"
Posted on 28.02.2013
Вчера, на третия урок от курса по Аюрведа при Юрий Ковачев се научихме как се приготвя къри от млади тиквички с гъст сос от кашу, говорихме за киселото мляко и как се прави от него Ласи (айрян) с подправки (това ще бъде в друга рецепта) и говорихме за .
Както винаги беше много много интересно, а Юрий е просто уникален като човек и като учител със супер задълбочения си и широк поглед върху здравето, комбинирането на храните и древната философия на .
Само малко се чувствам като извънземно на курса, защото, честно казано, очаквах друг тип хора с много голям интерес (и знания!) в областта на здравословното хранене, но освен 1-2ма, другите са много далеч от тази характеристика. Има една жена, която всеки път държи да пита за червеното вино, въпреки че Юрий още в началото много добре обясни, че тя може и уиски да пие ако иска с храната, но той като специалист по Аюрведа изключва тотално няколко неща и това са месото, алкохола и подобни опиати. Но ето, тази жена вчера пак пита “А вино може ли?” сякаш за да чуе заветното “Да, може!” и да се успокои съвестта й. Но Юрий само каза: “Виното вече го коментирахме, вие правете каквото искате”. А аз въздъхнах тежко Има моменти, в които се чувствам като извънземно и се чудя аз ли съм мега странна или другите.
Както и да е, пак се отнесох в съвсем друга посока. Връщаме се към кърито!
Ако искате директно продуктите и начинът на приготвяне, скролнете надолу, защото преди това ще поговорим за природата на тиквичките като продукти и за ядките.
Тиквичките имат стипчив и сладък вкус, лют послевкус (вкусът, който дават в корема след храносмилане) и охлаждащо действие като продукт.
По природа са тежки и сухи (Кафа Доша). Но имат много [url=http://stefibozhilova.com/?p=619]Сатва енергия и са много добър антиоксидант. Спомагат за пречистването на кръвта.
Първи вид тиквички: светло зелени
Има 2 вида тиквички:
Светло-зелени (на горната снимка)- те не са за Вата (Въздух) доша. Добри са за Питта (Огън) и Кафа (Вода-Земя) Доша. По-сухи са и образуват газове и подуване на корема. Трудносмилаеми и изискват силен стомашен огън.
Тъмно-зелени (на долната снимка)- добри са за Вата и Питта, но не и за Кафа.
Тиквичките са добри и за ! Юрий каза, че те развиват качеството “честност”, а в Езотериката се смята, че черният ни дроб страда когато сме нечестни, лъжем и мамим.
Също така са едни от малкото храни, които спомагат на човека да се справи с коремни проблеми като коки – . При такава ситуация ние повръщаме всичко, което хапнем, но не и тиквичките. Тях организма ги усвоява. Също и краставиците (но ако са готвени, според Аюрведа).
Варианта за Вата доша (Въздушната конституция) да яде тиквички е традиционният български вариант: пържени, мазни, с чесън и оцет/лимон.
Точно както аз ги обичам, но в никакъв случай не трябва да ги ям, защото съм Кафа-Питта, а това е вариант единствено и само за хора Вата.
Пържени мазни тиквички само за Вата Доша!!!
За Кафа доша (Вода-Земя) вариантът са задушени на пара или в малко вода светло-зелени тиквички. Хората Кафа в никакъв случай не трябва да ядат мазни и тежки храни (въпреки че много много ги влекат…)
Това, което наричаме КЪРИ е дефакто нашенска яхния, но с по-сгъстен сос. А соса се сгъстява с малко смлени ядки, или нишесте, или с нахутено брашно. Бялото брашно сгъстява като цяло по-добре, но нахутеното е много по-приемливо!
Относно ядките – те имат противоречива природа. Почти всички ядки са със сладък вкус, сладък послевкус и загряващо действие. По тази причина те за ОК за хора с Вата Доша, по-малко мазните стават и за Питта доша. Но за Кафа доша никакви ядки не са препоръчителни!
Като използваме кашуто за сгъстяване тук, балансираме яденето: сухи тиквички + мазни ядки.
И най-сетне продуктите за кърито.
ПРОДУКТИ:
1 кг. тиквички – млади, свежи, малки
100 гр. сурово кашу
200 мл. вода (студена)
1 ч.л. синапено семе
1 ч.л. пресен джинджифил (накълцан с остър нож на ситно)
4-5 щипки асафетида (ако нямате, може да я замените с 1-2 скилидки чесън, но да знаете, че асафетидата няма негативните Раджас качества на чесъна)
подправки на прах:
1/2 ч.л. кориандър
1/2 ч.л. кимион
1 ч.л. куркума
1/3 ч.л. черен пипер
ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме тиквичките на кубчета, без да ги белим! Трябват ни малки кубчета – около 1,5 – 2 см.
Кашуто се смила със 100 – 120 мл вода. Консистенция – гъста боза. Смила се най-добре със силен пасатор в малък съд, за да стане на плътна каша.
Въпреки че е добре , тук НЕ ГО накисваме, защото иначе няма да поеме водата от кърито и няма да сгъсти соса.
Трябва ни плътна тенджера с двойно дъно!
Наливаме или друга мазнина по избор, за да покрие дъното с 1 мм. слой. За хора с Вата Доша - 2 милиметра.
Загряваме на среден огън. Когато се появят вълнички по дъното, първо слагаме синапа и търпеливо чакаме да започне да се пука. Не увеличаваме огъня, за да не прегорим мазнината! Чакаме си и когато започне да пука, слагаме нарязания наситно джинджифил и асафетидата (или чесъна)., разбъркваме добре.
Взимаме една шепа нарязани тиквички, слагаме ги, за да намалим топлината и чак след това добавяме всички подправки на прах, които изброих по-горе.
Добавяме всички тиквички, разбъркваме много добре, за да полепнат подправките по тиквичките, и след това наливаме гореща вода до половината от тиквичките. Не повече, те ще си пуснат и своята течност.
Изчакваме да заври, слагаме капака и намаляме огъня. Готвим така около 8 минути. Важно е в да имаме бързо затоплящи се и бързо охлаждащи се котлони, за да регулираме огъня.
Много внимаваме да не ги пре-готвим, защото тиквичките са много уязвими към топлинна обработка, започват да се скашкват и целулозата да се разпада.
След това посоляваме на вкус и добавяме смляното кашу във водата. Разбъркваме внимателно, слагаме капака и готвим така още около 3 минути докато се получи гъст сос.
Кърито е готово! Между 8 и 12 минути. Хубаво е да се консумира веднага след приготвяне. Като ястие става и за обяд, и за вечеря.
* Питта доша не използва синап, чесън / асафетида.
* Кафа доша е желателно да добави 1/2 зелено люто чушле и кашуто да не е 100 гр, а 50 грама.
* По желание, кърито се сервира върху канапе от бял чист ориз басмати. (както е на снимката)
Надявам се, че дългите и подробни обяснения не са ви оставили с впечатлението, че това е някаква сложна манджа. Напротив – много лесна и бърза е за приготвяне!
Аз не ядох, но взех един буркан за вкъщи за Иван, с опасения, че няма да му хареса особено, защото доста сме се пренаситили с индийски подправки от Индия, но напротив – много много му хареса и ме накара да пиша на Юрий и специално да му благодаря за вечерята. Значи скоро пак ще се приготвя!"
|