Кате, защо пиеш мъртва вода, тя е киселинна и подкиселяваш тялото, обезсилваш и алкалното смути, в същност нищо не правиш. Целта е алкализация, забравяш всичко което сваля рН, пий алкална вода, и виж таблицата преди време Флорчето я беше пуснала. Лимона е кисел, но в стомаха става алкален, той е силно алкален плод. Аз имам една книжка за алкална и киселинна вода, но скоро срещах и електронен вариант за сваляне безплатно, ще се поровя по късно и ще я пусна ако я намеря.
За глухарчетата - слагай по няколко листенца, защото горчат, но пък са много полезни и точно за черния дроб - за прочистването са идеални, сега е пролет и черния дроб по природа се чисти, много хора правят в този момент прочистване по разни системи яко черния дроб, дори драстично, но това е за смели хора, все пак ние сме друг тип. Корените на глухарчето също са много полезни, ако можете си сушете за зимата, тук се продават корените смляни в пакети, също и капсули. Листа от грухарче може да си правите и чай, тук е като мода, пресни листа и се запарват във гореща вода. Аз го купувам от магазини където има фермерска стока, но го има много рядко, суша го и го ползвам и като билка, също го слагам и към салатата. Сушения го смилам в блендера и си слагам в солничка, така имам над 12 солнички с различни сушени билки-подправки. Например целина, отделно босилек, отделно кориандър, отделно магзаноз, куркума, спанак, кале, див лук, сушени домати, зелен лук, сега ще правя и сушен чесън, но зелен като стане готов, също и комбинации, ползваме ги за всичко - от супа, сандвич, до овесени ядки и каши. Всеки сам определя подправката си. Има санаториуми, например в Европа,доколкото си спомням във Швейцария, Австрия, знам че ги има, където за сутрин, обяд и вечер дават на всички задължително по една порция от глухарчето, част от диетата и лечението. От жълтите цветове се прави много хубав сироп, казват му течен мед, пускала съм рецептата, ако трябва пак ще я пусна, много полезен и вкусен. Тук няма от къде да си набера цветята му, за това и не правя. Той е полезен също толкова колкото и черния бъз който правите през есента.
Флорче, за семена от селъри кажи на децата си да ти изпратят от чужбина, ще го прихванеш, ти си градинарка и знаеш как. Зеленото от репичките няма да го хвърляш и то е хубаво, но малко горчи. Също зеленото на морковите, но по -малко, по стрък. Също твоите хора да ти изпратят и семена от кале, то е с големи листа като листа от цвекло, само че са къдрави, има два вида - червено и зелено, също като цвеклото. От него се прави салата, чипс здравословен, за някой рецепти леко се задушава, а аз го слагам директно в салатата, накъсвам го на много ситни парчета.
Освен масло от сьомга, ако има възможност си купи и Омега3 от черния дроб на акула, също за черния дроб масло от бял трън и това ако имаш възможност .
Слагайте и малко люцерна, сушете за зимата. Ако имате и пресен кориандър, само един стрък в смутито. Джинджифила ако имате пресен по едно парченце. На мен не ми допада в смутито.
Кате, нали знаеш, че ядките е хубаво първо да ги накиснеш във вода, да станат млечни и да се обелят ако има възможност обвивките. Ако имаш възможност яж и кайсиеви ядки, но не повече от 7 бройки на ден. Пий много вода, знам, че няма да ти се пие, но водата помага за изхвърляне на токсините, иначе чрез кръвта и лимфата се връщат обратно в тялото и става по-лошо. Ако си правиш зеленчукови супички ги готви на много ниска температура, с часове наред, има и хубава рецепта в книгата на Герсон, казва се Хипократова супа, това е комбинация от зеленчуци, без сол, тя е лечебна, детоксикираща. Но условието е, екологично чисти продукти.Супата е много хубава. Мъжа ми й вика Херкулесова супа...
Докато свикнете с новите вкусове ползвайте по малко зелени неща, постепенно увеличавайте, но магданоз по няколко стръка винаги слагайте, магданоза е вълшебство. Нали разреждате с вода, във всяко смути се слагат по 2 чаши вода, или ако в помалко количество правите - слагате 1. Така пише в книгата и така е по-приятно. Пийте със сламка, ако ви е трудно в началото. По-късно ще включите пъпеш, диня, праскови, киви, папая, ананас, пловоде според сезона, но банана е най-пасващия на смутитата. Казват, че е полезна много тревата, аз не съм я ползвала, защото не ми допада, но хората си правят сок от нея. Хайде, наздраве.
Моля и другите да помагат, всички знаят рецепти, всеки прави по нещо, давайте идеи, споделяйте вашите с нас, не бъдете егоисти. Ще пусна по късно в Полезен сайт една странна рецепта за лечение на рак, принтвала съм я, а на вас ще я препиша дословно, не си спомням вече как е попаднала в папката ми, но за мен е много интересна, а може би и за вас.
Живота е рисуване без гума за триене.Редактирано от Kaлoянa на 11.04.13 19:56.
|