Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:20 18.06.24 
Клубове / Общества / Непрофесионални / Вегетарианство Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: фалафели [re: huanji]
Автор Cirrus (пристрастен)
Публикувано08.11.10 17:42  



май трябваше един постинг на тема НАХУТ

фалафелите са кюфтенца на основата на нахут

ето 2 рецепти:

Фалафел

За кюфтенцата:
нахут - 2 ч.ч.
кромид лук - 2 средни глави
чесън - 2 големи скилидки
магданоз - 1 китка
кимион (млян) - 2 ч.л.
кориандър (млян) - 2 ч.л.
сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
чер пипер - 1/4 ч.л.
олио - 2 к.ч.
За соса:
кисело мляко - 1 ч.ч.
тахан - 2 ч.л.
лимонов сок - 2 ч.л.
чесън (счукан) - 1 скилидка
кимион (млян) - 1/4 ч.л.


Приготвяне на кюфтенцата:

Нахутът се накисва във вода за 12 часа. Ако има люспи се премахват.
Омесете нахутът и останалите подправки и изсипете в блендер. Блендирайте докато се получи добре раздробена гладка смес.
Оставете да почива 30 мин.
Оформете плоски обли кюфтенца взимайки смес колкото орех. Готовите кюфтенца оставете около 15 мин. за да запазят формата си.
В дълбок тиган загрейте олио достатъчно да покрие кюфтенцата. Изпържете кюфтенцата до златисто-кафяво.
Готовите кюфтенца се поставят върху салфетка за да се отцеди олиото.
Сервира се с ливански питки и сос от кисело мляко.
Приготвяне на соса:

Смесете всички съставки за соса, пасирайте в блендер. Получената рядка маса замразете.

-------------------------------

Фалафел

250г нахут
1 глава лук
2ск.чесън
1/2 връзка магданоз
1/2ч.л.лют червен пипер
1/2ч.л.смлян кориандър
1ч.л.кимион
1ч.л.бакпулвер
черен пипер, сол, брашно, галета, олио

Нахутът се накисва от предната вечер и се сварява, лукът и чесънът се почистват и нарязват, също и магданозът. Всичко се пасира или смила фино с месомелачка и се омесва гладко тесто заедно с останалите съставки /без олиото/. Нахутът е добре предварително да се претрие през гевгир, за да се отстранят люспите. Оформят се топчета и се пържат на умерен огън, после се отцеждат върху домакинска хартия.

----------
аз съм го правела 2-3 пъти само

в нашия град имаше нещо като закусвалтя-кафене с арабска кухня, кадето децата много ми похвалиха подобни кюфтенца
(но вече тоя ресторант го няма)
те бяха питали готвача как ги прави и аз по тяхното описание направих подобни (но вече не си спомням рецептата), като използвах "брашно от нахут" - продаваше се такова, сега го няма, май
и ги пържих във фритюрник

Нахутеното рашно има много особен пикантен аромат и вкус
опитайте

Аз скоро пак ще опитам от тези рецепти.












Редактирано от Cirrus на 08.11.10 17:45.



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Нещо вкусно huanjiМодератор   19.10.10 20:10
. * Re: Нещо вкусно huanji   20.10.10 18:24
. * Re: Нещо вкусно lYl 13   22.10.10 08:43
. * Re: Нещо вкусно jiven   23.10.10 09:54
. * Re: Нещо вкусно huanji   25.10.10 10:24
. * Re: Нещо вкусно huanji   25.10.10 12:29
. * Re: Нещо вкусно jiven   25.10.10 17:41
. * Re: Нещо вкусно huanji   25.10.10 19:29
. * Re: Нещо вкусно Kaлoмaин   24.10.10 22:26
. * Re: Нещо вкусно huanji   25.10.10 10:27
. * Re: Нещо вкусно lilava_   25.10.10 11:16
. * Re: Нещо вкусно huanji   25.10.10 12:31
. * Re: Нещо вкусно lilava_   25.10.10 12:49
. * Re: Нещо вкусно jiven   25.10.10 17:36
. * Re: Нещо вкусно huanji   25.10.10 19:07
. * Re: Нещо вкусно Kaлoмaин   25.10.10 19:42
. * Re: Нещо вкусно jiven   26.10.10 11:19
. * Кажи сега Kaлoмaин   26.10.10 13:56
. * Re: Кажи сега huanji   26.10.10 17:06
. * Re: Кажи сега lilava_   26.10.10 17:49
. * Re: Кажи сега huanji   27.10.10 12:45
. * Re: Кажи сега Изyмeн   26.10.10 19:03
. * Re: Кажи сега huanji   27.10.10 12:47
. * Re: Кажи сега jiven   26.10.10 19:29
. * Re: Кажи сега huanji   27.10.10 12:48
. * Re: Кажи сега kambam   28.10.10 17:27
. * Re: Кажи сега huanji   28.10.10 18:34
. * Re: Кажи сега kambam   30.10.10 11:55
. * Re: Кажи сега huanji   30.10.10 12:29
. * Re: съвпадение Amitaba   31.10.10 01:19
. * Re: съвпадение huanji   31.10.10 10:52
. * Re: съвпадение kambam   31.10.10 21:39
. * Re: съвпадение lilava_   01.11.10 07:54
. * Re: съвпадение huanji   01.11.10 09:44
. * Re: съвпадение Moд (вere)   01.11.10 12:20
. * Re: съвпадение huanji   01.11.10 12:33
. * Re: Нещо вкусно huanji   27.10.10 12:52
. * Re: Нещо вкусно Kaлoмaин   31.10.10 09:08
. * Re: Нещо вкусно huanji   31.10.10 10:48
. * Re: Хумус Cirrus   05.11.10 13:09
. * Re: Хумус Rap Moд (вere)   05.11.10 13:18
. * Re: Хумус Rap Cirrus   05.11.10 13:24
. * Re: Хумус Rap Moд (вere)   05.11.10 13:47
. * Re: Хумус huanji   06.11.10 10:26
. * Re: Хумус huanji   08.11.10 13:59
. * Re: Хумус Cirrus   08.11.10 14:42
. * Re: Хумус huanji   08.11.10 18:36
. * Re: Хумус Cirrus   08.11.10 21:49
. * Re: Хумус huanji   09.11.10 09:54
. * Re: броколи Cirrus   07.11.10 13:27
. * Re: Спанак с риба тон Cirrus   08.11.10 12:50
. * Re: Спанак с риба тон huanji   08.11.10 14:03
. * Re: Спанак с риба тон Cirrus   08.11.10 14:33
. * Re: фалафели Cirrus   08.11.10 17:42
. * Re: фалафели Kaлoмaин   08.11.10 18:36
. * Re: Нещо вкусно Kaлoмaин   10.11.10 19:57
. * Re: Нещо вкусно BlackWolf   12.11.10 13:59
. * Re: Нещо вкусно Kaлoмaин   27.01.11 15:53
. * Re: Нещо вкусно Изyмeн   28.01.11 12:41
. * Re: Нещо вкусно huanji   29.01.11 12:50
. * Re: Нещо вкусно Изyмeн   29.01.11 14:24
. * Re: Нещо вкусно huanji   29.01.11 16:29
. * Re: Нещо вкусно Изyмeн   29.01.11 17:07
. * Re: Нещо вкусно huanji   29.01.11 21:49
. * Re: Нещо вкусно Изyмeн   30.01.11 13:11
. * Re: Нещо вкусно huanji   30.01.11 20:32
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.