Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:59 17.06.25 
Клубове/ Взаимопомощ / Клуб за борба с рака Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Куркумата [re: kaloyana1777O4]
Автор kaloyana1777O4 (рекордьор)
Публикувано15.03.17 17:13  



Куркумата

от А.Арсова

Прибирайки се към дома днес, ме заговори една съседка, с молба да помогна с информация за клиники в чужбина и каквито съвети мога да дам, на нейна близка болна от рак на белия дроб. Момиче на тридесет години.

Не знам дали ще ми повярвате, но всеки втори човек, който ми звъни, ми звъни със същата молба. През почивните дни даже ми звъня моя приятелка лекар, изключително кадърен кардио-хирург, за да ме попита дали не бих поговорила и споделила опит с нейна близка по темата. Само да спомена, че приятелката ми се бори осем години за живота на майка си, която беше болна от рак и минаха през най-големите клиники в САЩ, Германия и Турция.

Замислих се, че от две седмици преправям и преписвам статията за куркумата, която искам да бъде първата ми статия. Писането никога не е било силната ми страна, за разлика от говоренето. Мога да разказвам с часове, мисълта ми е подредена и всичко е много, много лесно.

След днешната среща, обаче се замислих, че трябва да спра да се опитвам да напиша префектната статия или да направя перфектния превод. Трябва да започна сега и веднага с нещата, които съм замислила, защото хората имат нужда от информацията, която искам да споделя. Който има потребност, ще разбере написаното и ще намери това, което му трябва, дори написаното да не е идеално стилистично издържано, да липсват запетаи тук-там или пък да съм пообъркала пълния член. Ще ги наместя с времето.

Всички започват с въпроса: „Какви добавки взимаш?“
Една от добавките, които взимам е Куркумин, вещество съдържащо се в куркумата. Убедила съм се лично в силното му противовъзпалително действие и затова реших, първата ми статия да бъде за него. В началото на лечението ми със „Золадекс“ имах толкова силни болки в ставите си, че не можех да сгъвам пръстите на ръцете си. След 2-3 месеца прием на куркумин от болките нямаше и следа. Така е и към днешна дата.

Според Dr. Alexander Herzog, който е лекуващият ми лекар през последните две години, лечебната доза куркумин е три пъти дневно по 600 мг. т.е. общо 1800 мг дневно.

Не харесвам вкуса на куркумата и заради това приемам куркумина на капсули. Куркумата съдържа само 3-5% куркумин, така че ако не сте индиец и не консумирате куркума от ранна детска възраст, няма да можете само с добавяне на куркумата в менюто си, да достигнете нужното насищане на организма. При хора болни от рак концентрацията на куркумин е от изключителна важност, така че за да има лечебен ефект е по-добре да се подбере добавка съдържаща подходящото количество.

Аз приемам Now Foods, Curcumin 600 mg три пъти дневно с храната.

Дотук с моя опит с вълшебната подправка 🙂 Ето малко подбрана информация от нета за куркумата.

Куркумата (Curcuma longa) е многогодишно тревисто растение от рода Куркума (както и джинджифила), достигащо височина до 1 м, със силно разклонени корени, кафяви на цвят и оранжева вътрешност . Коренът на растението се използва като билка за лечение, хранителна подправка и също като оцветител. Има силно изразен оцветяващ ефект, благодарение на 3-5% съдържание на куркумин (curcumin) в корена и специфични вкусови качества, съдържа и 5% есенциални мастни киселини. Корените се обработват, като се варят, изсушават и стриват на прах, който има ярък оранжев цвят и дори съвсем малко количество, оцветява ястията в жълто. В Индия се добавя към ориз, яйца, част е от съставките на подправката къри.

Използва се от традиционната медицина в Индия и Китай като мощно противовъзпалително средство, за третиране на различни състояния, включително метеоризъм, жълтеница, менструални болки, кръв в урината, кръвоизлив, зъбобол, синини, болки в гърдите и колики. Има антибактериално, антивирусно и антипаразитно действие.

