|
|
| Тема |
една белгийска манджа [re: flora bg] |
|
| Автор |
dara_77 (непознат
) |
|
| Публикувано | 30.03.10 13:07 |
|
|
|
Привет на всички!И аз да се появя, че се бях изпратила в забвение .
Минавам през етажа на съседката , абе страхотна миризма се носи.Така няколко пъти и казвам си "чакай да полюбопитвствам".
ПОпитах я каква е тази вкусотия и тя каза ,че жената при която работи я карала да я готви.Направила я и в къщи и сега децата през ден я искали.Та ето я въпросната манджа:
4 пилешки плешки
около 400 гр. лук, нарязан на ситно
2 малки дафинови листа
2-3 зърна бахар
1 ч.ч. пилешки бульон ( или телешки), горещ
1 ч.ч. тъмна бира (аз използвах светла)
2 ч.л. кафява захар (или бяла)
1 пълна ч.л. горчица
сол
черен пипер
ситно нарязан пресен магданоз
2-3 с.л. зехтин(олио)
Поръсвате измитите и подсушените пилешки плешки със сол и черен пипер от всички страни. Загрявате зехтина(олиото) в голям дълбок тиган. Слагате плешките в тигана и запържвате от двете страни до златисто .
Извадете месото и поставяте на топло.
Добавете нарязания лук в тигана, добавяте 2 ч.л. захар и оставяте да се задушава като от време навреме разбърквате.Така докато лука започне да се карамелизира по краищата.
Отново слагаме плешките в тигана като ги поставите с кожата надолу.
Залеивате с бирата и бульона в който се разтворили горчицата. Добавяте 2 малки дафинови листа и 2-3 цели зърна бахар. Покривате тигана с капак, оставяте да заври и намалете котлона. Задушавайте около 10-на минути и след това махате капака.
Така на слаб огън още около 30 минути(или докато е напълно готово) като периодично обръщате месото. Сосът трябва да поизври и да се сгъсти. Може да се сервира с варени картофи, ориз поръсено със ситно нарязан пресен
магданоз.
Да ви кажа че опитах и както е по рецептата и както съм посочила със заместители.Истината е, че по рецепта е най -вкусно.Опитах и със свинско пак се получава добре /само го нарязах на парченца като хапки/.Сега съм решила да пробвам и с телешко.
Да ви е сладко!
| |
| |
|
|
|