След проведени изследвания, учените са открили, че храните, които човек консумира имат огромно въздействие върху състоянието на простатата. Ето защо рак на простатната жлеза, може да бъде предотвратимо заболяване. Хранителните вещества, които помагат за профилактика на рак на простатата, включват калциев D-glucarate, селен, броколи, зелен чай, майтаке и ликопен.
Простатата е жлеза, която секретира течност, използвана за транспортиране на сперматозоидите. Тя обвива горната част на уретрата. Въпреки, че в ранен етап на рак на простата, не се забелязват никакви симтоми, много от признаците на заболяването, са сходни с други заболявания като инфекция или доброкачествена простатна хиперплазия /уголемяване на простатата/. Ето някои от най-често срещаните симптоми на рак на простатната жлеза: затруднение при уриниране и задържане на урината, невъзможност за уриниране, болезнена еякулация, кръв в урината и др. Възрастта е най-честия фактор, свързан с поява на заболяването.
Всеки ден ние сме изложени на канцерогенни химикали и токсини, като част от тях се намират в храната или въздуха който дишаме. Естествените токсини, които се отделят в организма на човека, могат да бъдат произведени чрез излишните хормони, като естроген и тестостерон и могат да причинят рак. Токсините са ограничени в черния дроб под формата на вещество, наречено глюкоронова киселина. Изследвания показват, че увеличеното количество на тази киселина има пряка връзка с поява на рак на простатата.
Калциев D-glucarate помага на организма да се премахнат токсините и излишните хормони, които биха могли да стимулират образуването на рак.
Селенът е основен минерал, който се намира в почвата. Той се съдържа в растителните храни, като овесена каша и месо. Селенът е основен антиоксидант, който забавя стареенето, поддържа кожата еластична и помага за предотвратяване на появата на пърхот. Веществото поддържа кръвоносните съдове и предпазва от сърдечни заболявания. Въпреки това, едно от най-ефективните свойства на селена е въздействието му върху простатната жлеза. Проучвания показват, че той може да намали скоростта на развитие на болестта с 63%
Съществуват наблюдения, чиито резултати показват, че при хората, които консумират много броколи риска от поява на рак на простатата е много малък. Сулфорафан открит в броколите, увеличава определени ензими в организма, които деактивират токсините, които причиняват рак. Експерименти показват, че ракови клетки, изложени на въздействието на сулфорафан са престанали да нарастват с до 80%.
Гъбите майтаке, съдържат важни съединения, наречени Д-фракция. Скорошни проучвания, показват, че майтаке Д-фракция, унищожава 95% от човешките простатни ракови клетки при лабораторни експерименти.
Ликопенът е каротиноид, който се съдържа главно в доматите. Мъжете, които консумират големи количества от този продукт, са по-малко застрашени от поява на рак на простатата.
Наред с гореизброените хранителни добавки, приемането на здравословна диета, включваща 5-9 порции плодове и зеленчуци на ден, намаляване на потреблението на червено месо до 2-3 пъти седмично, може да помогне за предпазване на хората от рак на простата.
Източник:
|