Ми ние с дядото сме в пансион за стари хора. Вече не мога да се грижа за дома, за ежедневието. Дядото се придвижва с проходилка, аз все още пътувам по света на конференции, частни консултации, имам пациенти, които плащат дори лукскласа в самолета. Някой трябва да го гледа докато ме няма. Внуците не са длъжни да се съобразяват с нас, още повече, че си има и семейство. Има в голяма София добре уредени места за възрастни хора. Давам апартамента под наем, имаме спестявания, внукът е съгласен да ни помага с парички, ако се наложи, за да останем тука. Идва да вечерят с нас всяка седмица, ние ходим до тях често поне 2 пъти седмично да хапнем, да отидем на театър или балет или за кафене. Нямаме физически сили за гледане на правници. Всичко, което можем ще направим за внука в САЩ и този тук, но всеки да си има спокойствието.
Рецептата: За 4 порции.
1 малка главичка карфиол околп 7-800 г.
2 средни глави лук около 150г / може и повече, аз слагам 250г /
1 голям морков
магданоз, копър, целина, корени за супа
сол на вкус, бял пипер, червен пипер, 1 с. л. брашно, олио, не зехтин! около 100 мл/ зелето иска мазнина/
Почистваме, измиваме, накъсваме на розички като за 2 хапки карфиола. Слагаме го в оцетена подсолена вода за 15 минути, за да паднат паразитите, ако ги има. През това време насецкваме лука, зелениша и настъргваме морковите и корените за супа. / Най-лесно става в блендер /. Поставяме зарзавата в стъклена тенджерка с олиото, ако е малко досипваме, за 10 минути на 850 вата. Тенджерката лекичко се отхлупва. Ако не са се задушили достатъчно до омекване още 5 минути. Или запържваме/задушаваме в тиган. Накрая добавяме брашното и го объркваме със зарзавата и добавяме червения и белия пипер.
Като му минат минутите вадим, плакнем карфиола. В ГОРЕЩА вода подсолена с Маги насипните подправки или бульончета 2 изсипваме карфиола да се обивари. Вода колкото да покрие карфиола, не повече. След 10 минути поставяме запръжката със зарзавата и варим още 10-15 минути до готовност.
На здраве с бира
|