Има една вечер в годината, когато улиците са наистина пусти, заведенията празни, светофарите зелени и единственото оживление идва от хилядите, светещи прозорци наоколо. Една вечер, когато всеки бърза да се прибере вкъщи и да прекара с най-близките си празникa, посветен на дома, огнището и семейството – Бъдни вечер.
Според библейското предание това е вечерта, когато започват родилните мъки на Дева Мария и последния ден от великите пости. Наричан още Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня и Неядка това е най-значимия семеен празник на който цялото семейство се събира около празничната трапеза.
Хубаво би било да имате камина, тъй като според стара традиция, преди да се нареди масата, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник. Камината не е достатъчно условие, защото бъдникът не е обикновено парче дърво, а специално дъбово или крушово дърво, отсечено и донесено вкъщи от млад мъж. Дървото се внася до огнището, където го миросвате - издълбавате дупка в единия край, в която поставяте вино, зехтин и тамян, запушвате я и я увивате с бяло ленено платно. И не стига всичко това, но трябва много внимателно да следите огъня, защото бъдникът трябва да гори през цялата нощ, без да загасва.
За тези, които нямат камина, остава да приготвят празничната си вечеря, да подредят трапезата и да седнат на масата. Не знам дали всички знаят, но седнете ли веднъж на празничната маса, не бива да ставате докато всички не се нахранят. Ако има нещо забравено, най-възрастният член на семейството може да стане, за да го донесе, като ходи наведен. Когато вечерята приключи, всички членове на семейството стават заедно, а масата не се вдига до сутринта.
Самата празнична вечеря е най-съществената част от вечерта. Ястията трябва да бъдат нечетен брой 7, 9 или 11. Задължително са постни и сред тях трябва да присъстват сърми, пълнени чушки, боб и сушени плодове. За да спазите броят им, може да допълните масата с мед – за да ви е сладък животът, чесън – ще ви пази от зли сили, ядки, орехи, семки, жито.
Задължителна е питата, която се приготвя в домашни условия. Тя трябва да има кръгла форма, а вътре трябва да има скрита паричка. Хлябът се разчупва от главата на семейството, като първото отчупено парче е за Богородица. После раздава останалата част от питката и всички започват упорито да разчупват парченцата си, за да открият дали късметлийската монета е попаднала при тях.
Преди да започнете вечерята е добре да минете със запален тамян навсякъде из вашият дом, за да прогоните злите духове, които са се спотаили в ъглите.
Сложете кана червено вино на масата и можете да започнете празничната си вечеря.
И още нещо, ослушвайте се добре, защото ако в полунощ чуете мъжки гласове да пеят „Стани Нине господине’, знайте че това са Коледарите, които могат да почукат и на вашата врата.
Ако една жена не гледа към теб, това съвсем не означава, че не те вижда.
М. Арсание
|