Желирани плодове, летен лек хубав десерт
продукти - 1 банан, 1 праскова, 1 круша или ябълка, малко бяло грозде, 2 резена пъпеш, може и манго, ананас, все резенчета Една чаша (голяма) сок от някакъв плод, добре е пъпеш, диня, сладка ябълка, грозде, касис, какъвто плод имате в повече, 2-3 лъжички захар, може да се използва и СТЕВИА, но много малко защото е силен подсладител, пакетче (аз слагам 3) желатин (плодовете ми са винаги малко повечко) За този сладкиш могат да се използват абсолютно всички видове плодове, въпрос на вкус и комбинации Малко коняк или ликьор, пак въпрос на вкус Това е доза за малка форма от кейк, аз умножавам всичко по две, защото винаги има някой кото иска допълнително
Първо се натопява желатина в 10 суп лъжици студена вода, за да набъбне През това време нарязвам всички плодове на дребно, обърквам ги със захарта (стевията) ликьора и ги оставям настрана На сокоизстисквачката (за нектар също става) правя натуралния сок - може от портокал, всички видове цитроси - микс, диня, пъпеш (от пъпеш става много хубаво) Слагам на печката на слаб огън малко да се затопли сока и прибавям набъбналия желатин Бърка се непрекъснато за да не залепне желатина Около 10 минути се бърка на температура около 50-60 градуса, не трябва да завира сока, и вече желатина се е разтворил Отмествам от огъня Намазвам една малка форма за кейк (може квадратна, правоъгълна) с малко масло (краве, може и зехтин, олио) много леко по стените на тавата (това трябва да се направи за да се отлепи после от формата желето лесно) изсипвам първо плодовете, отгоре заливам със сока и малко обърквам, така, че да влезе навсякъде течността Слагам тази смес във камерата След 1-2 часа е готово, стегнало е Когато трябва да се сервира се изважда и се потапя леко за няколко минути във форма със гореща вода, помага се на желето по-нежно и леко да се обърне от тавата Така студено е приятно, особенно по жегите сега Сервира се в широка плато чиния и се режи на парчета М-м-м вкусно, прави се за около 30 минути всичко
Всичко това може да се направи и от компоти, използва се сока, плода и се прави желето в него Може и само от един вид плод, когато няма повече
Камерата на замразяването помага за бързото желиране, но ако имате време може да оставите желето в хладилника, да не е във камерата,пак ще се стегне
Добър апетит
|