|
|
| Тема |
Re: ***Относно Елдата*** [re: miro_sdi] |
|
| Автор | И. (Нерегистриран) | |
| Публикувано | 18.07.06 22:47 |
|
|
|
Не знам подробности за състава и, но например знам, че не съдържа глутен - за тези, които са алергични към него е добра храна. Тя не е зърнен продукт, а е от сем.Лападови. На латински е Fagopyrum esculentum. При прекомерна употреба се получава свръхчувствителност към слънцеоблъчване - фагопиризъм. На мен ми е много вкусна след като я запаря и набъбне, да я смеся с кисело мляко или кефир и да я консумирам така. Почти се бях пристрастила. Използвам я като заместител на ориза също. Освен това си правя и кюфтета и веднага споделям рецептата. Чаша елда се залива с 2 чаши вряща вода, захлупва се и се оставя да "изпие" водата за около половин час. Ако все пак остане малко, се излива. Добавят се сол, 1 ч.л. кимион, чубрица, 3 яйца, 1-2 пълни супени лъжици брашно, 1 глава ситно нарязан лук. Получава се гъста смес, от която със супена лъжица се оформят кюфтета, които се избутват в сгорещеното олио. Не може да се оформя с ръце. Много са вкусни. Смятам да изпробвам и други начини и допускам, че руските сайтове ще са богати на информация. На руски елдата е "гречка".
| |
| |
|
|
|