурно ферментиращо грозде,а по-различна,удря те в носа .Нещо сякаш ме накара да погледна след час-два и какво да видя,мъстта ври със страшна сила и излиза розова пяна,а странната миризма се е увеличила.Мъстта доста затоплена,та реших да я поохладя...
 Отвих бидона за през нощта,на сутринта същата работа...днес даже беше малко прелял,пяна до небето...
 Още нещо странно за мен...снощи захарността беше 22%,а днес наобед 15%Нормално ли е това?
 Опитвах го днес,сладичко е,сякаш не се усеща гадната миризма като го пиеш,но над бидона е доста неприятно
 Малко дълго стана описанието ми,но съм изненадан от това,че миналата година по същия начин на седмия ден си извадих  страхотно вино,а сега нещата като че ли са по-различни...
 Може би са смешни въпросите ми,надявам се да ме успокоите,че всичко това е нормално
  
        
        
  
          |  | 
 |    |   
 
 |  
 |   
 |