|
Тема |
Френска плодова пита! [re: flora bg] |
|
Автор |
flora bg (maman) |
|
Публикувано | 27.03.10 08:30 |
|
|
Продукти:
350 гр. богато маслено тесто
5 ябълки
25 гр, пудра захар
50 гр. разтопени краве масло
3 големи супени лъжици кайсиев мармалад
1 с. л. червен ром
За маслленото тесто
250 гр. брашно
щипка сол
115 гр. краве масло
1 жълтък
6 с.л. студена вода
Приготвяне:
Брашното се пресява със солта в купа и се прибавя нарязаното на дребни парчета масло.Жълтъка се разбива със студената вода и се изсипва към сместта.Омесва се твърдо тесто.Ако се наложи добавете още вода , но внимавайте да не стане много влажно , защото при изпичането ще се втвърди прекалено много.Увийте тестото в целофан или прозрачно фолио и го оставетв на студено в хладилника за 30 мин. да отпочине и да се охлади.От тестото се разточва кръг с диаметър около 30 см. Ябълките се белят , маха им се сърцевината и се режат на тънки филийки.Подреждат се в кръг върху блата на 2 см от ръба на тавата , като се върви към средата и редовете се застъпват.Повдигат се краищата на тестото за да се направи ръб около ябълките.Поръсва се със захарта и разтопеното масло и се пече 45 мин. на загрята предварително фурна на 200 градуса (или докато ябълките станат златисти). Мармалада се разтопява на ниска мощност в микровълновата печка заедно с рома и се бърка да се хомогенизира сместта.Сладкиша се изважда от фурната и се маже с кайсиевата глазура.Връща се обратно за 5-10 мин , колкото леко да се карамелизира отгоре. Да ви е сладко!
Животът е сцена,а ние сме артисти!
|
| |
|
|
|