Куркумата
от А.Арсова
Прибирайки се към дома днес, ме заговори една съседка, с молба да помогна с информация за клиники в чужбина и каквито съвети мога да дам, на нейна близка болна от рак на белия дроб. Момиче на тридесет години.
Не знам дали ще ми повярвате, но всеки втори човек, който ми звъни, ми звъни със същата молба. През почивните дни даже ми звъня моя приятелка лекар, изключително кадърен кардио-хирург, за да ме попита дали не бих поговорила и споделила опит с нейна близка по темата. Само да спомена, че приятелката ми се бори осем години за живота на майка си, която беше болна от рак и минаха през най-големите клиники в САЩ, Германия и Турция.
Замислих се, че от две седмици преправям и преписвам статията за куркумата, която искам да бъде първата ми статия. Писането никога не е било силната ми страна, за разлика от говоренето. Мога да разказвам с часове, мисълта ми е подредена и всичко е много, много лесно.
След днешната среща, обаче се замислих, че трябва да спра да се опитвам да напиша префектната статия или да направя перфектния превод. Трябва да започна сега и веднага с нещата, които съм замислила, защото хората имат нужда от информацията, която искам да споделя. Който има потребност, ще разбере написаното и ще намери това, което му трябва, дори написаното да не е идеално стилистично издържано, да липсват запетаи тук-там или пък да съм пообъркала пълния член. Ще ги наместя с времето.
Всички започват с въпроса: „Какви добавки взимаш?“
Една от добавките, които взимам е Куркумин, вещество съдържащо се в куркумата. Убедила съм се лично в силното му противовъзпалително действие и затова реших, първата ми статия да бъде за него. В началото на лечението ми със „Золадекс“ имах толкова силни болки в ставите си, че не можех да сгъвам пръстите на ръцете си. След 2-3 месеца прием на куркумин от болките нямаше и следа. Така е и към днешна дата.
Според Dr. Alexander Herzog, който е лекуващият ми лекар през последните две години, лечебната доза куркумин е три пъти дневно по 600 мг. т.е. общо 1800 мг дневно.
Не харесвам вкуса на куркумата и заради това приемам куркумина на капсули. Куркумата съдържа само 3-5% куркумин, така че ако не сте индиец и не консумирате куркума от ранна детска възраст, няма да можете само с добавяне на куркумата в менюто си, да достигнете нужното насищане на организма. При хора болни от рак концентрацията на куркумин е от изключителна важност, така че за да има лечебен ефект е по-добре да се подбере добавка съдържаща подходящото количество.
Аз приемам Now Foods, Curcumin 600 mg три пъти дневно с храната.
Дотук с моя опит с вълшебната подправка 🙂 Ето малко подбрана информация от нета за куркумата.
Куркумата (Curcuma longa) е многогодишно тревисто растение от рода Куркума (както и джинджифила), достигащо височина до 1 м, със силно разклонени корени, кафяви на цвят и оранжева вътрешност . Коренът на растението се използва като билка за лечение, хранителна подправка и също като оцветител. Има силно изразен оцветяващ ефект, благодарение на 3-5% съдържание на куркумин (curcumin) в корена и специфични вкусови качества, съдържа и 5% есенциални мастни киселини. Корените се обработват, като се варят, изсушават и стриват на прах, който има ярък оранжев цвят и дори съвсем малко количество, оцветява ястията в жълто. В Индия се добавя към ориз, яйца, част е от съставките на подправката къри.
Използва се от традиционната медицина в Индия и Китай като мощно противовъзпалително средство, за третиране на различни състояния, включително метеоризъм, жълтеница, менструални болки, кръв в урината, кръвоизлив, зъбобол, синини, болки в гърдите и колики. Има антибактериално, антивирусно и антипаразитно действие.
В множество изследвания е доказано, че противовъзпалителният ефект на куркумина е сравним с хидрокортизон и фенилбутазон, като надвишава противовъзпалителното действие на мотрина (Motrin). За разлика от лекарствените препарати, които имат значителни токсични ефекти, куркуминът не е токсичен.
Превенция на рака
Антиоксидантното действие на куркумина, защитава клетките на дебелото черво от свободните радикали, които могат да увредят ДНК-то на клетките. В дебелото черво, подмяната на клетки става приблизително на всеки три дни. Поради краткия срок на възпроизводство (регенериране) на клетките, в случай на увреждане на ДНК-то на клетките, може много по-бързо да се образуват ракови клетки.
Куркуминът помага на организма да унищожи мутирали ракови клетки, така че те да не могат да се разпространяват в тялото. Основният начин, по който куркуминът прави това, е чрез подобряване на чернодробните функции.
Други предполагаеми механизми, чрез които той предпазва от развитието на рак включват, подтискане на синтеза на белтък, който способства за образуването на тумори и предотвратяване изграждането на собствена кръвоносна мрежа около тумора, необходима за растежа на раковите клетки.
Подтиска растежа на раковите клетки и метастази
Епидемиологични проучвания свързват честото използване на куркума с по-нисък процент случаи на рак на гърдата, на простатата, на белия дроб и рак на дебелото черво. Лабораторни експерименти показват, че куркуминът може да попречи на образуването на тумори и че дори при съществуващ рак на гърдата, куркуминът може забави разпространението на раковите клетки в белите дробове на мишки.
Куркума и лук съдействат за предотвратяване на рак на дебелото черво
Куркуминът, една от съставките на куркумата и кверцетин (quercetin), антиоксидант в лука, намаляват размера и броя на преканцерозни лезии (абнормен клетъчен растеж) в чревния тракт на човека според проведено изследване.