В множество изследвания е доказано, че противовъзпалителният ефект на куркумина е сравним с хидрокортизон и фенилбутазон, като надвишава противовъзпалителното действие на мотрина (Motrin). За разлика от лекарствените препарати, които имат значителни токсични ефекти, куркуминът не е токсичен.

Превенция на рака

Антиоксидантното действие на куркумина, защитава клетките на дебелото черво от свободните радикали, които могат да увредят ДНК-то на клетките. В дебелото черво, подмяната на клетки става приблизително на всеки три дни. Поради краткия срок на възпроизводство (регенериране) на клетките, в случай на увреждане на ДНК-то на клетките, може много по-бързо да се образуват ракови клетки.

Куркуминът помага на организма да унищожи мутирали ракови клетки, така че те да не могат да се разпространяват в тялото. Основният начин, по който куркуминът прави това, е чрез подобряване на чернодробните функции.
Други предполагаеми механизми, чрез които той предпазва от развитието на рак включват, подтискане на синтеза на белтък, който способства за образуването на тумори и предотвратяване изграждането на собствена кръвоносна мрежа около тумора, необходима за растежа на раковите клетки.

Подтиска растежа на раковите клетки и метастази

Епидемиологични проучвания свързват честото използване на куркума с по-нисък процент случаи на рак на гърдата, на простатата, на белия дроб и рак на дебелото черво. Лабораторни експерименти показват, че куркуминът може да попречи на образуването на тумори и че дори при съществуващ рак на гърдата, куркуминът може забави разпространението на раковите клетки в белите дробове на мишки.

Куркума и лук съдействат за предотвратяване на рак на дебелото черво

Куркуминът, една от съставките на куркумата и кверцетин (quercetin), антиоксидант в лука, намаляват размера и броя на преканцерозни лезии (абнормен клетъчен растеж) в чревния тракт на човека според проведено изследване.

Предишни изследвания чрез наблюдение на население, което консумира големи количества къри, както и при научни изследвания с животни, дават силни доказателства, че куркумата, една от основните съставки в азиатското къри, може да бъде ефективна за предотвратяване и/или лечение на рак дебелото черво. По същия начин, кверцетин, антиоксидант флавоноид съдържащ се в различни храни, включително лук, зелен чай и червено вино, е доказано, че потиска растежа на раковите клетки на дебелото черво в човешкия организъм.
В това проучване, намаление на броя на полипите е наблюдавано при пациентите на третия месец и на шестия месец.

При едно от проучванията всеки пациент е приемал куркумин (480 мг) и кверцетин (20 мг) през устата 3 пъти дневно в продължение на 6 месеца. Въпреки, че размерът на кверцетин е подобен на това, което много хора консумират дневно, консумираният куркумин е повече, отколкото би било в една типична диета, защото куркумата съдържа само средно 3-5% куркумин от теглото.
Това проучване ясно показва, че използването на куркума и лук може да играе защитна роля срещу развитието на рак на дебелото черво.

Куркума заедно с карфиол срещу рак на простатата

Ракът на простатата, втората рискова причина за смъртност при американските мъже, с 500 000 нови случаи всяка година, е рядко явление сред хората в Индия, чийто нисък риск се обяснява с диета, богата на зеленчуци от семейството на зелето и подправката в кърито, куркума.

Учени тествали куркумин, заедно с фенетил изотиоцианатите (фитохимикали съдържащи се в кръстоцветните зеленчуци), включително карфиол, зеле, броколи, брюкселско зеле, алабаш, кейл и ряпа. Изпитани поотделно, както фенетил изотиоцианатите, така и куркуминът, значително забавят развитието на ракови клетки на простатата.

При мишки със съществуващи тумори на простатата, нито фенетил изотиоцианатите, нито куркуминът сами по себе си, имат защитен ефект, но в комбинация те значително намаляват растежа на тумора, както и намаляват способността на раковите клетки да се разпространяват (метастазират).

Изследователите смятат, че комбинацията от кръстоцветни зеленчуци и куркумин, може да бъде ефективна, не само за предотвратяване на рак на простатата, но за спиране разпространението на заболяването.

