|
Тема |
Re: Сарми от лапад! [re: flora bg] |
|
Автор |
tinker.bell (нова) |
|
Публикувано | 13.04.10 10:29 |
|
|
Ето още един вариант на сарми от лапад.Вчера видях рецептата в едно списание и ги изпробвах.Станаха много вкусни.Прилагам и снимков материал
40 големи листа от лапад
2 ч.ч. ориз
4 с.л. олио
2 с.л. нарязан на ситно джоджен
2 с.л. лимонов сок
1/4 ч.л. настъргана лимонова кора
сол и черен пипер на вкус
за соса :
2 ч.ч. кисело мляко
2 с.л. нарязан пресен джоджен
1 сварен морков
1 скилидка чесън
сол на вкус
1.Лападът се измива и се порарва за 5 секунди във вряща подсолена вода(ама наистина 5 сек,при първия опит ги попарих повече и много омеккаха)
2.В сгорещеното олио се слага лукът,задушава се леко и се прибавая оризът.Налива се 1 ч.ч. вода и се посолява на вкус.Щом оризът поеме водата , се добавят лимомовия сок,кората и джодженът.Поръсва се с черен пипер.
3.Листата се пълнят с по лъжица от ориза ,завиват се и се нареждат плътно в тавичка.Покриват се с вода,леко се посоляват и се слагат да се пекът в умерена фурна.
4.Сосът се приготва ,кото се разбъркват киселото мляко,морковът нарязан на кубчета,джодженът и чесъна.Посолява се на вкус .Сармичките се сервират полети със соса.
В плънката аз сложих и 5-6 гъбки и 2 стръка пресен чесън.
Да ви е сладко!
|
| |
|
|
|