Бялото месо от пилето (гърдите) се разрязват на две, без да се реже до край, само се отваря пържолката, за да стане по-голяма. Леко се начуква, само да се разтегне месото. Отделно си правя плънката със - кашкавал, без мазнина, ако може, или възможно най-ниския, ако пък се намери и безсолен или възможно най-ниския процент, малко гъби (много леко задушени и нарязани на дребно), черен пипер, чубрица, 1-2 скелидки на начукан, пресован чесън. Така омесената смес слагам по малко във пържолките и ги навивам на руло. За да не се отварят ги защипвам със клечни за зъби, обикновено по две на пържолка. Нареждам ги една до друга. Слагам ги във съд, тавичка или каквото имате, но със похлупак, за да не се изсушават при печенето. Така хем се задушават, хем се пекат. Зависи в каква фурна ги печете, за мен отнема около 1 час на 400 гр.(но тук печките имат други единици) и готово. Сервира се със зелена салата, картофи, зеле, кой каквото има, който обича слага и дресинг върху изпеченото месо. Аз се стремя да не слагам допълнително мазнина по принцип, а повече подправки в плънката. Солта също гледам да бъде до минимум, дори търся подукти без сол (има и сирене, извара, кашкавал), а за салатите сама си правя заливката от - малинов оцет или оцет от ябълка но да е студено пресован, (всеки от вас може да си направи в къщи, сега има толкова много ябълки), добавям малко извара - 1 супена лъжица(ако нямате,кисело мляко), 2-3 скелидки чесън, щипка черен пипер, ако имам и хрян (от буркан) и горчица - 1 чаена лъжичка, всичко това го обърквам със ножа за пюре, разбива се и се залива върху зелената салата. В салата съм сложила и малко нарязани изкиснати маслинки, много на дребно. М-м-м, вкусно, цялата работа е за около 20 минути. Този дресинг можете да ползвате за всякакъв вид заливки, дори и на салата от картофи.
|