|
Тема |
Ябълков пай (без печене) [re: Mod vege] |
|
Автор |
Mod vege (старо куче) |
|
Публикувано | 03.12.17 22:22 |
|
|
Време за приготвяне: 30 минути
Необходими продукти за 16 парчета:
400 г овесени ядки
2 кг ябълки
400 г фурми Мириам
2 с.л. канела
1 ч.ч. орехи (накиснати за 12-24 ч.)
50 г стафиди (накиснати за една 8 часа)
3 с.л. орехов тахан
сока от 1/2 лимон
Необходими съдове:
Кръгла форма за торта
Начин на приготвяне:
1. В смелете овеса на брашно и прибавете към него 1 с.л. канела.
2. Измийте фурмите и ги обезкостете.
3. Изцедете орехите и ги измийте хубаво със студена вода. Сложете половината от орехите в блендера с 1/2 ч.ч. топла вода и ги блендирайте за 3-4 минути, докато станат на мляко. Прибавете към ореховото мляко половината фурми и блендирайте сместта до получаването на гладък крем.
4. Смесете овесеното брашно със стафидите, крема от орехи и фурми, останалите орехи и замесете твърдо тесто. Разстелете тестото на тънък блат във формата за торта, като го издърпате по стените нагоре, така че да заеме формата на тавата.
5. Измийте ябълките, почистете ги от семките и ги смелете в блендера. Смесете пюрето от ябълки със сока от лимон и получената смес варете в незалепващ тиган, докато се сгъсти доста, поне 15-20 минути (трябва ябълките да се дехидратират, т.е. влагата от тях да излезе и да се получи гъсто пюре). Прибавете останалите фурми, нарязани на по-едри парчета и изсипете сместа във формата за торта, върху блата.
6. Загладете отгоре пая и охладете в хладилник за 5-6 часа. Поръсете с останалата канела и аранжирайте с малко орехов тахан.
Време за приготвяне: 30 минути
|
| |
|
|
|