Защита срещу болестта на Алцхаймер

Все повече данни данни показват, че куркумата може да помогне за защита от невродегенеративни заболявания. Епидемиологични проучвания показват, че при по-възрастното индийско население, сред които куркума се използва за обща подправка, нивата на неврологични заболявания, като болестта на Алцхаймер са много ниски.

Редица проучвания сочат, че куркуминът, биологично активната съставка в куркумата, предпазва от болестта на Алцхаймер, чрез включване на ген, който кодира производство на антиоксидантни протеини, които предпазват мозъка от оксидативна вреда на свободните радикали. Това окисляване се смята за основен фактор за стареенето и отговаря за невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер.

Артрит

Куркумата е известна със способността си да облекчава болката при остеоартрит и ревматизъм. Страдащите от ревматоиден артрит, които консумират/приемат куркума редовно, получават облекчение на ставните болки и възпалението на ставите намалява.

Клиничните изпитвания са доказали, че куркуминът има много мощен антиоксидантен ефект. Като антиоксидант, куркуминът е в състояние да неутрализира свободните радикали, субстанции, които се движат в тялото и причиняват увреждания на здравите клетки и клетъчни мембрани. Това е важно при много заболявания, като например артрит, където свободните радикали са отговорни за болезнените ставни възпаления и увреждането на ставите. В скорошно изследване на пациенти с ревматоиден артрит, е установено сравнително подобрение в кратък срок на сутрешната скованост, продължителността на ходене и намаляване подуването на ставите при използването на куркумин в сравнение с фенилбутазон (phenylbutazone).

Диабет

Куркумата има свойство да контролира инсулиновите нива в кръвта. Заради способността на куркумата да намалява инсулиновата резистентност, тя е силно оръжие в превенцията на диабет тип-2. Подправка подобрява процесите, свързани с пренос на глюкоза към клетките. Тя спомага за повишаване на ефекта на лекарствата, приемани от диабетно болните.

Въпреки всички тези ползи на куркумата за болните от диабет, трябва да се има предвид, че приемането й паралелно със силни лекарства, може да доведе до хипогликемия. Най-добрата препоръка е консултация със специалист, преди да започнете да приемате куркума на капсули.

Имунитет

Веществото липополизахарид е един от съставните елементи на куркумата, известен с благоприятното си въздействие върху имунитета – подпомага имунната дейност и засилва отговора към постоянно атакуващите я вируси и инфекции.

Антибактериалните, антивирусните и антимикотичните химични елементи в състава на лековитата подправка, също имат принос за укрепване на имунната система.

Ако грипът вече Ви е повалил, моментално облекчение и подобрение ще почувствате, изпивайки наведнъж чаша топло (ядково) мляко, в която предварително сте разтворили една чаена лъжичка от стритата на прах лековита подправка.

Може да приемате тази смес превантивно всеки ден в сезона на вирусните инфекции.

Храносмилане

Куркумата влияе благоприятно на храносмилането и процесите, протичащи в храносмилателната система. Активните й съставки стимулират дейността на жлъчния мехур.

По-голямото количество отделяна жлъчна течност е предпоставка за подобряване храносмилането и намалява на неприятните и създаващите дискомфорт симптоми като коремно подуване и газове.

Ако страдате от жлъчно заболяване, стойте далеч от куркумата, заради силното й въздействие върху работата на жлъчката.

Живота е рисуване без гума за триене.


Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* С КАКВО ХРАНИМ БОЛНИТЕ № 3 Buba67Модератор   14.09.15 09:25
. * Черен списък на храни с ГМО kaloyana_-177704   14.09.15 19:45
. * Грейпфрут за здрави бъбреци kaloyana_-177704   14.09.15 19:47
. * Вреден ли е хлябът? kaloyana_-177704   14.09.15 20:16
. * Д-р Георги Гайдурков: Който яде всеки ден мляко, я kaloyana_-177704   14.09.15 20:21
. * Всеки, който страда от влошаване на здравето трябв kaloyana_-177704   14.09.15 20:48
. * Топ 4 причини, които влошават здравето ви kaloyana_-177704   14.09.15 20:53
. * Хранителни ползи на Киноа kaloyana_-177704   14.09.15 20:56
. * Достъпни супер храни за борба с рака, намерени във kaloyana_-177704   14.09.15 21:05
. * Петър Дънов: Каквото ядеш - такъв ще станеш! kaloyana_-177704   15.09.15 18:02
. * д-р Мария Папазова: Изкуствените млека, отровните kaloyana_-177704   17.09.15 17:14
. * Един ароматен корен трябва да се яде всеки ден! Ко kaloyana_-177704   18.09.15 23:24
. * Преживели рак се обръщат към сурови, органични хра kaloyana_-177704   18.09.15 23:28
. * Re: С КАКВО ХРАНИМ БОЛНИТЕ № 3 landing   19.09.15 19:49
. * Проучвания показват много ползи за здравето от яде kaloyana_-177704   20.09.15 22:08
. * Вегетарианско червено къри kaloyana_-177704   22.09.15 19:54
. * Разболява ли хамбургерът от РАК kaloyana_-177704   23.09.15 19:28
. * Цитрусови плодове - щипка противоракови молекули kaloyana_-177704   26.09.15 20:16
. * Как диета от плодове може да ви помогне да победит kaloyana_-177704   26.09.15 20:22
. * Re: Проучвания показват много ползи за здравето от яде landing   28.09.15 12:52
. * БЕЗЦЕННИТЕ СЪВЕТИ НА ЕДИН 103-ГОДИШЕН ЯПОНСКИ ЛЕК kaloyana_-177704   28.09.15 20:15
. * ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ХРАНЕНЕТО И РАКА kaloyana_-177704   29.09.15 04:49
. * Хората не умират от рак! Хората умират от химиотер kaloyana_-177704   01.10.15 22:39
. * Причините за рака и диабета са киселинните храни kaloyana_-177704   05.10.15 20:09
. * ПЪТ КЪМ СУРОВОЯДСТВО kaloyana_-177704   05.10.15 21:39
. * ЧУДОТО НА ХЛОРОФИЛА kaloyana_-177704   05.10.15 21:56
. * Разговор за плодоядството kaloyana_-177704   05.10.15 22:22
. * Веселин Станков: Моят път към съзнателното хранене kaloyana_-177704   05.10.15 22:27
. * Пшеничните изделия са враг №1 на здравето kaloyana_-177704   05.10.15 22:30
. * Хранене и физическа дегенерация kaloyana_-177704   05.10.15 22:33
. * Човешкото тяло е създадено да живее 150 години kaloyana_-177704   05.10.15 22:58
. * Скритата връзка между ГМО-храни и рак kaloyana_-177704   14.10.15 07:09
. * Домашна микроферма за кълнове и поници kaloyana_-177704   14.10.15 07:10
. * Диета ВМ - НВХ за начинаещи kaloyana_-177704   16.10.15 17:42
. * Re: Домашна микроферма за кълнове и поници kaloyana_-177704   16.10.15 19:40
. * Диета на д-р Моерман за болни от рак kaloyana_-177704   17.10.15 19:08
. * Диета при ракови заболявания kaloyana_-177704   17.10.15 19:10
. * Coca-Cola е похарчила повече от $ 7 милиона за под kaloyana_-177704   17.10.15 21:16
. * Re: Хората не умират от рак! Хората умират от химиотер TNBC   18.10.15 13:28
. * салата с кейл kaloyana_-177704   19.10.15 03:22
. * един ден… детокс kaloyana_-177704   19.10.15 03:24
