|
|
| Тема |
Кюфтета от леща с доматен сос и ориз басмати [re: Mod vege] |
|
| Автор |
Mod vege (старо куче) |
|
| Публикувано | 06.12.17 03:22 |
|
|
|
Продукти:
200 гр. кафява леща
200 гр. кафяв ориз басмати
4 средни домата
3 червени чушки
1 морков
600 мл зеленчуков бульон
няколко стръка пресен магданоз
клонче пресен риган
1 ч.л. чубрица
½ ч.л. кимион
½ ч.л. смлян чимен
½ ч.л. черен или бял пипер
½ ч.л. червен пипер (може и пушен)
½ ч.л. асафетида
1 дафинов лист
хималайска сол (на вкус)
Приготвяне:
Накиснете лещата за една нощ, след което я промийте под течаща вода.
В достатъчно количество вода сложете лещата да поври около 20-30 минути. След като е готова я изплакнете с помощта на цедка и я оставете да се отцеди много добре - това е много важно за добрата консистенция на кюфтетата.
Накиснете ориза за една нощ или още по-добре за около 20 часа. Промийте го добре. Сложете в тенджера зеленчуков бульон (или вода) в съотношение приблизително 3:1 с ориза. След като водата заври добавете ориза и дафиновия лист и варете 20-30 минути. Отстранете тенджерата от котлона, добавете сол на вкус и оставете да се задуши за още 15 минути. Извадете дафиновия лист. От полученото количество ориз отделете част равна на ¼ от количеството сварена леща и без да го изплаквате го разбийте добре с пасатор, докато стане на лепкава паста. Останалото количество ориз изплакнете и изцедете добре.
Нарежете доматите на четвъртинки и отстранете семената им.
Червените чушки нарежете на половинки и също отстранете семената им.
Моркова нарежете на няколко парчета.
В тенджера с решетка за пара, напълнете вода до началото на решетката. Когато водата в тенджерата заври, добавете нарязаните зеленчуци и варете около 15 минути.
След като зеленчуците са се сварили ги оставете да се задушат за още около 10 минути.
Отстранете ципите на доматите и чушките.
Разбийте до хомогенна смес, в блендер или с пасатор, доматите, чушките, моркова и малко от бульона получен при варенето им. Полученият сос сложете в тенджера на слаб огън със стрък пресен риган, докато заври. Изключете котлона и задушете соса за около 10 минути, след което отстранете стръкчето риган.
Добре изцедената сварена леща сложете в процесор или блендер и пулсирайте един два пъти. Извадете сместа в купа и я смесете с лепкавата оризова паста. Омесете добре и добавете чубица, кимион, чимен, черен (или бял) пипер, червен (или пушен) пипер, асафетида, няколко стръкчета ситно нарязан пресен магданоз и хималайска сол на вкус. От получената смес оформете кръгли кюфтета с големина на топче за пинг-понг. Печете върху силиконова подложка или хартия за печене в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. Извадете внимателно готовите кюфтета. Оставете ги да поизстинат.
Сервирайте ги поляти с топлия доматен сос и гарнирани с ориза.
По желание можете да поръсите с магданоз.
| |
| |
|
|
|