Преди да напиша някоя рецепта, ще започна с леко предисловие за индийските нрави, взаимоотношения, които пък дават супер голямо отражение на това папо и самото му консумиране.
По ред причини от 1 година и половина работя в индийски офис.Традицията им повелява, стане ли 13.00, ако ще бомба да пада, всичко се зарязва, разгъва се финансов вестник и на б#рото на шефа се настаняват вечното присъствие от 6 човека.Има между нас( 4 европееца-които не са в играта) и 2-ма от Шири Ланка( според мен те ядат абсол#тно същото като индусите, но са в очите на последните, от по-долно социално и изобщо стъпало-не съм съгласна с това, но кой ме пита).
Та 6 - ката сядат с домашно приготвена храна, ухаеща ужасно много на българската, но в по-силен аромат и започват да папат и обсъждат оцеляването и бъдещето на света.Правят го по много интересен начин-детско, наивен,приказен.
Като цяло индусите не са глупави, но ограничени в техния сват без желание да познават другия.
Обичат да са социални сред хората между тях и много държат на семейството, като институция, пък ако ще всичко да е толкова прецакано, че няма на къде повече.
Традиционалисти до краен предел на яденето, обожават сладкишите ми, които понякога нося в понеделник, за да не станат зян, но никога не са били достатъчно заинтересовани да проявят голям интерес за рецепта.
Ако сте сред тяхната компания и отивате на ресторант( понякога се прежалват да посетят различен от индийски и се почва едно цъкане и чудене), очаквайте да бъдете разделени на масата - на мъже и жени за сядане.
Та да започна по същество.Макар и за европееца отстрани да изглежда , че те ползват хиляди подправки, това не е точно така.Съсредоточават се върху няколко основни-
1. Гарам Масала
2. листа на къри си е това, което те ползват( но пазара по цял свят е наводнен с неясни прахове кърита)
3.Кимион- супер главен
4.чесън също на първо място
5.Сусам
6. Турмерик-това е жълт оцветител с лек аромат, подходящ за мариноване на меса и тяхното оцветяване.По принцип оцветител.
7.Л#ти чушлета
8. Джинджифил
9. Кориандър
10.Кокосово мляко за къритата( от консерва)
11.Кисело Мляко
12.Доматите са широко разпространени
13. Шафронът донякъде намира широко приложение, макар да се води за най-скъпата подправка и да вирее предимно в Тунис и Мароко
14. Леща
Та това е основното като се замисля.Ако съм пропуснала нещо, ще допълня или някой др. да пише.
Но идва проблема-откъде Гарам Масала и л#бимата ми приятелка чака да се задам с една торба и да се развихря.Та специално заради вас открих тайната му, какво всъщност се съдържа в готовата смес, която се продава навсякъде.
Гарам Масала приготвена в домашни условия за макс. ефект
ванилия на пръчка( ама не знам да ли я продават в Бг?) 4 пръчки по 2.5 см
Според мен обаче ако я няма на пръчки и на прах ще свърши работа
Голяма глава чесън
черен пипер
Кардамон-3 зърна( почистени от л#спата им
2 супени лъжици кимион
Всичко добре се счуква в хаванче или електрическа машинка
Според мен, правим, каквото правим и чак накрая да се добави ванилията в какъвто и вид да я ползваме за да си уцелим точно колко ще бъде за вкуса ни
Та комай сме готови да започваме с готвенето.Кухнята им е много разнообразна, поради големината на страната им населявана от хора с различни религиозни и от там похапвателни навици, различни природни условия и т.н.
Както вегетарианското е широко застъпено, то и похапването на месце, намира много широко приложение.
Ще започна с нещо много просто , но едно от основните им хапвания:
Пиле Тика с хлебчета- джобчета Нан
Сервиране за около 4 човека
1. 450 гр. пилешко месце, сурово и нарязано на малки парчета
2. 1. с.л джинджифил
3. 1.с.л счукан чесън
4.л#то на вкус , че някой да не изреве( аз знам тайната за спасение от л#то и ще ви я ракрия-хапвате малко захар-минава.......)
5.малко турмерик-1/4 с.л турмерик- но както се рабрахме, той не дава съществена промяна на вкуса на яденето а оцветява жълтеникаво, така че и вие давайте съвети
6.сол на вкус
7.150 мл кисело мляко
8.4.с.л сок от лимон
9.1 с.л накълцан кориандър( аз не мога да го понасям и според мен успешно ако и Вие не го обичате се заменя с нашенски магданоз)
10 . Олио за пържене
В купа смесваме пилето, джинджифила, чесъна, л#тотот, турмерика, солта, млякото, лим. сок и който ползва кориандъра.Оставаме най-малко 2 часа за мариноване.
Ако имате грил става супер бързо, но ако няма, не тъгувайте излишно, и фурничката върши добра работа.
Та вземате съдина която е огнено опорна и събираща даденото количестево по горе и за да не си играете да миете после я обличате с фолио.После фолиото в коша и тавата или съдинката, лесно, лесно се измива.
Та на грила ще ви отнеме около 15 мин да пекнете, а във фурната малко пове4е време, като разбърквате 2, 3 пъти в процеса на печене.
Но така направеното пиле му трябва компания( ориз ще пусна по-късно).Това си е оргинал за питките Нан.
Мая- в Лондон аз досега жива мая не съм открила да продават по магазините, мама ми праща, но в летните мес. ведъж стана мазало и оттогава ходя да си прося от една пекарна, ако ще меся( това се случва, обаче много рядко).А Нанчета ги купувам готови и ще дам пропорциите както са от една инд. книга
1. 2.с.л суха мая( не и разбирам на нея)
2. 4 с.л топло прясно мляко
3. 2 с.л захар
4. 450 гр брашно
5. 1. с.л набухвател
1/2 с.л сол
150 мл. прясно мляко
150 мл. кисело мляко
1 разбито яйце
2 с.л олио(оргинал маслото дето Джул не ще и да чуе за него, а аз никога не съм го ползвала и нямам мой коментар за него-ghee), така , че всякаква мазнинка ще свърши работа, в количество 2.с.л
Смесва се маята, топлото млечице и захарта и се остава да бухне.Брашното се пресява със солта и набухвателя и в центъра му се добавя маята , млякото, киселото мляко, яйцето и мазнината, която ще ползваме.
Замесваме добре тестото и оставяме на топличко да втаса.
От горе посоченото тесто ще излязат около 6 до 8 питки.
Така че като втаса, си разделяме 6,7,8 топки и с точилката разточваме грубо-около 25 см на дължина и около 12-15 см на ширина.
Печем около 10, 12 мин в предварително загрята фурна на около 200 градуса, а тези на газ 6 степен.
При опичане, правим джобче и пълним с Тика Пилето, като добавяме за аранжимент червен лук нарязан на колелца , зелени листа от салата и ако ви допада пресен кориандър.
Надявам се да ви хареса и малко по-късно ще ви пусна още няколко рецепти.
|