| 
         
        
  
        
				                                 4ерешова торта с шоколад
 
 
 Открих една много интригуваща рецепта от книгите на прабаба ми и стана страхотна.
 
 1. 200 гр. чисто масло
 2.200 гр захар
 3. 8 яйца
 4.200 гр. накълцани ореки
 5. една чаша череши от компот( махате костилките, да спестите скорошна среща с локалния зъболекар)
 6. 50 гр. настърган млечен шоколад
 7. 200 гр.  брашно
 8. настъргана кора от един лимон
 9.50гр. черешов ликьор( доста скъпа инвестиция)
 10. 1/2 к.л канела
 11.ванилия
 12. 1.с.л набухвател
 
 
 100 гр. шоколад за намазване отгоре и около 30гр. течна сметана
 
 Започвате с разбиването на жълтъците, като малко по-малко към добавяте брашанце, захар, маслото и така до готовност.Отнема 7,8 мин здраво разбиване с миксер.Оставяте тази смес и започвате разбиването на белтъците, за който сте оставили около 50гр. от захарта.
 Отнема също около 5,6 мин. да стане здрава смес, която като обърнете съда , не помъдръва.Така се познава, дали белтъците са станали готови.
 
 Лека полека ги добавяте kъм готавата желтъчена смес. Дотук с миксера.
 
 Прибавяте орехите, черешите, настъргания 50 гр. шоколад( може и да е някой по-евтин, защото, ще се опече и не е от голямо значение, важно е шоколада за глазурата да е хубав.), канелата, настърганата кора от лимона, набухвателя, ванилията, ликьорчето (много хубаво) и с лъжица бъркате добре.
 
 Намазвате тавата с олио, посипвате с брашънце или галета( без чесън) и печете в предварително загрята фурна на 5. Включвате фурната, 10 мин. по-рано.
 Пече се около 40-50 мин.Не отваряте до 30мин. в никакъв случай.
 С клечка, , проверявате, дали е опечено, но това няма да се случи, по-рано от 40мин.
 Изключвате фурната и оставяте 10 мин да почине вътре, през ковто време, може да му цапнете едно черешово ликьорче за отскок и награда за добре свършената работа.
 
 Днес направих една беля в магазина, която без да искам предаде една добра иновация на това кулинарно чудо.
 Вместо компот от череши, съм купила една кутия-пълнеж от череши за торти. Не е никак лош този пълнеж, леко е желиран, леко киселее, приятен.
 
 Та след 20 мин. разрязах готовата тортичка на 2 и му намерих приложение.
 
 На водна баня разтапяте някой добър шоколад за готвене.Препоръчвам шоколадите на Др. Йоткер. Разтапяте около 120гр. от него (продават ги големи-150 или 170 гр. мисля, но не слагате целия) с около 30 гр. сметана за готвене.
 
 С получения шоколад намазвате готовата тортичка и украсявате по желание.
 Консумира се след известен престой в хладилника!
 
 Надявам се да зарадвам почитателите на шоколад и череши!
 
 
 Да ви е сладко и виртуално ви черпя с това кулинарно чудо!
 
 Редактирано от lospepina на 09.07.09 03:01. 
        
        
  
          |