|
Тема |
Re: Вредни ли са шоколада и сладоледа [re: lila_va] |
|
Автор |
Amitaba (wondeful world) |
|
Публикувано | 24.08.10 02:01 |
|
|
Мононатриевият (и други видове) глутамат, който присъства в чипсове, сухи супи, сухи бульони, готови сосове, подправки като Пикантина, Вегета и къде ли не още, има пристрастяващо действие и освен това е много опасен за здравето. Свързва се с т. нар. синдром на китайския ресторант. Може и да сме отваряли дума за това тук. Сам съм изпитвал пристрастяващото му действие. Имаше един период, в който ми е ядеше точно определен вид сандвич и точно от определено заведение, а всички подобни сандвичи от други места ми се струваха безвкусни. Ама така, яде ми се и си мисля за него. Такова нещо аз не помня в живота си, изобщо не съм чревоугодник.
На опаковката на едни от най-разпространените в БГ зърнени "пръчици" (З.. Б..) пише, че се препоръчват при здравословно хранене, а зад "подправки" на етикета съм сигурен, че се крие и натриевия глутамат или негов колега.
Да кажа и нещо баш по темата: да, вредни са в повечето случаи. И пак всичко е в дозата. Но понеже са вкусни, опасността от прекаляване е голяма и затова казваме, че са вредни. Грамажът на една опаковка шоколад не е съобразен с това колко е полезно/безвредно да изядеш на един път, а с това колко можеш да изядеш без да ти стане лошо.
Редактирано от Amitaba на 24.08.10 02:08.
|
| |
|
|
|