Предишни изследвания чрез наблюдение на население, което консумира големи количества къри, както и при научни изследвания с животни, дават силни доказателства, че куркумата, една от основните съставки в азиатското къри, може да бъде ефективна за предотвратяване и/или лечение на рак дебелото черво. По същия начин, кверцетин, антиоксидант флавоноид съдържащ се в различни храни, включително лук, зелен чай и червено вино, е доказано, че потиска растежа на раковите клетки на дебелото черво в човешкия организъм.
В това проучване, намаление на броя на полипите е наблюдавано при пациентите на третия месец и на шестия месец.
При едно от проучванията всеки пациент е приемал куркумин (480 мг) и кверцетин (20 мг) през устата 3 пъти дневно в продължение на 6 месеца. Въпреки, че размерът на кверцетин е подобен на това, което много хора консумират дневно, консумираният куркумин е повече, отколкото би било в една типична диета, защото куркумата съдържа само средно 3-5% куркумин от теглото.
Това проучване ясно показва, че използването на куркума и лук може да играе защитна роля срещу развитието на рак на дебелото черво.
Куркума заедно с карфиол срещу рак на простатата
Ракът на простатата, втората рискова причина за смъртност при американските мъже, с 500 000 нови случаи всяка година, е рядко явление сред хората в Индия, чийто нисък риск се обяснява с диета, богата на зеленчуци от семейството на зелето и подправката в кърито, куркума.
Учени тествали куркумин, заедно с фенетил изотиоцианатите (фитохимикали съдържащи се в кръстоцветните зеленчуци), включително карфиол, зеле, броколи, брюкселско зеле, алабаш, кейл и ряпа. Изпитани поотделно, както фенетил изотиоцианатите, така и куркуминът, значително забавят развитието на ракови клетки на простатата.
При мишки със съществуващи тумори на простатата, нито фенетил изотиоцианатите, нито куркуминът сами по себе си, имат защитен ефект, но в комбинация те значително намаляват растежа на тумора, както и намаляват способността на раковите клетки да се разпространяват (метастазират).
Изследователите смятат, че комбинацията от кръстоцветни зеленчуци и куркумин, може да бъде ефективна, не само за предотвратяване на рак на простатата, но за спиране разпространението на заболяването.
Защита срещу болестта на Алцхаймер
Все повече данни данни показват, че куркумата може да помогне за защита от невродегенеративни заболявания. Епидемиологични проучвания показват, че при по-възрастното индийско население, сред които куркума се използва за обща подправка, нивата на неврологични заболявания, като болестта на Алцхаймер са много ниски.
Редица проучвания сочат, че куркуминът, биологично активната съставка в куркумата, предпазва от болестта на Алцхаймер, чрез включване на ген, който кодира производство на антиоксидантни протеини, които предпазват мозъка от оксидативна вреда на свободните радикали. Това окисляване се смята за основен фактор за стареенето и отговаря за невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер.
Артрит
Куркумата е известна със способността си да облекчава болката при остеоартрит и ревматизъм. Страдащите от ревматоиден артрит, които консумират/приемат куркума редовно, получават облекчение на ставните болки и възпалението на ставите намалява.
Клиничните изпитвания са доказали, че куркуминът има много мощен антиоксидантен ефект. Като антиоксидант, куркуминът е в състояние да неутрализира свободните радикали, субстанции, които се движат в тялото и причиняват увреждания на здравите клетки и клетъчни мембрани. Това е важно при много заболявания, като например артрит, където свободните радикали са отговорни за болезнените ставни възпаления и увреждането на ставите. В скорошно изследване на пациенти с ревматоиден артрит, е установено сравнително подобрение в кратък срок на сутрешната скованост, продължителността на ходене и намаляване подуването на ставите при използването на куркумин в сравнение с фенилбутазон (phenylbutazone).
Диабет
Куркумата има свойство да контролира инсулиновите нива в кръвта. Заради способността на куркумата да намалява инсулиновата резистентност, тя е силно оръжие в превенцията на диабет тип-2. Подправка подобрява процесите, свързани с пренос на глюкоза към клетките. Тя спомага за повишаване на ефекта на лекарствата, приемани от диабетно болните.
Въпреки всички тези ползи на куркумата за болните от диабет, трябва да се има предвид, че приемането й паралелно със силни лекарства, може да доведе до хипогликемия. Най-добрата препоръка е консултация със специалист, преди да започнете да приемате куркума на капсули.
Имунитет
Веществото липополизахарид е един от съставните елементи на куркумата, известен с благоприятното си въздействие върху имунитета – подпомага имунната дейност и засилва отговора към постоянно атакуващите я вируси и инфекции.
Антибактериалните, антивирусните и антимикотичните химични елементи в състава на лековитата подправка, също имат принос за укрепване на имунната система.
Ако грипът вече Ви е повалил, моментално облекчение и подобрение ще почувствате, изпивайки наведнъж чаша топло (ядково) мляко, в която предварително сте разтворили една чаена лъжичка от стритата на прах лековита подправка.
Може да приемате тази смес превантивно всеки ден в сезона на вирусните инфекции.
Храносмилане
Куркумата влияе благоприятно на храносмилането и процесите, протичащи в храносмилателната система. Активните й съставки стимулират дейността на жлъчния мехур.
По-голямото количество отделяна жлъчна течност е предпоставка за подобряване храносмилането и намалява на неприятните и създаващите дискомфорт симптоми като коремно подуване и газове.
Ако страдате от жлъчно заболяване, стойте далеч от куркумата, заради силното й въздействие върху работата на жлъчката.
Живота е рисуване без гума за триене.
|