|
Тема |
Re: гадосттт:) [re: Maчo] |
|
Автор |
azia (недоспала) |
|
Публикувано | 21.04.04 00:47 |
|
|
как мое да ти свърши ромът? виж в съботата свърши текилата в Ел корасон, ама твоите запаси не са ли таквоз ... неизчерпаеми:)
аре докат се заредиш, малко ромска история /да не се бърка с циганска/
Има неяснота около наименованието на напитката, но засега се приема името да е произлязло от староанглийската дума ”rumbullion”, означаващо много силна напитка. Като начало на производството на ром се счита 16-ти век и засаждането на първите захарни плантации в Западна Индия. До преди плаванията на Христофор Колумб, захарта в Европа била търсена и луксозна стока, която била търгувана от арабските страни.
Стъпвайки на земите на днешни Хаити и Доминиканска Република, испанските завоеватели видяли една чудесна среда за отглеждането на захарна тръстика. Постепенно отглеждането на захарна тръстика става основен поминък в региона и основа за началото на производство на ром. Първоначално захарната тръстика се вари до направата на меласа, която пък се вари и оставя да ферментира.
Леките ромове са безцветни, а по-силните са златисти до махагоново черни. Първоначално ромът се произвеждал в южните карибски острови около Пуерто Рико и Тринидад. Няма правило за срока на отлежаване, но обикновенно е минимум 6 месеца. Тъмният ром отлежава между 3 и 12 години и е много по-ароматен, макар, че цветът му се дължи на прибавения карамелов екстракт. Тъмен ром днес се произвежда в тропиците – Ямайка, Хаити, Мартиника. Там се ражда и прочутият в кулинарията 151’ ром за фламбиране.
|
| |
|
|
|