Ето какво наричаш факт:
(Цитирам Уики, защото е енциклопедия, която отрязява общоприети в дадения момент схващания)
Профилактика
За намаляване на риска от възникване на остеопороза в зряла възраст е необходимо профилактиката да започне отрано. Най-същественото в изграждането на една профилактична програма е тя да включва всички елементи, които имат доказано благоприятен ефект върху костите. Достатъчен хранителен прием на калций и витамин Д са ключови фактори, в поддържането здравината на скелета. Добър източник на калций са мляко, млечни храни, зелените листни зеленчуци, консервирани с костите риби, бадеми, лешници,а Витамин Д е витаминът осигуряващ доброто усвояване на калция от храната. Той се съдържа в ограничен брой храни - мазни риби, особено сьомга, рибено масло, яйчен жълтък. Някои от храните се обогатяват допълнително с този важен за костната обмяна витамин - мляко, маргарин, десерти на зърнена основа, пудинги. Други хранителни вещества необходими за костното здраве са магнезий, фосфор, калий, витамин С, цинк. Те се съдържат в повечето храни и се препоръчват като много здравословни. Освен физически упражнения и адекватно хранене, при жени в менопауза се прилага хормоно-заместителна терапия. При всички случаи когато калциеви препарати се предписват на жени в менопауза, хормон-заместителна терапия е средство на избор.
А това е пак от Уики, статията на английски.
the "at-risk" patient should include 1200 to 1500mg of calcium daily either via dietary means (for instance, an 8 oz glass of milk contains approximately 300 mg of calcium) or via supplementation. The body will absorb only about 500 mg of calcium at one time and so intake should be spread throughout the day. However, the benefit of supplementation of calcium alone remains, to a degree, controversial since several nations with high calcium intakes through milk-products (e.g. the USA, Sweden) have some of the highest rates of osteoporosis worldwide. A few studies even suggested an adverse effect of calcium excess on bone density and blamed the milk industry for misleading customers. Some nutrionists assert that excess consumption of dairy products causes acification, which leeches calcium from the system, and argue that vegetables and nuts are a better source of calcium and that in fact milk products should be avoided. This theory has no proof from scientific clinical studies.
Ето това наричаш "факт".
Да точно ФАКТ имах предвид - огромен процент от хората страдащи от остеопороза се хранят с мелчни и месни продукти.
Огромен процент от хората изобщо (изключая Третия свят) се хранят с млечни и месни продукти. Нормално е това мнозинство да излъчва и мнозинството болни от всякакви болести. Въпрос на пропорции. Но да твърдиш, че повечето хора се хранят с мляко, повечето болни от остеопороза се хранят с мляко, следователно остеопорозата се причинява от консумацията на мляко е точно толкова убедителен аргумент колкото ще е и "През зимата всички хора носят връхни дрехи; през зимата процентът на хора със счупени крайници е най-висок, следователно носенето на връхни дрехи причинява счупени крайници."
Експерименти, които "доказват" това, в което вярваш? Въпросът е на кого го доказват. Очевидно не на мнозинството хора, които се занимават професионално с медицина. Или те всичките са обвързани с млекодобивната мафия?
We are such stuff as dreams are made on and our little lives are rounded with a sleep...
|