Споко,няма засега да изчезвам ,ама и вие сте едни,човек да не поскитосва малко,а и нали ни е в мъжката природа заложено да търсим,ровим,изследваме..да пообиколим насам-натам.Относно рецептата,много трудна задача,защото винаги импровизирам и карам на усет,но все пак ще ти кажа приблизително ,като може да варираш в съотношението.Аз ползвам бурканчета от гъби,тези от мисля около 600-700 грамажните,по-удобни са ,защото когато се отвори буркана не е хубаво да остава отворен дълго време( при нас рядко е това,но все пак).Вземам пресен чесън,млади главички,изчиствам им брадичката и хубаво измивам,след което го заливам с вода за около 4-5 часа ,като я сменям 1-2 пъти.В бурканчето слагам измитите джанки,слагам главите чесън както е цяла я пускам, пресен копър,4-5 зърна черен пипер,1-2 бахар и листо дафинов лист,обикновено на ред джанки една глава чесън и запълваш отстрани с джанките пак и подправките.Една супена лъжица нормално напълнена със сол(може и малко по-малко ако не обичаш солено 2/3 от лъжицата),колкото сол се слага толкова и захар,оцет двойно ,два аспирина ,затваряш добре бурканчето,обръщаш го с дънцето нагоре и чакаш да дойде есента,може и след месец да хапваш де .Моите си буркани им слагам по една две скоросмъртни чушлета,от малките дребни радиоактивни за да си ги ям само аз после .Водата също е много пивка и вкусна .В общи линии е това,сега може да намалиш солта малко,но на нас това ни е точната мярка.Понякога слагам и маково семе две три щипки,то понякога ама почти всеки път ,понякога засилвам бахара за сметка на пипера.Мислил съм си другата година да напълня трилитров буркан в който да сложа и моркови и чуки,то камби няма по това време,но ще видя някои дебели ,тогава ще има място и за лозови листа вътре да се сложи и един стрък целина зелена и знам какъв ще е резултата--- 1: 0 за пъпешовата ракия на някои другарки
Редактирано от vesela.bg на 08.09.08 22:11.
|