Малко съм една поетична днес и затова се обърнах към Флора, като маман Флорел,за което предварително моля да бъда извинена , а и никога повече няма да го повторя, ако шефката на кухнята тук , не и харесва подобно обръщение.
Моля да не ми се сърди, ако не й звучи добре, но да препоръча, ако и се струва вкусна рецептата на домочадието в Лондон.
Пускам една рецепта, напълно традиционна за Острова и изнамерена в готварска книга от 72 година.
Пояснение за чудещите се какво е сосидж-Тип наденичка,сурова.Не е пушена или предваритено обработена.На външен вид наподобява карначета и не точно,защото карначеното сходство се среща най-често из Шотландско.
Инъче като цяло е сурово месце, с подправките и така натака, идея да се пръжне няколко мин. или пекне.Та ако някой толкова се интересува за произхода и видове разновидности на sausages, прожери в Гугъл.
Знам че в клуба има доста хора в англ. говорящи страни и за тях ще бъде идея, тъй като на пазара ги има, а за България, имам идея и че с карначета ще стане или някакви сурови наденички.
Сосиджи със зеленчуци
Сега ще ви дам една много английска рецепта от 70, 80 години, която има често присъствие в нашия дом и разчупва представата за сосиджи с картофки.Та да започна:
1.1. тарелка сосиджи по ваш избор
2.1 тарелка гъбки-или колкото имате намиращи се из хладилника,нарязани на ивички
3. 1,2 чушки-ако са купувани от Теско( камбоподобни), ако са си като нашенските, които тук се водят мексикански, могат да отидат и 3,4-нарязани на жулиени
4. 1 голяма глава червен лук( е става и с обикновен)
5. няколко скилидки чесън
6. 1.с л захар
7. 1 консерва домати или ако ако ви се намира след запой на водка с доматен сок-сока( 1 чаша)
8. сол и черен пипер на вкус
9. чубричка или ако нямате и тарагон върши работа( това си е оргинала всъщност, ама и аз побългарявам спрямо чубрица, някои рецепти)
10. 1 лъжица дом п'ре
11. 1, 2 с.л сос уочерстер( ако нямате става и малко соев, пък ако не искате, остава и без него)
12. л'тичко на вкус
Та вземате голямо тиганче, уок в този случай е перфектен и запържвате добре сосиджите( ама наистина добре, защото веднъж аз нещо не ги запъргих както трябва и вкуса не беше това което се предполага да бъде)Или идея от мен-първо ги запичате добре на скарата.
Към добре пръжнатите или запечени сосиджи добавяте първо лука и чесъна,до пълно запържване( 1, 2 мин) и после останалите зеленчуци без доматите.Пържите ги около 3,4 мин или колкото смятате че е за вашия вкус.
Добавяте консервата с домати( нарязани) и оставяте на слаб огън около 10, мин течността да се изпари, като след около 5 мин. добавяте дом п'ре и всички подправки-захар( слага се заради доматите , да не предизикват киселинни реакции и изобщо има ли домати за готвене, захарта е наоколо), чубрица, сос, ако използвате, черен пипер , л'то и чакате до готовност.
В едни англичани, ядох този вариант на фурна ( но отново сосиджите са предварително запържени, запечени и чак тогава в йенска купа всички други съставки се слагат и се пече.Пак беше вкусно.
Поднася се , ако слабеете със зелена салатка, а ако дебелеете с картофки по ваш избор!
Ам- Ам
|