. * домашно ферментирало масло kaloyana_-177704   19.10.15 03:29
. * пица с блат от карфиол kaloyana_-177704   19.10.15 03:30
. * Палео десерт kaloyana_-177704   19.10.15 03:33
. * дива ферментация в… буркан kaloyana_-177704   19.10.15 18:28
. * обяд за шампиони! при това пристрастяващо вкусен! kaloyana_-177704   19.10.15 18:30
. * Д-р Бен Ким -Кореа, Киноа: Един от здравословните kaloyana_-177704   19.10.15 20:01
. * Re: Д-р Бен Ким -Кореа, Киноа:Как да направим Ким kaloyana_-177704   19.10.15 20:16
. * Re: Д-р Бен Ким -Кореа, Киноа:Как да направим Кино kaloyana_-177704   19.10.15 20:42
. * Гофрети от безглутенова ферментирало брашно kaloyana_-177704   20.10.15 17:22
. * непоносимост към глутен, без да има глутенова енте kaloyana_-177704   20.10.15 17:31
. * Човешкият микробиом kaloyana_-177704   20.10.15 17:33
. * Прочистваща зелена грахова супа kaloyana_-177704   21.10.15 20:01
. * Как да си направим корейска салата от бобови кълно kaloyana_-177704   21.10.15 20:04
. * Супа от сладки картофи и карфиол kaloyana_-177704   21.10.15 20:08
. * Как да направим гъбена крем-супа без мляко kaloyana_-177704   21.10.15 20:20
. * Пчелният прашец kaloyana_-177704   03.11.15 18:30
. * Да се запознаем. Казвам се Спаси... kaloyana_-177704   05.11.15 19:56
. * Черен списък на храни с ГМО kaloyana_-177704   07.11.15 18:05
. * Re: Черен списък на храни с ГМО *jull**   08.11.15 00:46
. * "Здраве"- Гладолечение и суровоядство. Гладуването kaloyana_-177704   09.11.15 22:15
. * "Пъзел"- 15.05.2015 - д-р Людмила Емилова kaloyana_-177704   09.11.15 22:17
. * Рецепта - чудо... kaloyana_-177704   10.11.15 16:29
. * Вкусно и полезно. Библейски хляб kaloyana_-177704   12.11.15 21:34
. * Сорго - заместителят на пшеницата в безглутеновата kaloyana_-177704   12.11.15 22:15
. * Билкова комбинация „Есиак” kaloyana_-177704   13.11.15 20:28
. * План за битка с рака kaloyana_-177704   14.11.15 20:38
. * ферментирала зърнена каша! kaloyana_-177704   15.11.15 19:14
. * Хипократовата супа лекува рак! kaloyana_-177704   16.11.15 21:56
. * Шоколадова торта без брашно, без яйца, без мляко, kaloyana_-177704   19.11.15 02:00
. * Вкусна и полезна салата прочиства организма kaloyana_-177704   19.11.15 22:51
. * Какви са ползите от закуската kaloyana_-177704   19.11.15 22:53
. * Топ 10 богати на магнезий храни, за да стимулирате kaloyana177704   13.12.15 19:18
. * Яжте сладък картоф (батат) и вижте какво ще се слу kaloyana177704   18.12.15 20:19
. * Re: Яжте сладък картоф (батат) и вижте какво ще се слу kras4o_k   19.12.15 16:26
. * Re: Яжте сладък картоф (батат) и вижте какво ще се слу kaloyana177704   19.12.15 20:00
. * Здравословни палачинки kaloyana177704   19.12.15 21:36
. * Салати kaloyana177704   19.12.15 21:45
. * Спагети от тиквички и скариди kaloyana1777O4   21.03.16 03:44
. * Хаш-браун картофки kaloyana1777O4   24.03.16 23:56
. * Хрупкави хаш-браун кантофки kaloyana1777O4   25.03.16 00:01
. * Защо да ядем био храни kaloyana1777O4   25.03.16 02:45
. * Мода или осъзнат избор е здравословното хранене – kaloyana1777O4   25.03.16 02:53
. * Как затлъстял град отслабна с 450 тона kaloyana1777O4   29.03.16 21:00
. * Да оздравееш с глад и промяна в храненето - видео kaloyana1777O4   06.04.16 07:59
