|
Тема |
Re:Задушена съомга със зеленчуци [re: flora bg] |
|
Автор |
EFO75 () |
|
Публикувано | 10.03.10 19:06 |
|
|
''Задушена съомга със зеленчуци''
Нужни продукти за 2 порции (4 блока всяка)
2 филета от сьомга по около 170г всяко
2 големи червени чушки
4 тиквички
2 голяма глава лук
5 лъжици зехтин
1 глава чесън
1/2 ч.ч. бяло вино
1/2 ч.ч. вода
сол, къри, черен пипер и чеснов прах
Приготвяне:
Сьомгата:
Нарежете чушките и лука на кръгчета. Намажете малка (но по-дълбочка) тавичка със зехтин (леко да е намазано дъното). Наредете нарязаният лук и чушки. Добавете малко сол и къри. Сложете водата и виното. След това поставете двете парчета сьомга в/у зеленчуците. Рибата трябва да е почти във въздуха, да се държи леко на зеленчуци и да не е във вода. Леко намажете филетата със зехтин. Накълцайте или начукайте чесън и сложете обилно в/у рибата. Покрийте с алуминиево фолио. Затоплете фурната на 175-180 градуса. Сложете рибата в средата и печете 35-40 минути отдолу.
Гарнитура:
Докато чакате рибата, измийте тиквичките без да ги белите. Изрежете по малко от двата края (краищата на тиквичката) и нарежете всяка тиквичка на 2 равни части. Така ще получите 2 малки цилиндъра. Отрежете 4те страни цилиндъра (горе-долу до семките на тиквичката) и изхвърлете сърцевината. Идеята е да отстраним семките от кората и месото. Корите се нарязват на лентички за да станат под формата на пържени картофки(вижте снимката по-долу). Така получилите се лентички, се слагат в тиган с малко зехтин и 1 чаша вода и на бавен огън се попарват с 4-5 ситно накълцани скилидки чесън, сол и черен пипер. Готвят се до омекване (20-30 минути в зависимост от огъня). Дори и да са по-сурови, пак е добре.
В голяма чиния поставете сьомгата от тавичката с канапето от чушки и лук и отстрани сложете половината тиквички. По желание, сьомгата може да се поръси с прах от чесън и/или копър.
Приятен апетит
|
| |
|
|
|