Асене, отговарям ти тук, тъй като не помня къде точно зададе въпроса си, а все не намирах време да го сторя.
Значи някой ти каза по-горе- трябва да си доставиш оттук възможно по-ранозреен сорт, евентуално по-устойчив поне на сиво гниене. Повечето нови сортове, получени през последните 50-ина години в нашите институти, са добри по горепосочените параметри, те и точно затова са избрани от десетки(стотици) семеначета на същите "бащински" сортове за по-нататъшно размножаване.
Все пак имай едно наум: Правени са всякакви опити, примерно, да се размножат тук, у нас, Иракски или северноафрикански сортове грозде(десертни по разбираеми причини).
Макар, че има голяма способност за адаптация, лозата Културна Винодайна( Витис Винифера Сатива) и хилядите и сортове, все пак има таван на тия способности.
Има един възлов показател, определящ пригодността на определен район за отглеждане на лоза. Това е активната температурна сума. Това е сумата от среднодневните температури през активния вегетационен сезон на лозата за съответното място, където е лозето.
Вегетационния период за лозата започва в деня, в който средната дневна температура МИНЕ НАД 10 градуса трайно. Обикновено у нас това става през април. И приключва, когато този показател мине под 10 градуса. Реално тази година все още това не е станало, но практически това става средногодишно, през тези дни.
Сумата от температурите през този период по дни се нарича Активна температурна сума за съответния район. За повечето райони на страната, тя варира между 3600(Карнобат, да речем, приблизително, както и СИ България) и 4000(Под Кресненското дефиле и, ако не се лъжа, Чирпан, Асеновград). ВАЖНО !!! Много важно уточнение: Тия данни са от средата на миналия век!! Имам, както казватр сърбите , основана сумня(основателно съмнение), че за последните години спокойно може да добавим по 200 понел градуса за голяма част от районите. Но да не се отплесвам. Колко предполагаш, че е АТС за района на Басра, да речем?)))
7000. Или наоколо. Та, въпросният сорт, донесен тук, просто отказва не само да зрее, но и да връзва. Тъй че за един хипотетичен сантиментален иракски лозар, който иска да си гледа тук родния сорт Хабиби 13 или Сливата на Шукрие, шансовете са...? Сещаш се- никакви!
Екстраполирай и прави аналогия.
И говори с някой истински специалист от ИЛВ в Плевен, по възможност от по-старото поколение- сортът, който искаш трябва не само да зрее рано, но и да търпи сиво гниене и важно - да е с възможно най-висока невзискателност към ниски температури ПО ВРЕМЕ НА ЦЪФТЕЖА.
Иначе- за сърми.
Това е положението. Лично аз или бих си закачил снимки на тукашни лози, или бих се примирил със предлаганите на пазара там, при теб, съобразени с местните условия, лозички.
Последно: АТС под 3200 градуса се счита за непригодна за промишлено лозарство, а при теб едва ли има и над 2600(много се съмнявам, ама много).
|