картофи
1 кг патладжани,
1/2 кг смляно телешко,
половин глава смлян лук,
250 г. консервирани домати, малко доматен сок,
половин водна чаша бяло вино,
чаша зехтин*,
шепа нарязан магданоз,
сол, пипер, щипка канела и индийско (мускатово) орехче.
За заливката:
1 литър мляко, чаша брашно, половин чаша зехтин, две яйца, кашкавал.
*Рецептата е традиционна със зехтин, но спокойно може да се приготви и с олио.
Начин на приготвяне: Нарежете патладжаните на кръгчета и ги наредете в тава с по малко сол на всяко. Обелените картофи нарежете на кръгчета и ги запържете в зехтин. Извадете ги от тигана преди да са съвсем готови, и ги отделете настрана. В същият зехтин запържете малко и патладжаните, но след изваждането ги сложете върху салфетки за да попият малко от мазнината.
Запържете лука до покафевяване, добавете каймата, и след десет минути добавете виното, доматите, доматен сос, магданоза, сол пипер и канела на вкус и половин чаша вода. Когато водата попие, махнете сместа от котлона и добавете настъргания кашкавал.
За заливката разбъркайте чаша мляко с брашното. Сварете останалото
мляко и ги смесвайте полека с разбъркване, за да се получи гъста каша. След свалянето от котлона добавете две яйца (разбити) и индийското орехче.
На дъното на намаслена тава подредете ред картофи. Покрийте с месната смеска, покрийте със слой патладжани, и отново добавете от смеската. Над последния слой покрийте със заливката.
Пече се на умерено силна фурна, до покафеняване. Бон апети!
Животът е сцена,а ние сме артисти!
|