| 
	
 | 
	
          
            
              
                | Тема | 
                   Кюфтета от леща с доматен сос и ориз басмати [re: Mod vege] | 
                 |  
| Автор | 
Mod vege  (старо куче) | 
 |  
| Публикувано | 06.12.17 03:22 | 
 
 |  
 
 |  
        | 
         
        
  
        
				
 
 
 
 Продукти: 
 
 200 гр. кафява леща
 200 гр. кафяв ориз басмати
 4 средни домата
 3 червени чушки
 1 морков
 600 мл зеленчуков бульон
 няколко стръка пресен магданоз
 клонче пресен риган
 1 ч.л. чубрица
 ½ ч.л. кимион
 ½ ч.л. смлян чимен
 ½ ч.л. черен или бял пипер
 ½ ч.л. червен пипер (може и пушен)
 ½ ч.л. асафетида
 1 дафинов лист
 хималайска сол (на вкус)
 
 Приготвяне: 
 Накиснете лещата за една нощ, след което я промийте под течаща вода.
 В достатъчно количество вода сложете лещата да поври около 20-30 минути. След като е готова я изплакнете с помощта на цедка и я оставете да се отцеди много добре - това е много важно за добрата консистенция на кюфтетата.
 
 Накиснете ориза за една нощ или още по-добре за около 20 часа. Промийте го добре. Сложете в тенджера зеленчуков бульон (или вода) в съотношение приблизително 3:1 с ориза. След като водата заври добавете ориза и дафиновия лист и варете 20-30 минути. Отстранете тенджерата от котлона, добавете сол на вкус и оставете да се задуши за още 15 минути. Извадете дафиновия лист. От полученото количество ориз отделете част равна на ¼ от количеството сварена леща и без да го изплаквате го разбийте добре с пасатор, докато стане на лепкава паста. Останалото количество ориз изплакнете и изцедете добре.
 
 Нарежете доматите на четвъртинки и отстранете семената им.
 Червените чушки нарежете на половинки и също отстранете семената им.
 Моркова нарежете на няколко парчета.
 
 В тенджера с решетка за пара, напълнете вода до началото на решетката. Когато водата в тенджерата заври, добавете нарязаните зеленчуци и варете около 15 минути.
 След като зеленчуците са се сварили ги оставете да се задушат за още около 10 минути.
 Отстранете ципите на доматите и чушките.
 
 Разбийте до хомогенна смес, в блендер или с пасатор, доматите, чушките, моркова и малко от бульона получен при варенето им. Полученият сос сложете в тенджера на слаб огън със стрък пресен риган, докато заври. Изключете котлона и задушете соса за около 10 минути, след което отстранете стръкчето риган.
 
 Добре изцедената сварена леща сложете в процесор или блендер и пулсирайте един два пъти. Извадете сместа в купа и я смесете с лепкавата оризова паста. Омесете добре и добавете чубица, кимион, чимен, черен (или бял) пипер, червен (или пушен) пипер, асафетида, няколко стръкчета ситно нарязан пресен магданоз и хималайска сол на вкус. От получената смес оформете кръгли кюфтета с големина на топче за пинг-понг. Печете върху силиконова подложка или хартия за печене в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. Извадете внимателно готовите кюфтета. Оставете ги да поизстинат.
 
 Сервирайте ги поляти с топлия доматен сос и гарнирани с ориза.
 По желание можете да поръсите с магданоз.
  
        
        
  
          |  | 
 |    |   
 
 |  
 |   
 |