|
Тема |
Тайните на хубавия ориз! [re: maika5O] |
|
Автор |
flora bg (maman) |
|
Публикувано | 10.03.10 16:17 |
|
|
Миличка каквото го знам, го знам от баба и мама/бог да ги прости/
Много зависи от сорта ориз, всеки сорт има различно време за варене.Аз готвя с кафяв ориз/защото той е за нас болните/ него го варя две чаши вода на една чаша ориз около 30 минути.Измиваш ориза обилно с вода,отцеждаш го.Заливаш го с вода по пропорцията.След като заври водата разбъркваш за да се отлепят зърната ориз,похлупваш и намаляш огъня.повече не бъркаш.След 30 минути/за кафявия ориз изключваш огъня,махаш тенджерата без да отваряш капака.така ориза ще поеме течноста. това е.
Така се прави ориз пилаф.Ако трябва да готвиш ,запържваш в мазнина леко ориза и тогава слагаш водата за да заври яхнията.Какво друго още да ти кажа.Зависи он времето на врането,това е важно за да не се разкашка ориза.Ето например за ризото се слага на една чаша,3,5 вода и се вари 25 минути.Дългозърнестия ориз е чаша ориз на 1,5 вода и се вари 15 мин.този ориз най-бързо се сварява.Също и ориза"Басмати" той даже и десет минути са достатъчни и е една чаша на чаша и половина вода.Ако не ти е ясно нещо пак питай.
Животът е сцена,а ние сме артисти!
|
| |
|
|
|