. * Специален хранителен режим помага на онкоболни kaloyana1777O4   08.04.16 19:55
. * Днес всички говорят за вредните храни kaloyana1777O4   12.04.16 22:27
. * Рудолф Щайнер за белтъчното хранене kaloyana1777O4   14.04.16 18:05
. * Пълноценно растително хранене - Слави Славов от ле kaloyana1777O4   16.04.16 21:59
. * Re: Пълноценно растително хранене - Слави Славов от ле Timo   17.04.16 00:50
. * Уолтър Файт - Вашето здраве - ваш избор kaloyana1777O4   17.04.16 02:27
. * Хората са глупави kaloyana1777O4   23.04.16 03:14
. * Борба за здраве kaloyana1777O4   23.04.16 04:20
. * Чай за детоксикация nbb   26.04.16 12:57
. * Изненадващите ползи на сока от сурови картофи (The kaloyana1777O4   26.04.16 20:15
. * Детоксикация (Прочистване или Очистване) на органи kaloyana1777O4   26.04.16 20:19
. * Ползата от очистване или детоксикация на организма kaloyana1777O4   26.04.16 20:21
. * Подкрепям nbb   26.04.16 21:48
. * Re: Подкрепям kaloyana1777O4   26.04.16 22:24
. * Кои са българските суперхрани, които заменят свето kaloyana1777O4   05.05.16 20:28
. * Вадим Зеланд: Тялото иска да ви каже тези 5 неща kaloyana1777O4   08.05.16 02:21
. * Пречистване с череши nbb   11.05.16 08:15
. * Деветте хранителни добавки, които бавно ни убиват kaloyana1777O4   14.05.16 19:57
. * Въпрос на гледна точка - Саркофаг, облечен в калор kaloyana1777O4   15.05.16 20:31
. * Здравословен живот или вечна диета kaloyana1777O4   15.05.16 20:34
. * Въпрос на гледна точка - Храната убива и защо шоко kaloyana1777O4   15.05.16 20:36
. * Най-вкусната закуска! Здраве в бурканче с вкус на kaloyana1777O4   17.05.16 16:38
. * Богдан Богданов прави хляб по рецепта на предците kaloyana1777O4   18.05.16 21:09
. * Веганска здравословна халва рецепта kaloyana1777O4   19.05.16 03:03
. * БЕЗГЛУТЕНОВИ ПАЛАЧИНКИ И КАКВО Е “ГЛУТЕН” kaloyana1777O4   05.06.16 19:58
. * Веган бургери с нахут, леща и елда | vlog_003 kaloyana1777O4   05.06.16 20:02
. * Re: Веган бургери с нахут, леща и елда | vlog_003 krocus5-109954   06.06.16 12:00
. * Най-добре nbb   06.06.16 16:43
. * Re: Веган бургери с нахут, леща и елда | vlog_003 kaloyana1777O4   06.06.16 21:42
. * Как да си направим домашен хумус ? |веган| kaloyana1777O4   07.06.16 23:17
. * Ядково сирене kaloyana1777O4   08.06.16 23:04
. * Храната kaloyana1777O4   08.06.16 23:46
. * Солени храни kaloyana1777O4   08.06.16 23:48
. * Сладки храни kaloyana1777O4   08.06.16 23:52
. * Веган сирена, веган кашкавали.... kaloyana1777O4   10.06.16 21:49
. * Постни зеленчукови кюфтета kaloyana1777O4   10.06.16 21:51
. * Зеленчукопедия на храненето kaloyana1777O4   10.06.16 21:52
. * Спаначено руло kaloyana1777O4   10.06.16 21:54
. * Веган рецепти kaloyana1777O4   10.06.16 22:02
. * Re: Солени храни flora bg   12.06.16 18:11
. * Алкалната диета е основа на здравето kaloyana1777O4   14.06.16 02:55
. * Лятото е сезонът за промяна в храненето kaloyana1777O4   14.06.16 20:48
. * 101 причини да станеш веган - лекция -видео kaloyana1777O4   15.06.16 02:46
. * Ядково мляко – универсална рецепта kaloyana1777O4   15.06.16 06:19
. * Веган сирене и кашкавал kaloyana1777O4   15.06.16 07:45
. * Учени установили: Отровата в сиренето слепва орган kaloyana1777O4   19.06.16 02:03
