| 
         
        
  
        
				картофи
 1 кг патладжани, 
 1/2 кг смляно телешко, 
 половин глава смлян лук, 
 250 г. консервирани домати, малко доматен сок, 
 половин водна чаша бяло вино, 
 чаша зехтин*, 
 шепа нарязан магданоз, 
 сол, пипер, щипка канела и индийско (мускатово) орехче.
 За заливката: 
 1 литър мляко, чаша брашно, половин чаша зехтин, две яйца, кашкавал.
 *Рецептата е традиционна със зехтин, но спокойно може да се приготви и с олио.
 
  
 Начин на приготвяне: Нарежете патладжаните на кръгчета и ги наредете в тава с по малко сол на всяко. Обелените картофи нарежете на кръгчета и ги запържете в зехтин. Извадете ги от тигана преди да са съвсем готови, и ги отделете настрана. В същият зехтин запържете малко и патладжаните, но след изваждането ги сложете върху салфетки за да попият малко от мазнината.
 Запържете лука до покафевяване, добавете каймата, и след десет минути добавете виното, доматите, доматен сос, магданоза, сол пипер и канела на вкус и половин чаша вода. Когато водата попие, махнете сместа от котлона и добавете настъргания кашкавал.
 
 За заливката разбъркайте чаша мляко с брашното. Сварете останалото 
 мляко и ги смесвайте полека с разбъркване, за да се получи гъста каша. След свалянето от котлона добавете две яйца (разбити) и индийското орехче.
 
 На дъното на намаслена тава подредете ред картофи. Покрийте с месната смеска, покрийте със слой патладжани, и отново добавете от смеската. Над последния слой покрийте със заливката.
 Пече се на умерено силна фурна, до покафеняване. Бон апети!
  Животът е сцена,а ние сме артисти!
        
        
  
          |