Браво, Екне! Вкусът се възпитава и за няколко дена ще свикнеш. Благодарение на Калояна, от два-три дни и аз съм на смутита :) Мъча се и другите вкъщи да ме посладват, ама уви. Слагам салата, рукола и лапад или спанак, лапад, коприва плюс ябълка и банан. Относно алкализацията- лимонът е най-добър за целта. Ядките по принцип са киселинни. Бадемите са неутрални, затова са за предпочитане. За орехите съм срещала, че са силно киселинни, а миналата година изядох много орехи, та тази съм ги намалила и ги смесвам с бадеми и бразилски орех. Последният е източник на селен. Екна, за подслаждане - сок от агаве /има го в био магазините/, не вдига гликемичния индекс. Смесваш го със сусамовия тахан. Може разбира се и с мед или с меласа, но е с висок гликемичен индекс. Джиндифилът го има на корен почти във всеки супер, слагам го в чая, добива изключителен аромат, леко люти. Също така го настъргвам върху сьомгата, правя и един сос от горчица, зехтин и лимон, заливам и пека. Става невероятно вкусно. Надявам се, че сьомгата все още не е генномодифицирана. Всяка сутрин сварявам един литър чай от разни билки, които сме брали лятото - мащерка, коприва, липа, мента, босилек, цвят от бъз, мурсалски чай /него го купувам/, зърна арония /замразявам/ и когато имам коренче джинжифил. Наливам го в стъклени бутилки, нося го в офиса и го изпивам до обяд. Така поемам един литър вода плюс другите полезности от чая. Калояна ме запали да си засадя разни треви и зеленчуци, още не съм го направила, ама имам сериозното намерение да го направя
|