. * Чешка супа Кулайда - Kulajda kaloyana1777O4   14.07.16 17:27
. * Веган източници на калций kaloyana1777O4   01.08.16 05:03
. * Веган източници на протеин – какво, колко и откъде kaloyana1777O4   01.08.16 05:07
. * ЛЕТЕН ВЕГАН ФЕСТИВАЛ - Варна 2016: Д-р Сена Неделч kaloyana1777O4   26.08.16 03:57
. * Д-р Людмила Емилова - Вижте причините, които водят kaloyana1777O4   26.08.16 04:00
. * ЛЕТЕН ВЕГАН ФЕСТИВАЛ - Варна 2016: Д-р Ася Илиева kaloyana1777O4   26.08.16 04:03
. * Алкални храни kaloyana1777O4   26.08.16 08:34
. * Здравословна закуска - пудинг с чия , манго и коко kaloyana1777O4   21.09.16 19:03
. * Рецепти за сурови храни kaloyana1777O4   21.09.16 23:55
. * Още рецепти от същия линк kaloyana1777O4   22.09.16 00:00
. * Смути Есен kaloyana1777O4   22.09.16 00:33
. * Рецепти kaloyana1777O4   22.09.16 00:35
. * МАРИНОВАНО ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО kaloyana1777O4   22.09.16 18:04
. * „СПАГЕТИ“ ОТ ТИКВИЧКИ С ПЕСТО И ОРЕХИ kaloyana1777O4   22.09.16 18:06
. * САЛАТА ОТ СПАНАК, ЯГОДИ И ПОРТОКАЛ kaloyana1777O4   22.09.16 18:09
. * ПУДИНГ С ЧИА И КАЙСИИ kaloyana1777O4   22.09.16 18:13
. * СУПА ОТ НАХУТ kaloyana1777O4   22.09.16 18:17
. * ПЕЧЕНИ КЮФТЕТА С БУЛГУР kaloyana1777O4   22.09.16 18:19
. * ЯБЪЛКОВ ЧИПС kaloyana1777O4   22.09.16 18:21
. * Вегетарианска майонеза - рецепта kaloyana1777O4   22.09.16 19:26
. * Салата от зеле, с веганска майонеза, рецепта kaloyana1777O4   22.09.16 19:31
. * Здравословна закуска - пудинг с чия , манго и коко kaloyana1777O4   23.09.16 20:10
. * ДОМАШНА ГРАНОЛА kaloyana1777O4   23.09.16 20:11
. * Сутрешно смути kaloyana1777O4   23.09.16 20:13
. * Смути с бадемово мляко и плодове kaloyana1777O4   23.09.16 20:15
. * Най-вкусният чия пудинг с плодове kaloyana1777O4   23.09.16 20:18
. * Рецепти с чия kaloyana1777O4   23.09.16 20:26
. * Куркумата.... flora bg   24.09.16 16:48
. * Re: Куркумата.... kaloyana1777O4   24.09.16 18:58
. * 3 здравословни рецепти kaloyana1777O4   26.09.16 17:46
. * Омега-6 мастни киселини пречат на имунитета kaloyana1777O4   27.09.16 23:58
. * Палео хляб- рецепта kaloyana1777O4   06.10.16 17:49
. * Бъдещето - храната на хората да бъде растителна, а kaloyana1777O4   19.01.17 22:13
. * Re: Бъдещето - храната на хората да бъде растителна, а kaloyana1777O4   19.01.17 22:16
. * Без ензими храната е безполезна kaloyana1777O4   20.01.17 17:19
. * Фитиновата киселина, по лоша и от глутена в хранат kaloyana1777O4   23.01.17 22:30
. * CLEAN START – БЕЗПЛАТНА ПРОТИВО-ВЪЗПАЛИТЕЛНА ПРОГР kaloyana1777O4   26.01.17 22:25
. * 8 страхотни причини, за да добавите пшенична трева kaloyana1777O4   28.01.17 21:27
. * Лесни морковено-тиквени крекери с овесени ядки kaloyana1777O4   03.02.17 22:44
. * Суров лимоново-кокосов десерт kaloyana1777O4   07.02.17 15:41
. * Соковете от сурови плодове и зеленчуци kaloyana1777O4   16.02.17 18:21
. * Начини на хранене за пречистване на организма kaloyana1777O4   27.02.17 19:13
. * 33 пъти по добро от соковете kaloyana1777O4   28.02.17 22:08
. * Чия или ленено семе – кое да изберем? kaloyana1777O4   04.03.17 16:45
. * Куркумата kaloyana1777O4   15.03.17 17:13
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.