съвет до 2-3 дни, но ти си на доста високо място и няма да е лесно. Все пак - ейвалла за мерака!
Какви сортове искаш да присадиш на отела? В смисъл, не, че имаш кой знае какъв исбор толкова нависоко, но бели, червени, десертни, винени?
Колкото до присаждането, винаги има шанс и то немалък, да стане. Всичко зависи от майсторлъка, но и от независещи от нас причини, а именно афинитета на подложката и присадника. Но съм категоричен, че отелът не става за твоя район: той зрее през втората половина на септември ДОРИ при мен, говорим за нормални години. Стария бъчвар, от който взех едно голямо буре преди 9 години, от Врачеш , Ботевградско, имаше няколко асми, повечето- отел и братовчеди. какво да ти кажа, дори през 2000( жестоко, горещо лято) едвам му вдигна 16% захарност.
така че, вместо да се съсипва лозата, по-добре поне да се направи опит да се присади. Но не е лесно, повтарям: Голяма част от ранозрейните сортове(които при теб ще узряват в разумни срокове към средата на септември, са слабо студоустойчиви. Но има и изключения, кажи си изискванията, за да се опитам да ти дам някакъв акъл.
|