Джули, това, което си написала е интригуващо.
Наистина на времето нашите баби и дядовци не са знаели за съществуването на свободни радикали и антиоксиданти.
Аз искам да попитам - те не са ли се хранили здравословно?
Започваме от Коледа - най-нездравословното меню: коли се прасето, налага се в каче със сол, от карантията се прави кървавица, бахур и суджук.
Това се яде с кисело зеле /един вагон вит. С/, булгур, ориз, праз и картофи
/белтъчини и въглехидрати/. Това са нуждите на организма през зимата.
Изяждаме прасето и ето идват Велигденските пости.
Да обаче, почва да идва пролет и излиза копривата, киселеца и лапада.
Прасешко вече нямаме, овцете почват да се ягвнят, пилета въобще няма. Гледаме си кокошките, колкото да могат да снасят, че снесените яйца да ги насадим за пилета.
Ето ти обяснение за постенето.
Идва Великден - кокошките, пуйките и патиците вече снясят повече яйца, насадили сме няколко квачки, агнетата са станали вече на около 2-3 месеца и могат да се ядат/ не можем да изхранваме 5 овци и 10 агнета/. Подменяме генофонда - част от агнетата и част от овцете отиват курбан.
Консумирме "диетично агнешко месо" със зелении. Има вече и пресен лук.
През това време и малко преди това си разсаждаме градината. Чушки, домати, тиквички, боб, цвекло.
Консумираме постни ястия, защото сме изяли агнешкото по Великден, което няма как да съхраняваме. Колим и ядем.
Почват тиквичките, зеления боб, миш-маш.
На Петровден пилците са станали за колене - имаме печена птица.
След това Богородични пости - юли и август да ти се яде мръвка?
На Богородица мръвка защото имаш какво да заколиш, после пак пости, после пак месо по Архангелов ден, заради многото пилци, ......и идват пак Великите Коледни пости, докато прасето не стане за консумация.
Та според мен народът си е измислил здравословния начин на живот още ехеййй от кога.
Това е свързано директно с битието на народа.
Знаела е баба ми, че трябва да готви бамя с домати, заради това, че има антиоксиданти в доматите. /любимата ми манджа сготвена от баба/
Знаела е, че агнешкото тябва да се пече, а не да се пържи, или да ми сготви турлю гювеч в глиненото гърне за 12 часа във фурната. Или да ми направи капама от 3 вида месо за Коледа, барабар със сармите.
И питам аз, защо в близкото ни минало нямаше такъв бум на онкологични заболявания!?
Отговарям - храната беше истинска и нямаше стрес.
Така, че сега не ми говорете за антиоксиданти и тем подобни глупости. Нима броколито, което си купувам е читаво, а доматите, а чушките, а червеното цвекло, а морковите.
Ще ми разправят, купувай си само домашно производство, торено само с оборски тор.
А този тор да не би да не съдържа нитрати. Що не погледнете, какво съдържа едно кравешко л....о.Нитрати, нитрити, фосфати и още почти цялата Менделеева таблица. Много важно, че е оборски тор. Та той е по-вреден от купешките торове.
Пилето било диетично и здравословно. За 40 дни как може едно новоизлюпено пиле да стане кило и половина? Как става тази работа? С какво? С измислени храни и добавки. А какво мляко ядете? Дето си стои читаво 75 дни минимум!
Как се разписах тази вечер, не е истина.
От Асоциациите на пиле-производителите и млеко- преработвателите ще ме линчуват.
Не го изтрайвам това нещо! Безобразници!
А ти Джули си тръгнала да ми обясняваш за антиоксидантите! Нищо лично, просто съм бясна!
|