Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:10 04.10.24 
Клубове / Взаимопомощ / Здравна / Множествена склероза Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Подсладител Аспартам
Автор lvolllМодератор (ентусиаст)
Публикувано06.02.08 23:12  



Аспартам

Аспартамът е изкуствено получен подсладител (заместител на захарта). Представлява дипептид на аминокиселините аспарагинова киселина и фенилаланин. Открит е през 1965 година от Джеймс М. Шлатер.

Химическо му наименование е N-(L-α-аспартил)-L-фенилаланин, 1-метил естер. Аспартамът е познат под търговските имена Нутрасуит (NutraSweet), Canderel, Equal, Е 951. Химическата му формула е C14H18N2O5. Моларната му маса е 294.301 g/mol. Температурата на топене- 246-247 °C.

Аспартамът е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта[1]. В много страни, сред които и България[2][3], производителите на храни и напитки са длъжни да посочат на етикетите на своите продукти, ако те съдържат аспартам. Европейският код на аспартама като хранителна добавка е Е951.

Поради ниската си калоричност днес аспартамът масово се използва за подслаждане на напитки, например някои разновидности на Кока Кола, Фанта, Пепси, всички продукти на Аспасия, повечето разтворими сокове (сокове на прах), както и още много други. Използва се също така при приготвянето на дъвки без захар, както и в производството на диетични храни и храни, предназначени за диабетици.

Поради високото си съдържание на фенилаланин, аспартамът не е подходящ за лица, страдащи от фенилкетонурия.

Безопасността на аспартама в последните години търпи остри критики[4]. Преди всичко това се свързва с отделяния, при преработката му в човешкото тяло, метанол (метилов алкохол). Някои автори изказват опасения и заради повишаването на нивата от фенилаланил в организма (предразполага към образуването на мозъчни тумори)[5], вследствие ежедневната употреба на аспартам в напитките и храните.

Аспартамът се радва на особена популярност в световен мащаб. Употребата на аспартам в храни и напитки е одобрен от Европейската Агенция по Безопасност на Храните (EFSA)[6]. Към 2005 г. аспартамът се използва в над 6000 продукта, а годишната му консумация в световен мащаб възлиза на 16 000 тона [7].

ето малко инфо за него


"Съдбата обича смелите!" Вергилий, Енеида

Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Подсладител Аспартам lvolllМодератор   06.02.08 23:12
. * Re: Подсладител Аспартам lvolll   06.02.08 23:17
. * Re: Подсладител Аспартам dd-to-be   07.02.08 16:22
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.