|
Тема |
джибрите-ВЕДНАГА [re: dido1966] |
|
Автор |
Дekcтъp (батко-психопат) |
|
Публикувано | 09.10.08 10:39 |
|
|
със захарния разтвор.
Ако искаш да си направиш второ вино(петиот, Втори самоток), слагаш 3-3,5 към едно(вода-захар) а като обем ПОЛОВИНАТА (не повече) от оригиналното количество изтеглен самоток(вино). Да речем, ако изтеглиш 100 литра вино- 50-ина литра за второ, ако искаш да е хубаво.
Ако ще вариш ракия-слагай смело, макар, разбира се, ако сложиш по-голямо количество от източения, ще започнеш да губиш от качествата(основно аромата) на ракията.
Във всички случаи джибрите НЕ ТРЯБВА да остават сухи.
Относно въпроса ти за мътносста- разбира се, че ще е мътно. такова ще остане още 3-4 седмици(поне), докато приключи тихата ферментация и не го избистри вече и тартаратно един хубав студ(не под няколко градуса над нулата, разбира се!)
В началото на ноември, в най-общия случай, ще имаш вино за пиене. Освен, ако не е от тежките сортове- мавруд, каберне). Тогава пак ще става, но танинчетата ще са още малко "едрички", груби. На мен това не ми се нрави, но много го харесват-въпрос на вкус! При всички случаи декември ще имаш перфектно младо вино за пиене, а ако е от по-бързосъзряващите сортове(памид, гъмза, Шевка(абе дееба, няма ли с кой да разменя няколко кила от това вино, или да ми продаде, сърцето ми се къса, не съм опитвал от тоя сорт!!!), Мелнишко и Мерло донякъде)-и по-скоро. Моето след седмица на практика е готово, макар, ч е още топло и задоволително избистряне и аз очаквам към края на месеца.
А иначе го слагаш в затворен съд(най-добре-буре) и през маркуче- в съд с вода. Когато спрат да излизат мехурчета, вече и тихата ти е приключила. Желателно е дотогава да има малко празен обем в съда, за да не прелее. Като приключи, допълваш до пълно, а ако количетсвата и съда не ти позволяват-преливаш в по-малки пълни съдове.
Успех!
|
| |
|
|
|