сироп от алое арборесценс
Вземат се 200 г зелени листа, махат се бодлите им, смилат се на
каша и се смесват с по 50 г корени от ранилист, магарешки трън
и полски бъзунек, на ситно нарязани. Прибавят се 2,5 л чисто натурално
червено вино и 2 кг чист пчелен мед и на водна баня на тих
огън се варят 1 час. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа
и се държи на студено, за да не вкисне.
отварка от волски език и пр.
1 чашка от 75 г отварка от акация (цвят), волски език, магарешки
трън (корени), жълт кантарион, кървав здравец (корени), лайка,
ранилист (листа и цвят) и мащерка - по 50 г от всяка. От тази
смес 4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода. На тих огън
се вари в закрит съд 30 минути, за да остане наполовина, и като
изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус и
се държи на студено, за да не вкисне.
диета при левкемия
Диета. Същата, както при средиземноморска анемия, със
Следната добавка: на закуска болният да пие на глътки смес от 1
пълна чаена лъжичка копривено брашно, 1 пресен жълтък, 1 супена
лъжица прясно масло и 1 супена лъжица чист пчелен мед, предварително
добре разбъркани и след това залети или с чашка горещо
мляко, или пък с гореща вода. Преди обяд и вечеря лятно време
като аперитив да изяжда по 1 чинийка салата от млади букови
листенца с малко винен оцет и олио по вкус, а след обяд и вечеря
като десерт да взема по 1-3 супени лъжици от народното сладко
за усилване. За него се вземат 3 чаени лъжички тахан за халва и
по 1 чаена лъжичка мед, сладък червен пипер и шипково брашно,
разбъркват се добре и след това се прибавя и по 1 чаена лъжичка
бирена мая (която се държи на студено). Или пък от следната смес:
3 чаени лъжички бъзов мармалад с 1 чаена лъжичка мед и по 1/2
лъжичка прах от яйчени черупки и копривено брапшо. След това
да изпие 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан
отпреди 4 часа и подсилен с 1/4 от изравнена чаена лъжичка козуначена
мая, 2 чаени лъжички шипково брапшо, 1 пресен жълтък,
малко плодов сок или вода и чист пчелен мед или захар, да стане
гъсто и сладко като боза.
диета при средиземноморска анемия
Важна добавка. Добре е слаботелесните и изтощените болни
всеки два часа да вземат по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена
лъжичка) крем за усилване, приготвен от 2 кафени чашки шипково
брашно, 1 кафена чашка листа и цвят от бял равнец, 1 кафена чашка
листа и цвят от жълт кантарион, 1 кафена чашка жълт равнец
- листа и цвят (всички стрити на прах), 300 г прясно краве масло
и 600 г чист пчелен мед.
Приготовление: Маслото с меда се слагат във водна баня на
тих огън да се разтопят. След това се махат от огъня и се прибавят
шипковото брашно и стритите билки и всичко се бърка в порцеланов
съд с дървена лъжица (металната унищожава витамините)
в продължение на 1 час.
Забележки:
1. Преди да се стрият билките на брашно, добре е да се сложат
в една торбичка от марля и да се държат върху парата на тенджера,
пълна с вряща вода, за да се дезинфекцират.
2. При липса на шипково брашно то може да се приготви и от
сушени шипки: за целта се изваждат семките на шипките, а месото
се изсушава, стрива и се пресява.
3. Кремът може да се повтори и потрети, докато се постигне
целта.
4. Болният може да яде и печен черен дроб на младо животно:
агне, теле, гъска и пр., или пък да пие запарка, приготвена от 200
г пресен телешки дроб или прясно телешко месо: поръсва се с
малко черен пипер или магданоз и се попарва с 600 г вряща вода.
Кисне захлупено 20 минути и се прецежда, като това количество
се изпива през деня вместо вода.
настойка от пресни сурови кокоши яйца с лимонов сок, небетшекер и коняк
настойка от 3 пресни кокоши яйца, измити и залети
в подходящ буркан със сока на 9-10 лимона, така че да се покрият
с половин сантиметър сок, киснат в него 3-4 дни, докато се стопят
черупките, след това се разбъркват с вилица, изваждат се ципите и
се засилва с 200 г небетшекер, счукан на ситно, и 2 супени лъжици
винен коняк, за да не вкисва; държи се на студено.
Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
|