Здравейте!
Последните години сме си все вкъщи, а новогодишното менюто приготвям сама (не мога да понасям кибиците в този случай). А сего по ред:
1. Сарми - 2 вида (според различните предпочитания):
а) с лозов лист - към каймата прибавям ориз, зелен лук, магданоз, малко червен и черен пипер, сол;
б) със зелев лист - тук задължително кълцам месото (от хубави свински гърди), прибавям ориз, малко чубрица, червен и черен пипер, а тенджерата слагам и няколко стръка рогата меродия (мисля, че другото наименование е сминдух). В тенджерата слагам 1 голямо пиле, като го пълня със сарми, Останалите зелеви сарми слагам върху пилето;
И в двете смеси слагам малко вода, за да стане пълнежът по-рехав. Правя отделни сосове и за двата вида сарми.
2. Вземам 2 кг хубаво свинско месо, 500 г гъби, около 500 г лук, 2-3 моркова, 4-5 малки глави чесън. Нарязвам зеленчуците на едро, а чесънът оставям цял, прибавям към тях малко чубрица, червен пипер и сол. Нареждам половината от сместа в пръстен гювеч, нареждам нарязаното месо, а отгоре поставям останалата част от сместа. Слагам 2 листа дафинов лист, няколко зърна черен пипер, малко мазнина (ако месото не е мазно), 1 ч.ч. бяло вино и 1-2 ч. ч. вода. Пече се в умерена фурна около 3 часа.
3. Различни салати - руска, шопска, туршия;
4. Мезета - аз обичам карловска луканка и суджук;
5. Преди малко направих баклавичките, а по-късно ще направя баницата и ще омеся една питка.
|