|
Тема |
виж другата тема [re: hadjiyata] |
|
Автор |
Kиpo (homo pro se) |
|
Публикувано | 30.08.08 23:54 |
|
|
Да, захарност 18 за Памида, особено на висока формировка(чашовидните скоро ще станат музейна рядкост) си е съвсем обичайна и нормална.
Памидът, който обрах днес бе със захарност малко под 20- между 19.7 и 20.
Което за мен е оптимумът. Вероятно тоя сорт от времето на старите лозя не е вдигал такава захарност, а в края на август-ПЪЛЕН абсурд!
Това, което не просто ме радва, а изпълва с болезнено нетърпение е фактът, че Гъмзата е около 20-те. Малко над 20, ако трябва да бъда точен, но все пак ме дожаля да отбера по-голяма проба от няколко кила. Затова правя тая уговорка.
Иначе от тая група лозя, на Великия хълм Бачово, захарността при 34-35 градуса температура до идната събота и слънчево време и отлично запазена листна маса, няма как да не качи още минимум 2,5-3 на сто.
Вкарвам уважаемите господа от Ромски произход идната събота в Бачово.
Имам и едни лозя на отсрещния хълм- Арап. Там захарността е м/у 1.5 и 2 на сто под Бачовската винаги. Почвата е по-богата и не-песъчлива. Наричам го Малкия Плевен- толкова- два градуса е разликата в захарността на Гъмзата при мен и в Плевенско, при РДУ (равни други условия)-пише го независим източник, Пловдивския институт.
Та там вероятно ще изчакам докъм 12-13, макар, че няколко от прогнозните модели дават вече валежи след 9-10 септември.
Това е, очертава се рядко хубаво качество на реколтата.
Жалко само, че все още няма оличество, каквото, да речем ще има от догодина.
Но-да сме живи и здрави!
|
| |
|
|
|