По принцип не съм вегетарианка, но обичам постни манджи. Тук не Ви знам от кой вид сте - дали не ядето просто месо, но употребявате мляко, масло, яйца, риба или отричате всякакви животински подукти.
Затова съм приготвила по една рецепта от двата вида:
1. Много обичам да си приготвям следната проста и евтина манджичка - праз с ориз, но си го правя на тиган на котлона, не на фурна. Три едри стръка праз, измити, ичистени и нарязани, задушени с един - два моркова на ситни кубчета, след това се запържва ориза до остъкляване, залива се с три чаши вода при една чаша ориз, слагам бульонче на кубче, слягам и един ситно нарязан мек домат или от консерва, накрая поръсвам с магданоз. Консумирам го с кисело мляко, може да се наръси и черен пипер.
2. Постна мусака - запържвам леко лук с настъргани на ренде два моркова и една малка зелека. Изсипвам в тава със ситно нарязани на кубчета картофи, колкото да се покрие тавата, слагам една малка консерва грах, разбърквам, заливам с вода, слагам сол на вкус, може и ситно нарязан маганоз, нарязан на ситно мек домат или от консерва, запичам. Заливам с две разбити яйца, половин или две трети кофичка кисело мляко с една супена лъжица брашно, сол.
А ето и още една актуална рецепта - кюфтета от праз, закойто не го мързи:
Шест, седем стръка праз се наразват на ситно, задушават се в подсолена вода до окато се посварят и омекнат.
Изваждат се и се изцеждат много добре, през това време трябва и да поизстинат. като се изцедят и изстинат, се добавя едно яйце, сол на вкус, малко брашно, настърган кашкавал, ситно нарязан магданоз, може и копър, черен пипер, омешва се "каймата", оформят се кюфтенцата и се пържат в тиган с нагорещено олио. Въобще приготвянет е подобно на това като на кюфтетата от иквички. Рецептата е актуална за този сезон на праза.
Да Ви е сладко!
|