|  | | 
| 
          | 
              
                | Тема |  Тирамису – веган алтернатива [re: Mod vege] |  |  | Автор | Mod vege  (старо куче) |  |  | Публикувано | 25.04.19 19:28 |  |  |  | 
        
 
 
 Tова е веган алтернатива на класическото тирамису с бадемова основа и соев крем.
 
 
 
 Съставки:
 Основа:
 180 г кафява захар
 2 с.л. сироп от агаве
 60 мл. кафе еспресо
 1 с.л. сода бикарбонат
 400 г бадеми смлени
 50 г бадемово брашно
 2 ч.л. кафе на прах
 1 ч.л. инстантно кафе от ръж и цикория
 
 Топинг:
 1 бр. бял шоколад Гайо с оризово мляко
 1 с.л. марсала
 50 мл. соева сметана
 2 с.л. какао на прах
 
 Начин на приготвяне:
 Основа: Захарта се разтопява на слаб огън заедно с агавето и еспресото. Към тях се добавя содата и по този начин се увеличава обема на сместа. Добавя се при смлените бадеми, и се разбърква добре. Към тях се изсипват кафето на прах и инстантното кафе. Оставя се сместа да изстине.
 
 
 
 За крема е необходимо да се блендират кашуто, агавето, сметаната, марсалата и соевият специалитет до гладък крем. Добавя се и какаовото масло.
 
 В малка елипсовидна стъклена тавичка се раздробява 1/2 от сместа за основата. Върху покритото дъно се излива 1/2 от крема и отгоре се разстила останала смес от основата. Залива се с останалия крем.
 
 За направата на топинга се разтопява шоколадът на водна баня. Добавят се марсалата и соевата сметана. Разбърква се до гладка смес и се излива върху крема. Заглажда се и се оставя в хладилник за няколко часа да стегне. Преди сервиране се поръсва с какао на прах.
 
 Автор на рецептата е Теодора, а на снимките – Бояна от Зоя.бг. Още вкусни и здравословни рецепти можете да видите в блога Кукуряк.
 
 
 
 
 |  |  |  |  
 |   | 
 |